Місцеві ради безбар’єрності: крок до інклюзивного майбутнього України (посібник)
Місцеві ради безбар’єрності: крок до інклюзивного майбутнього України (посібник)

Одне з головних завдань будь-якої сучасної держави — забезпечити рівні можливості для всіх своїх громадян. Україна не є виключенням. Із 2021 року в нас діє Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору. Її мета — зробити доступність нормою для кожного, незалежно від віку, здоров’я, соціального статусу чи місця проживання. Важливо, щоб стратегія виходила за межі урядових кабінетів та впроваджувалася в містах та селах. Це той результат, який необхідний для нашого суспільства. Тому за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України були створені Методичні рекомендації для місцевих рад, щоб допомогти їм у цьому процесі.

Детальніше ознайомитися з Методичними рекомендаціями можна за посиланням (PDF, 12 МБ).

Чому створення Рад потрібне вже зараз?

Згідно з Національною стратегією, місцеві ради безбар’єрності працюватимуть у громадах як консультативні органи та допомагатимуть місцевій владі робити простір доступнішим у різних сферах життя. Вони можуть впливати на зміни в середовищі — наприклад, зробити безпечні пішохідні зони, зручні під’їзди до будівель і доступні укриття. Але їхня роль не обмежується лише інфраструктурою. Завдання рад — охопити всі аспекти безбар’єрності: інформаційний, освітній, цифровий, економічний і суспільний. Це допоможе не лише зняти бар'єри для окремих людей, а й створити комфорт для всіх. У результаті місцева влада зможе краще об’єднати громаду і зміцнити довіру між нею та жителями.

Хто входитиме до новостворених Рад?

Керівництво у Радах безбарʼєрності буде покладене на селищного чи міського голову громади. Втім, важливо, аби до складу новоствореного органу також входили представники місцевих громадських організацій, бізнесу, а також мотивовані люди з досвідом подолання бар’єрів у різних сферах життя. Це можуть бути люди з інвалідністю, урбаністи, архітектори, освітяни, медики та інші спеціалісти, які розуміють специфіку та важливість створення безбар’єрного простору. Такий різноманітний склад дозволить Радам враховувати потреби різних соціальних груп і пропонувати рішення, які базуються на реальному досвіді й професійній експертизі.

Покрокова інструкція для створення рад безбар’єрності

Робота над створенням інклюзивних та доступних громад – це постійний процес, що вимагає системної роботи та консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін. Відтак, після декларації намірів щодо розвитку безбарʼєрності місцевій владі потрібно зробити кілька важливих кроків.

По-перше, голови територіальних громад мають ініціювати створення місцевих рад безбар’єрності та очолити цей процес. Таке лідерство дозволить керівництву громади мати всю оперативну інформацію щодо реалізації місцевої політики безбарʼєрності, а також ефективно визначити найбільш актуальні проблеми та розробити конкретні заходи для їх вирішення.

По-друге, місцевій владі варто попрацювати над формуванням експертного та мотивованого складу Ради безбарʼєрності. Як вже було зазначено раніше, важливо, аби новостворена рада була якомога ширше репрезентована компетентними представниками із громадського сектору, бізнесу, міжнародних організацій тощо. Це допоможе забезпечити широкий спектр думок та підходів до вирішення проблем.

По-третє, необхідно забезпечити системну роботу рад безбар’єрності. Для цього важливо налагодити регулярні засідання, на яких обговорюватимуться результати проведених заходів, плануватимуться нові ініціативи та розроблятимуться рекомендації для органів місцевого самоврядування. Важливою частиною роботи рад має бути моніторинг та оцінка впроваджених заходів, аби розроблені стратегії можна було своєчасно коригувати та адаптувати до нових викликів.

Безбарʼєрність як соціальна цінність

Нещодавнє дослідження, проведене за підтримки дитячого фонду ООН демонструє, що для 83% опитаних мешканців України безбар'єрність є новою суспільною цінністю. Українці розуміють важливість доступного та інклюзивного середовища для всіх, особливо в період повномасштабного вторгнення та викликів, що його супроводжують. Створення місцевих рад безбарʼєрності - це практичний інструмент створення доступних міст та селищ для кожного, що сприяє підвищенню рівня соціальної згуртованості та солідарності.

Окрім базової зручності, відчуття рівності та залученості до суспільного життя для кожного та кожної, безбарʼєрність також робить громади більш привабливими для інвестицій. Сучасні компанії, зокрема міжнародні інвестори, дедалі частіше звертають увагу на рівень інклюзивності територій, на яких вони планують вести свою діяльність. Громади, які впроваджують політику безбар’єрності, отримують більше шансів залучати додаткові ресурси для свого розвитку.

Безбар’єрність – це перш за все про наше ставлення одне до одного, про повагу і справедливість. Кожен із нас може стати частиною цих змін.


Матеріал створений за підтримки з проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe Project), радниці-уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності, Уряду Великої Британії British Embassy Kyiv та Міністерства розвитку громад та територій України.

Views: 141
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: barrier-free
Read more: