Що не так з туристичним збором? Чому замість нього громади отримують лише сміття і перевантажену інфраструктуру?
Що не так з туристичним збором? Чому замість нього громади отримують лише сміття і перевантажену інфраструктуру?

Надходження туристичного збору можна було б збільшити щонайменше у 10 разів. Так вважає голова Славської селищної ради Володимир Бега, якого надзвичайно дивує пасивність Уряду у цьому питанні. Щоправда, наприкінці червня Уряд прийняв Постанову про створення Єдиного туристичного реєстру, однак це анітрохи не змінює ситуацію. Бо у ній не йдеться ані про контроль, ані про відповідальність за порушення встановлених правил.

Автор: Дмитро Синяк


Наприкінці червня Кабінет Міністрів України схвалив ініційовану Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури Постанову від 28.06.2024 № 754 про Порядок ведення Єдиного туристичного реєстру (ЄТР). А туристичний збір – один з чотирьох місцевих податків, який міг би стати вагомим джерелом наповнення бюджетів громад. Постанова визначає процедуру ведення реєстру з 1 січня 2025 року, його структуру, функціонування, адміністрування тощо. Автори постанови зазначають, що «ключовою метою функціонування Єдиного туристичного реєстру є забезпечення прозорості та рівних можливостей на ринку туристичних послуг» і що «повноцінний запуск Єдиного туристичного реєстру сприятиме детінізації сфери туризму, адже дозволить вести облік готелів та туристичних операторів». Але є одне але…

Облік у реєстрі є добровільним. На думку голови Славської громади, яка минулоріч отримала від туристичного збору понад 1 млн грн, це жодним чином не вплине на існуючу ситуацію. І громади й надалі недоотримуватимуть величезні кошти.

Що не так з постановою Кабміну? Що не враховано у ній?

- Нічого не враховано. Я маю на увазі, не враховано нічого з тих пропозицій, які Славська селищна рада скеровувала до Державної агенції розвитку туризму, власне, до Кабміну. Я не розумію, чому так. Навіщо ми старанно створюємо велосипед, коли усі креслення й напрацювання є у наших сусідів. Ну, буде у нас Єдиний туристичний реєстр – інформаційна база, у якій буде фактично вказано, скільки ліжкомісць мають ті, хто працюють законно, сплачують туристичний збір і мають бажання раз на квартал передати свої дані до ЄТР. До реєстру точно не потраплять заклади зеленого туризму, приватні садиби, хостели, апартаменти, гостьові будинки тощо. Він також не включатиме інформації про споживача послуг – хто приїздить до того чи іншого готелю і на скільки часу. Тоді питання: навіщо такий реєстр було створювати? Щоб потім зробити реєстрацію обов’язковою? Але чому потім? Коли потім? Що для цього буде потрібно? Коли це буде зроблено? Бачите, ця постанова залишає більше питань, ніж відповідей.

Що саме пропонуєте ви?

- Насамперед внести зміни до Податкового кодексу України стосовно обов’язкового оперативного інформування місцевих рад про кількість туристів. Є турист у Славському? Славська селищна рада має знати про це. Оскільки податок іде не до державного, а до місцевого бюджету, саме на місцях треба його адмініструвати, реєструвати і контролювати його  сплату. Отже я не проти створення електронного уніфікованого всеукраїнського державного реєстру. Але кожна місцева рада повинна мати доступ до нього, а також право перевірки будь-яких садиб, у яких є туристи. За порушення цих умов повинні бути встановлені штрафи. Усе начебто  просто, чи не так? Чому ж держава цього не розуміє? Для того, щоб спросити державі роботу, наш юридичний відділ навіть розробив типовий Порядок здійснення перевірок у сфері  сплати туристичного збору. Будь ласка, прийміть його, шановні панове урядовці!

Чи цікавилися ви міжнародним досвідом у цьому напрямку?

- До єдиної інформативної бази всі ті, хто приймають гостей за гроші, мають щодня, а не раз на квартал, подавали відповідні звіти: хто у них живе, скільки платить тощо. Саме так роблять в Австрії. За тамтешнім реєстром можна зрозуміти, скільки туристів живе у якому готелі країни просто зараз. Якщо реєстр створено таким чином, його просто перевіряти. А що робити з цим реєстром, що його наказав створити Кабмін? З 1 січня 2025 року готелі мають добровільно вносити інформацію до реєстру. Можливо, через рік з’являться якісь зобов’язання, а ще через рік – штрафи? Але ж у нас війна, нам терміново потрібні гроші! Таке зволікання нам надзвичайно шкодить.

Чому, як ви думаєте, Кабмін не врахував ваших пропозицій?

- Тому що він націлений на збільшення державного бюджету, доходи громад його особливо не цікавлять. Я особисто провів не одну розмову і з народними депутатами, і з іншими дотичними до прийняття рішень особами, але особливої зацікавленості не побачив. Депутати переадресовують нас на своїх помічників, а тим весь час не до нас.

Може, уряд просто піклується про людей, які втратять частину своїх доходів? Що являє собою туристичний збір у цифрах?

- Кожна громада має право встановлювати розмір туристичного збору. У нас це 5%, в іншій громаді може бути 6% чи 3%. Але у будь-якому разі це невеличкі цифри. Якщо ви платите за місце у готелі нашої громади 1 тис. грн, ви повинні сплатити до нашого бюджету лише 50 грн. Деколи власники готелів включають це у плату за номер, деколи виписують окремий чек, за яким ви сплачуєте гроші до нашого бюджету напряму. Але у будь-якому разі це невеликі кошти.

На скільки ж можна збільшити прибутки бюджету за рахунок цих невеличких коштів?

- Минулого року ми отримали близько 1 млн грн туристичного збору. Але якщо його платитимуть всі, хто приймають туристів, цю суму можна сміливо збільшувати удесятеро. Я боюся помилитися в оцінках тіньового сектору і у його цінах, але не виключаю, що ми могли б отримати і 20 млн грн на рік. Я хочу наголосити, що ці кошти нам критично потрібні. Адже туристи створюють велике навантаження на інфраструктуру громади: на водогони, каналізацію, електромережі. Все це потрібно ремонтувати, оновлювати. Скажу також про інший аспект. Тільки минулого року, коли у нас забрали військове ПДФО, Славська громада виділила українській армії 65 млн грн. Ми не можемо відмовляти військовим, які ціною власного життя і здоров’я забезпечують наше мирне існування. А протягом трьох років ми виділили на потреби військових понад 100 млн грн. Якщо би ми мали додаткових 10-20 млн грн до бюджету, наші захисники, повірте, теж відчули би це.

Від прийняття ваших пропозицій виграють лише туристичні регіони, чи не так?

- Ні, вони просто отримають найбільше, бо туристичний збір іде за туристом: де більше туристів, там більше і цього збору. Але інші громади теж щось отримають, адже майже всюди є готелі, майже всюди певний туристичний трафік існує. Зараз кошти з цього трафіку течуть повз місцеві бюджети. Чималі кошти! Минулого року Львівська область отримала 46 млн грн туристичного збору. А могла би отримати щонайменше 0,5 млрд грн. Натомість громади отримують лише захаращені сміттям яри і перевантажену інфраструктуру. Я дуже хочу, щоб це почули державні мужі та особливо депутати Верховної Ради. Ми маємо текст законопроєкту, ми підготували всі необхідні документи. Проголосуйте за них!

Views: 561
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: tourism
Read more: