На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад
На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки Програми USAID DOBRE та проєкту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) Міністерства міжнародних справ Канади.


Цей проєкт став можливим завдяки міжмуніципальному співробітництву у сфері розвитку туризму чотирьох громад Прикарпаття: Коломийської, Ланчинської, Нижньовербізької та Печеніжинської.

"Це гарний початок тривалої співпраці між громадами, – сказав керівник Програми USAID DOBRE Брайан Кемпл, привітавши громади та учасників заходу із відкриттям нового проєкту. – Сподіваюся, цей приклад надихне їх реалізовувати в майбутньому спільні проєкти й в інших сферах".

 

 

Ще у 2021 році ці громади спільно з експертами та консультантами Програми USAID DOBRE провели інвентаризацію туристичного потенціалу, сформували мережу туристичних шляхів та придбали інвентар для розвитку велотуризму і прокатних послуг. Зокрема, Програма USAID DOBRE доставила для проєкту 18 універсальних велосипедів, 4 дитячі сидіння для них, велозамки, шоломи, ремонтну станцію для велосипедів, 3 туристичні намети, 7 велопарковок та 2 біотуалети на загальну суму 265 тисяч гривень.

Цьогоріч актуалізовано туристичні (онлайн і офлайн) карти маршрутів, а також проведено короткі тренінги і навчання для представників громад. Щоби туристам було легко орієнтуватися по маршрутах, учасники проєкту розробили макети та встановили інфостенди у 8 локаціях, промаркували близько 70 км шляхів і ексостежок, розробили 5 інформаційних буклетів, які разом зі стендами містять всю необхідну інформацію: опис та складність маршруту, локації готелів, архітектурних та природніх пам’яток, музеїв, пунктів велопрокату, а ще – контакти інформаційної підтримки на місцях. Також Нижньовербізька громада створила промоційний відеоролик.

"Відкриття веломаршруту «Роверове Покуття» – це тільки початок співпраці наших громад, – зазначив Нижньовербізький сільський голова Ярослав М’якущак. – Надалі плануємо реалізацію спільних проєктів щодо подальшого розвитку туризму, збереження культурної спадщини, які сприятимуть економічному зростанню нашого регіону. А залучення місцевих підприємців і їх підтримка стануть важливою складовою цього зростання".

 

 

Веломаршрут складається із семи маршрутів та трьох зв’язуючих шляхів:

  1. пішохідно-велосипедний «Долиною древнього Прута» – від Добротова до Ланчина, протяжністю 9,5 км;
  2. велосипедно-пішохідний «До Тисового заказника», протяжністю 10 км;
  3. велосипедний «До Білої криниці», протяжністю 14 км;
  4. велосипедний «Спаськими пагорбами понад Пістинькою», протяжністю 15 км;
  5. велосипедно-пішохідний «Воскресінецький», протяжністю 13 км;
  6. екостежка по «Тисовому заказнику», протяжністю в один бік 2,5 км;
  7. міський веломаршрут «Стара Коломия», протяжністю 5 км.

«Роверове покуття» відкрилося першим велозабігом під назвою «Їду за воїна – шаную пам’ять», в якому взяли участь чимало бажаючих.

Під час подорожі туристи зможуть побачити чудові краєвиди та цікаві місця: тисовий заповідник біля села Княждвір, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка включена до спадщини ЮНЕСКО, у Нижньому Вербіжі, унікальні музейні та творчі колекції музею писанкового розпису, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, музею історії в Коломиї, експонати музею гончарства «Покутська кераміка» та краєзнавчого музею Олекси Довбуша, а також «Сад скульптур» у селищі Печеніжин, музеї у селах Добротів та Саджавка, оглядову вежу в Добротові та панорамні місця у Воскресинцях, Печеніжині, Тисовому заказнику, Спасі, Сопові тощо. Також гості Прикарпаття можуть записатися на майстер-класи з різьбярства, автентичного танцю, виготовлення традиційного весільного вінка, сироваріння та інших активностей.

Для того, щоби скористатися новим туристичним маршрутом, вже можна орендувати велосипеди у двох локаціях:

  • місто Коломия, сервісний центр закладів культури, вул. Театральна 27,
  • село Нижній Вербіж, сервісний центр з ремонту, продажу та прокату велосипедів, вул. Січових Стрільців.
Views: 386
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: tourism
Read more: