В.Гройсман: Парламент і Уряд робитимуть усе для реалізації реформи врядування на місцях

Децентралізація сьогодні є завданням номер один у структурі реформ, зважаючи на важливість розбудови якісної системи врядування. На цьому наголосив заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи у середу під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України.

В.Гройсман підкреслив, що децентралізація, яку «підтримує парламентська коаліція», дозволить здійснити секторальні реформи в усіх сферах. «Парламент не буде гальмом реформ», - заявив він.

Голова Верховної Ради заявив, що децентралізація в жодному разі не послабить державу, а, навпаки, її посилить. «Не здійснивши першого завдання - повернути владу людям, повернути владу на місця - ми не зможемо досягти успіхів у будь-якій сфері», - зазначив він.

В.Гройсман зауважив, що перші кроки у цьому напрямку вже здійснено: ухвалено зміни до Податкового і Бюджетного кодексів, у бюджеті на поточний рік закладено реальні механізми децентралізації.

Голова Верховної Ради нагадав, що нещодавно Парламент ухвалив важливі законодавчі акти, які регулюють відносини у сфері місцевого самоврядування, зокрема, закон про регіональну політику. «Це означає, що з ручного управління виведено 3 мільярди коштів, які будуть направлятися на формування інфраструктурних проектів на територіях. Це додатковий ресурс, який дозволить територіям розвиватися», - сказав він.

Закон про добровільне об’єднання громад , зазначив В.Гройсман, дозволить успішно формувати самодостатні громади, що дозволить людям отримувати якісні послуги на місцевому рівні.

В.Гройсман поінформував, що відповідно до даних Асоціації міст України, обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2014 р. збільшився на 34 млрд. грн. «Це колосальний ресурс, який залишився на місцях, це збільшення власних ресурсів місцевих бюджетів», - сказав він. За словами керівника Парламенту, на 22% зменшилася кількість дотаційних бюджетів, на 11,5% зросла кількість місцевих бюджетів-донорів. «Це дуже гарний старт», - зазначив В.Гройсман.

Голова Верховної Ради особливо наголосив на важливості реалізації ухвалених законодавчих рішень, заявивши, що Парламент і Уряд робитимуть усе, аби об’єднати зусилля законодавчої і виконавчої влади у практичному впровадженні законів. «Для нас надзвичайно важливою є підтримка на місцях», - додав він.

В.Гройсман повідомив про створення у Парламенті Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, до складу якої увійшли представники усіх політичних фракції Верховної Ради, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, центральних органів виконавчої влади, експерти. Завданням цієї групи є напрацювання єдиних комплексних рішень щодо реформи місцевого самоврядування, розвитку місцевих громад, децентралізації влади.

Керівник Парламенту наголосив, що глави обласних державних адміністрацій «мають бути гарантами того, що права громади не будуть порушені». «Треба підтримувати громади, стимулювати їх об’єднання, і тоді результат децентралізації буде кращим, вона не буде зупинена», - підсумував він.

11.02.2015 - 17:00 | Views: 18021
В.Гройсман: Парламент і Уряд робитимуть усе для реалізації реформи врядування на місцях

Tags:

Volodymyr Groysman P.Poroshenko

Source:

Прес-служба Ради України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...