На Форумі громад Прикарпаття заговорили про необхідність деконцентрації енергогенерації
На Форумі громад Прикарпаття заговорили про необхідність деконцентрації енергогенерації

Технічні умови на приєднання до електромереж повинні видавати самі громади, на території яких ці мережі розташовані, а не монополіст.


Про це сказав народний депутат України Олег Дунда під час Форуму громад Прикарпаття «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

За його словами, питання комплексного розвитку сфери енергетики нерозривно пов’язано з розвитком всієї території громади і має безпосередній вплив на можливості залучення інвестицій. Однак електромережі належать монополісту, який і видає громаді відповідні технічні умови, які часто є невигідними для громади.

«Майже всі громади стикалися з проблемами отримання технічних умов від монополіста. Зараз громади отримують, часто безкоштовно, різне обладнання для забезпечення інфраструктури і населення електроенергією. Але є проблема – вони не можуть їх встановити, бо монополіст виписує такі технічні умови, що втрачається будь-який сенс встановлення такого обладнання.  То як громади мають розвиватися, якщо технічні умови їм надає монополіст? Адже саме громада має плани розвитку, розуміння середньострокових і довгострокових перспектив, в тому числі і те, де повинні бути електричні мережі чи яке обладнання встановити. А монополіст вирішує виключно свої економічні питання. Значить треба змінити ситуацію з тим, щоб технічні умови приєднання до електромереж виписували громади. І взагалі, будь-які мережі, які є в громаді, повинні бути у сфері її управління, якщо ми говоримо про децентралізацію. Колись вже так і було і це працювало», - сказав Олег Дунда.

 

 

Цю думку підтримав і керівник Офісу Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

«Розвиток будь-якої громади в першу чергу базується на системі містобудівної документації, в складі якої є і всі мережі, в тому числі й електричні. І громада має планувати, виходячи зі своїх екологічних, інвестиційних чи інших пріоритетів. От громада зараз встановить якесь обладнання для вироблення електроенергії і буває так, що є її надлишок. Чи дозволить монополіст віддавати цю електроенергію в мережу, щоб потім, при потребі, нею скористатися?  Тож маємо говорити про деконцентрацію (передача управління) енергогенерації. Це питання потребує дискусії. Але громади не зможуть без цього належним чином розвиватися», - сказав В’ячеслав Негода.

 

Відеозапис форуму:

 

 

Організатор Форуму громад Прикарпаття - Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Форум згуртував громади та регіональну владу Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, а також народних депутатів України, офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Мінінфраструктури, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Учасники Форуму обговорили питання, що стосуються актуального стану реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, міжнародного територіального співробітництва, викликів для органів місцевого самоврядування на Прикарпатті.

Views: 330
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: infrastructure
Read more: