Виклики у сфері управління відходами та підтримка громад - тема третього дня Ukrainian Resilience Week
 Виклики у сфері  управління відходами та підтримка громад - тема третього дня Ukrainian Resilience Week

Третій день Ukrainian Resilience Week, 2 жовтня, був присвячений обговоренню критично важливих питань управління відходами в Україні. Учасники форуму зосередили увагу на реформуванні сектора управління побутовими відходами та на нових викликах, спричинених війною.

 

 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України презентувало результати роботи над нормативно-правовими актами для управління відходами, що є ключовим для системних змін у цій сфері. Впроваджуються системи роздільного збирання побутових відходів, створюються пункти комплексного збирання, а фінансування забезпечується через нові тарифні системи та відповідальність виробників.

Особливу увагу на форумі приділили новій шведській програмі WM4U, яка стартувала 1 липня 2024 року і фінансується Sida. Ця програма підтримує Україну в покращенні системи поводження з відходами на національному та місцевому рівнях, сприяючи екологічній стійкості та економічній вигоді.

Ключовим викликом залишається управління відходами від руйнувань, спричинених війною. Важливу роль відіграють не лише побутові, а й вибухонебезпечні та хімічно небезпечні залишки, що потребують особливої уваги. Спеціалісти наголошують на необхідності контролю та маркування таких відходів.

Обговорювався також досвід деокупованих громад у відновленні систем управління відходами. Відзначено гостру потребу в сучасній техніці та інфраструктурі, особливо в сільських громадах, що постраждали від бойових дій.

 

 

Застосування інноваційних технологій, таких як мембранна фільтрація для очищення фільтратів на полігонах, допомагає забезпечити екологічну безпеку та сприяє стійкості українських міст і громад у довгостроковій перспективі.

Також, в межах третього дня Тижня стійкості відбулись останні дні Lviv Eco Forum та Heat Energy Forum. За результатами форумів було напрацьовано проєкт резолюцій, які по завершенню Ukrainian Resilience Week будуть фіналізовані та

Події тижня продовжуються, об’єднуючи експертів, міжнародних партнерів та українські громади в пошуку рішень для відновлення та зміцнення стійкості країни.

Детальніше на сайті: https://urw.com.ua


Ukrainian resilience week організовано КУ Інститут міста та Львівською міською радою, за підтримки проєкту «Посилення стійкості міст у сфері життєзабезпечення міських територіальних громад в Україні (SUR)», який є частиною німецької допомоги перехідного періоду, що надається на замовлення Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Views: 43
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: garbage
Read more: