Уряд схвалив проект Державного бюджету України на 2025 рік: чого очікувати місцевому самоврядуванню
Уряд схвалив проект Державного бюджету України на 2025 рік: чого очікувати місцевому самоврядуванню

13 вересня Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», відповідно до частини третьої статті 37 Бюджетного кодексу України.


Згідно з вимогами бюджетного законодавства, Уряд повинен подати його разом з відповідними матеріалами Верховній Раді України та Президенту України не пізніше 15 вересня.

Про це повідомив Ігор Онищук, експерт з питань місцевих бюджетів шведсько-української програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні».

Він виокремив основні показники, що стосуються місцевого самоврядування (більше матеріалів підготуємо після офіційного розміщення на сайті Верховної Ради України проекту закону про держбюджет та змін до Бюджетного кодексу).

Варто зазначити, що Мінфін врахував пропозиції Асоціації ОТГ щодо збільшення ресурсу додаткової дотації громадам, які потребують фінансової підтримки (за рахунок вилучення реверсної дотації із фінансово спроможніших громад). Так, додаткова дотація збільшена на 17,8 млрд грн. Її загальний обсяг на 2025 рік складе 51,2 млрд грн, що є вагомим ресурсом для місцевого самоврядування. Ці кошти спрямовуватимуться, зокрема, на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях, що сприятиме відновленню економічної активності та підвищенню рівня життя населення у постраждалих від війни регіонах.

Для підтримки регіонів також передбачено 12,2 млрд грн у вигляді субвенції на компенсацію різниці в тарифах, що дозволить місцевим бюджетам забезпечити доступність комунальних послуг для населення. Обсяг субвенції розрахований як еквівалент 4% ПДФО.

Ігор Онищук зауважив, що завдяки асоціаціям місцевого самоврядування вдалося зберегти обсяг освітньої субвенції на рівні показника 2024 року – 103,2 млрд грн. Нагадаємо, що в Бюджетній декларації на 2025-2027 роки було задекларовано 99,4 млрд грн на 2025 рік.

Окрім того, на здорове харчування учнів початкових класів закладено 2,9 млрд грн, що дасть змогу забезпечити гарячими сніданками або обідами більш ніж 1 млн дітей. Нагадаємо, безкоштовне харчування скасоване у 2016 році та буде відновлено за ініціативою Президента України.

Водночас, для закупівлі підручників для школярів буде виділено 1,4 млрд грн. Окремі кошти закладені на розвиток освітнього застосунка «Мрія».

На програму медичних гарантій закладено 175,0 млрд грн або  +10,2% (+16,2 млрд грн).

Одним із пріоритетів у галузі Охорони здоров’я на 2025 рік стане забезпечення житлом медичних працівників у сільській місцевості.

На 2025 рік обсяг субвенції на «Активні парки – локації здорової України» складе 45,9 млн грн.

На забезпечення житлом громадян через програму Укрфінжитло заплановано спрямувати 9,4 млрд грн.

Також передбачено 1 млрд грн на гуманітарне розмінування земель, що дозволить забезпечити безпеку на територіях, постраждалих від бойових дій.

Задля зменшення викидів вуглецю та підвищення енергоефективності економіки передбачено 1,75 млрд грн для Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Для оперативного реагування на непередбачувані події заплановано резервний фонд у розмірі 43,9 млрд грн.

Соціальні стандарти, зокрема мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року.

Також бюджет передбачає нову модель управління публічними інвестиційними проектами з планом розподілу 25 млрд грн на 2025 рік. Це буде нова бюджетна програма.

За рахунок грантів та кредитних коштів міжнародних фінансових організацій планується спрямувати 63,5 млрд грн на 38 проектів. Найбільше на:

  • житловокомунальне господарство (24,8 млрд грн або 14 проектів)
  • транспорт (9,9 млрд грн або 5 проектів)
  • державне управління (8,5 млрд грн)

Окрім того, такі кошти будуть спрямовані на освіту (5,7 млрд грн), охорону здоров’я (5,1 млрд грн), енергетику (3,0 млрд грн) та соціальний захист (1,7 млрд грн).

Також Уряд заклав кошти на відновлення доріг, зокрема, загального користування місцевого значення та комунальних доріг. Так, на 2025 рік передбачено 43,2 млрд грн Державного дорожнього фонду.

 

Основні показники:

Найменування джерела надходжень
Обсяг ресурсу
Освітня субвенція
103,2 млрд грн
Реверсна дотація
14,9 млрд грн
Базова дотація
24,2 млрд грн
Державний дорожній фонд
43,2 млрд грн
Субвенція на компенсацію різниці в тарифах
12,2 млрд грн
Додаткова дотація на здійснення повноважень ОМС на деокупованих, тимчасово окупованих та постраждалих територіях
51,2 млрд грн
Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації
1,75 млрд грн
Гуманітарне розмінування земель
1 млрд грн
Забезпечення житлом громадян через Укрфінжитло
9,4 млрд грн
Резервний фонд ДБУ
43,9 млрд грн

Views: 1982
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: budget
Read more: