Олексій Гусак: Пирятинський район має об’єднуватися в єдину громаду

Події останніх тижнів, пов’язані з передачею майна з власності територіальних громад району на баланс міської ради, у зв’язку з утворенням об’єднаної територіальної громади, на слуху в більшості жителів Пирятинщини. Про позицію районної ради у цьому питанні нашим читачам розповів нещодавно обраний заступник голови районної ради Олексій ГУСАК.

- Олексію Миколайовичу, передача майнових комплексів установ, які працюють на території утвореної об’єднаної територіальної громади, відбувається досить складно. Ситуацію зі школами, територіальним центром, частиною закладів культури вдалося владнати. Але ряд питань залишаються невирішеними.

Чому так відбувається?

- Почну з того, що у зв’язку з територіальною реформою істотно змінилися правила сплати податків і зборів на території Пирятинського району. Зараз на території району ми маємо два бюджети замість одного в минулому – це бюджет Пирятинського району та бюджет Пирятинської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), які напряму отримують субвенції з державного бюджету, та бюджети сільських рад.

Районний бюджет наповнюється за рахунок сплати податків підприємствами, що здійснюють діяльність на території району, за межами об’єднаної громади, а також медичної та освітньої субвенції з державного бюджету. Бюджет об’єднаної громади наповнюється на тих же принципах, але за рахунок підприємств на території громади та державних субвенцій на медицину і освіту, що на даний час перераховуються ОТГ напряму, минаючи районний бюджет. Іншими словами, я хочу зазначити, що величина районного бюджету значно скоротилася і зараз ми маємо великий дефіцит коштів на утримання освітніх і медичних закладів. Потреба в коштах по галузі освіти – 1,012 млн. грн., вторинної ланки медицини – 2,6256 млн. грн., первинної ланки - 818,6 тис. грн.

Проблема недофінансування сільських закладів освіти існувала і раніше, оскільки собівартість утримання одного учня в сільській школі значно більша, ніж у міській. Але вона вирівнювалася за рахунок спільної субвенції на міські і сільські школи. Якщо об’єднана громада на сьогодні має субвенцію на утримання міських шкіл, яка на 1,2 млн. грн. більша, ніж витрати 2015 року, то район має мінусом 1,012 млн. грн., тобто в межах одного бюджету це недофінансування раніше можна було вирівняти. Виходячи з цих проблем, депутати районної ради так довго і не передавали школи ОТГ, оскільки перед районом постає страшна картина закриття частини сільських шкіл. Невтішна перспектива була і по терцентру, але шляхом тривалих перемовин здоровий глузд все-таки взяв гору і цей заклад залишився цілісним, отримавши кошти і від районного, і від міського бюджетів. 

- Чому позиція райради є настільки принциповою? Більше - ТУТ

Область:

Полтавська область

Source:

«Пирятинські вісті»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 October 2024

New Opportunities for Ukrainian Communities. Highlights of the Mayors' Visit to the U.S.

New Opportunities for Ukrainian Communities....

On September 22-27, 2024, the Dobroslav, Trostianets, Zhovkva, Krasnokutsk, and Khmelnytskyi mayors visited...

18 October 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 October 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 October 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...