2 жовтня - День міжрегіональної співпраці (INTERREG Cooperation Day)
2 жовтня - День міжрегіональної співпраці (INTERREG Cooperation Day)

Кожного року восени Європейська Комісія проводить День міжрегіональної співпраці (INTERREG Cooperation Day), який демонструє здобутки і переваги співпраці на місцевому рівні між різними країнами ЄС в рамках проєктів Interreg.

Цьогоріч лейтмотивом всіх заходів стане тема європейських цінностей, які долають кордони.

Секретаріат Кабінету Міністрів України у співпраці з ініціативою Сities4Cities запрошують долучитися до онлайн заходу День співпраці Interreg, який відбудеться 2 жовтня о 10:00, та дізнатися більше про Європейську міжтериторіальну співпрацю та як до неї можуть долучитися українські організації.

Реєстрація: https://forms.gle/7AQr7rZA2riC59yS7

Що таке Interreg і Європейська територіальна співпраця?

Європейська територіальна співпраця є однією із цілей Європейського союзу, що полягає в спільному вирішенні проблем місцевого розвитку через співпрацю регіонів та країн.

Європейська територіальна співпраця складається із понад 100 програм транскордонного, транснаціонального, міжрегіонального співробітництва, а також співпраці із зовнішнім світом. Саме програми Interreg сприяють рівномірному регіональному розвитку в ЄС, впровадженню інновацій та ключових політик ЄС на місцевому рівні.

Україна і Interreg

Україна реалізує проєкти транскордонного співробітництва з ЄС від 2004 року, коли була сформульована Політика добросусідства ЄС. Сьогодні таких програм Європейського Союзу, в яких може брати участь Україна є 3:

  • ПольщаУкраїна,
  • РумуніяУкраїна,
  • УгорщинаСловаччина-Румунія-Україна

Також Україна бере участь в транснаціональній програмі Басейну Чорного моря, в рамках якої співпрацюють Україна, Туреччина, Румунія, Вірменія, Грузія, Молдова, Греція та Болгарія. А у 2018 році Україна приєдналася до Дунайської транснаціональної програми, яка об'єднує Україну з 13 іншими країнами Дунайського басейну.

У 2023 році історичним рішенням Україна вперше приєдналася до міжрегіональних програм ЄС - Interreg Europe, URBACT та спостерігачем до програми EPSON, учасниками яких до цього були лише країни-члени ЄС.

За даними Європейської комісії на початок 2024 року українські бенефіціари реалізовували понад 260 проєктів в рамках програм транскордонного та транснаціонального співробітництва протягом програмного періоду 2014-2020 рр. Учасниками проєктів є органи місцевого самоврядування, місцеві державні органи влади, такі як обласні державні адміністрації, управління поліції, рятувальні служби, громади, університети, заклади освіти, заклади соціального захисту, середні та малі підприємства.

Бюджет міжрегіональних програм, до яких долучилася Україна складає більш як 660 млн євро (Interreg Europe - 493,1 млн євро, Urbact - 110,1 млн євро та EPSON- 60 млн євро).

Як долучитися до Interreg Cooperation Day

2 жовтня о 10:00 відбудеться онлайн захід, присвячений дню міжрегіональної співпраці, що організовує Секретаріат Кабінету Міністрів України за підтримки ініціативи Cities 4 Cities.

У заході запланована участь представників програмних органів, проєктів та інших учасників.

Для участі необхідна реєстрація за лінком: https://forms.gle/7AQr7rZA2riC59yS7

Захід відбудеться із залученням англо-українського синхронного перекладу на платформі ZOOM.


Секретаріат Кабінету Міністрів України -  Національний орган управління програм Interreg та Interreg NEXT в Україні.

Сities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Проєкт допомагає українським громадам налагодити міжмуніципальні партнерства з муніципалітетами країн Європи.

Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінден (Німеччина) під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. United4Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida).

Стратегічні партнери: Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ.

Views: 86
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: announcement
Read more: