Пирятинський районний територіальний центр не ділитимуть

Міська об’єднана громада Пирятина пішла на компроміс із районною радою і на правах входження до складу співзасновників установи погодилася спільно утримувати та фінансувати заклад

Днями на третьому пленарному засіданні сьомої позачергової сесії Пирятинської районної ради сьомого скликання, депутати затвердили нову редакцію Положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району, у зв’язку із входженням до складу співзасновників названої установи, окрім районної ради, ще й міської, внесли зміни до відповідних рішень.

Якщо раніше голова Пирятинської районної ради Сергій Пазюк категорично відмовлявся передавати заклад у власність міської об’єднаної громади, а голова Пирятинської міської об’єднаної громади Олексій Рябокінь так само категорично не бажав брати участь у співфінансуванні закладу разом з райрадою, то відтепер терцентр вони будуть фінансувати та утримувати на правах співвласників.

У районі кажуть, на компроміс управлінців змусила піти громада. — Під міською радою була масштабна, як для нашого міста, акція протесту, — розповідає Сергій Пазюк. — Мітингували відвідувачі закладу, котрі вже звикли до послуг терцентру. І от саме ці люди й вибороли подальшу цілісність закладу. Територіальний центр, як і був, залишається єдиною структурою, ми його вже не ділимо між районом та містом, а спільно утримуємо разом із пирятинською територіальною громадою.

Фінансування обох сторін буде відбуватися відповідно до чисельності пацієнтів об’єднаної громади та району, яких обслуговує терцентр. Такий варіант влаштував і голову об’єднаної громади. Олексій Рябоконь зізнався, що компроміс у тому вигляді, який вони знайшли, був для нього навіть неочікуваним. — Звісно, моя позиція така, що найкращим варіантом було би мати два заклади соціального обслуговування – районний та міський, але виходячи з тої економічної ситуації, яку ми маємо, варіант компромісу на сьогодні найкращий. Чесно кажучи, я був навіть здивований, що райрада погодилася з тими умовами, які передбачені законом. Йдеться власне про передачу частини майна терцентру у власність міської громади. Бо так, як хотіли вони — аби ми погодилися на співфінансування, просто безконтрольно даючи гроші, я на це іти не хотів. Ситуація довкола цього закладу вже просто дійшла до абсурду останнім часом. З боку райради була маса популізму. Вони під стіни міськради вивели людей з протестом. Я на це все подивився з усмішкою, але далі відбувся розумний діалог з розумними пропозиціями. Міській об’єднаній громаді Пирятина передали у власність одну з будівель закладу соціального обслуговування, за яку тепер відповідатиме місто. Друге приміщення залишилося у власності району. Директора тепер обиратиме рада співзасновників, а сесія райради буде затверджувати, і новопризначений очільник закладу підписуватиме трирічний контракт з районною радою.

— Ми зробили усе в рамках закону, — каже голова районної ради, — я особисто консультувався з цього питання із організацією ДЕСПРО, і мені відповіли, що в рамках децентралізації варіант співфінансування є можливим, якщо виділити частку майна і передати її територіальній громаді. Стосовно можливого закриття медичного відділення територіального центру, Сергій Пазюк каже, що вихід із ситуації знайти можна. — У змінах до постанови Кабміну про питання діяльності територіальних центрів, згідно яких із липня місяця цього року в структурі таких закладів не має бути медичних відділень, є нюанси.

Зокрема тих працівників, котрі зараз працюють у відділенні медичної реабілітації, можна перевести у денне відділення і зберегти за ними ті послуги, які вони надають та їхні ставки. Обидва управлінці кажуть, що поки заклад працює в звичному режимі та продовжує обслуговувати громаду, надалі, проаналізувавши роботу медичного відділення будуть вирішувати його долю згідно закону. Чи йтиме мова про скорочення персоналу, поки невідомо.

Також на засіданні сесії депутати затвердили передачу книжкового фонду та майна Олександрівської і Калиномостівської сільських бібліотек­філій зі спільної власності територіальних громад району у комунальну власність Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади.

Область:

Полтавська область

Source:

Полтавська область

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...