Пісочинська громада розробляє комплексний план просторового розвитку спільно з партнерами
Пісочинська громада розробляє комплексний план просторового розвитку спільно з партнерами

Збільшення промислових територій на 240 гектарів, створення масштабного логістичного центру та будівництво житла для більш як 60 тисяч осіб – такі плани на майбутнє має Пісочинська громада, що на Харківщині. Наскільки вони реалістичні та економічно доцільні? Це проаналізували у процесі розробки комплексного плану просторового розвитку, який громада розробляє за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).


«Розроблення комплексного плану просторового розвитку охоплює аналіз усіх земельних, інфраструктурних та людських ресурсів громади. Для цього ми не лише проаналізували та оцифрували всю наявну  містобудівну та землевпорядну документацію громади, але й провели дослідження території громади за допомогою безпілотного літального апарату та розробили ортофотоплан з деталізацією до 10-12 пікселів на см.(для М 1:10000) та 6-8 пікселів на см (для М 1:2000), - розповідає представник Асоціації фахівців землеустрою України Павло Матвєєв. - Це дало розуміння яку насправді площу земель має громада, у якому вони стані, як використовуються та які перспективи мають».

Після цього у громаді провели стратегічну сесію, на якій зібралися представники бізнесу, органів влади та громадські активісти. Кожен мав можливість представити свої пропозиції щодо використання території громади, будівництва нових споруд чи відкриття бізнесу. І перше, на що звернули увагу всі учасники стратегічної сесії – це питання логістики.

 

Перепланування логістики: плюс 180 гектарів

 

Через Пісочинську громаду проходить важлива транспортна магістраль: Київ – Харків. Звісно, розташування громади на такій важливій логістичній артерії має багато переваг, але є «але»: вона проходить через центри населених пунктів, створюючи небезпеку, шум, загазованість, затори з вантажівок. До того ж, на такій магістралі дуже доречним було б будівництво автозаправних станцій (АЗС) , логістичних центрів, об’єктів шиномонтажу, СТО, мотелей. Але у населених пунктах через територіальні обмеження їх збудувати неможливо. У рамках процедури розроблення містобудівної документації були опрацьовані пропозиції від громадськості і під час стратегічної сесії представники громадськості та влади дійшли спільного рішення: передбачити прокладання транспортної магістралї за межами населеного пункту.

«З’єднання  траси  М-29, сполученням Харків – Красноград – Перещепине, з кільцевою дорогою М-03 сполученням Київ – Харків – Довжанський, яка забезпечує під’їзд до аеропорту Харків, має декілька переваг: по-перше, метою планування цієї дороги є виведення транзитних потоків автотранспорту з траси міжнародного значення М-03, що проходить безпосередньо через щільно забудовані території адміністративного центру громади селища Пісочин та розвантажить в’їзд до обласного центру - м. Харків. По-друге, вздовж транспортних магістралей передбачено виділення територій для промислової та логістичної забудови, що забезпечить додаткові робочі місця. Також це покращить транспортне сполучення між населеними пунктами та зробить житлову забудову більш привабливою та комфортною і суттєво підвищить якість життя у населених пунктах громади» - говорить Пісочинський селищний голова Олег Чернобай.

Ще одним важливим логістичним об’єктом громади є аеродром. Перепланування торкнулося і його: планується зміна напрямку злітної смуги та створення поряд індустріального парку. Таким чином розвиток промисловості буде підкріплений широкими логістичними можливостями.  Загалом для транспортно-логістичної інфраструктури передбачили 180 га та ще 240 – для промислових об’єктів. За розрахунками, реалізація запланованих ініціатив дасть можливість створити у громаді більше 20 тис. робочих місць.

 

Комфорт мешканців і додаткові кошти

 

Пісочинська громада межує з містом-мільйонником Харковом. А це і перспектива, і виклик, адже або приміські села розвиватимуться, або місто їх поглине. У Пісочинській громаді обрали шлях розвитку. Щоб місцеві мешканці могли задовольнити свої соціальні та культурні потреби, у межах громади передбачили 150 га землі під громадську забудову. У зв’язку зі збільшенням кількості вимушених переселенців, що знайшли прихисток у Пісочинській громаді, планується формування нових житлових кварталів з облаштуванням парків та скверів.

Також передбачається виділення території для розміщення індустріального парку, що допоможе збільшити кількість робочих місць та надходжень до місцевого бюджету. Окрім того, на площі 40 га запланували туристично-рекреаційні об’єкти, щоб громада могла не тільки забезпечити відпочинок місцевим мешканцям, а й привабити містян із Харкова, а отже й додаткові надходження. Також вздовж водних об’єктів громади передбачили площі для зелених насаджень та облаштування лісопарків  для покращення екологічної ситуації у громаді.

Усі ці зміни дають новий вектор розвитку Пісочинській громаді: зберігаючи переваги логістичного розташування, громада створює безпечний та затишний простір для її жителів.

Views: 328
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: spatial planning
Read more: