Стан публічних послуг у деокупованих громадах Херсонської області: результати дослідження
Стан публічних послуг у деокупованих громадах Херсонської області: результати дослідження

Лабораторія законодавчих ініціатив у співпраці з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підготували та презентували дослідження «Оцінка стану публічних послуг у деокупованих громадах: Херсонська область».


Під час презентації дослідження зазначалось, що правобережжя Херсонщини, на якому розташовано 17 територіальних громад, зазнало значних руйнувань і втрат у період окупації: знищено і пошкоджено житло, об’єкти виробничої, соціальної, інженерної інфраструктури, у деяких громадах більше половини жителів покинули свої домівки. Такі обставини, а також постійні триваючі обстріли та бомбардування, справляють суттєвий вплив на можливості та спроможність органів влади на місцях, в першу чергу військових адміністрацій населених пунктів, надавати фізичним і юридичним особам увесь комплекс публічних послуг, передбачених законодавством України.

Тетяна Лукеря, залучена аналітикиня Лабораторії законодавчих ініціатив, сказала про важливість дослідження:

«Навіть якщо ми говоримо про те, що з деокупованих громад виїхало понад 60% населення, все одно є частка людей, які потребують публічних послуг. Чому деякі послуги не забезпечуються, які є перешкоди та труднощі в громадах, що можна покращити або, як мінімум, — як оптимізувати ситуацію, що склалася з наданням публічних послуг — серед головних питань та рекомендацій. Деокуповані громади перебувають у вкрай складних умовах, тож необхідно враховувати специфіку кожної кожної конкретної громади. Звісно, після деокупації не було можливості одразу відновити роботу в кожному напрямі надання послуг — та громади в силу своїх можливостей робили все, що могли».

 

 

У ході роботи експерти зібрали більше 800 наборів даних щодо кожної із деокупованих громад Херсонської області, які висвітлили ситуацію з наданням публічних послуг в адміністративній, соціальній, медичній, освітній, безпековій, житлово-комунальній сферах тощо.

Зібрані дані дозволили побачити, які і як надаються послуги у тій чи іншій територіальній громаді, чи доступні послуги у сусідніх громадах, в області.

Також були проведені глибинні напівструктуровані інтерв’ю з начальниками військових адміністрацій населених пунктів, щоб визначити основні проблеми у сфері надання публічних послуг у деокупованих громадах та шляхи їх можливого вирішення.

Дослідження стану публічних послуг засвідчило унікальний досвід деокупованих територіальних громад Херсонщини, які попри відсутність фінансового та людського ресурсів, продовжують забезпечувати жителів публічними послугами, залучаючи підтримку різних заінтересованих субʼєктів.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін відзначив комплексний характер проведеної роботи, її значення для ефективного коригування управлінських зусиль при вирішенні поточних проблемних питань, а також для напрацювання змістовних аспектів державної політики з відновлення та відбудови інших регіонів України.

 

 

“Сьогодні ми говоримо про Херсонщину, й те, що для Києва трапляється дуже рідко, для Херсонської області, на превеликий жаль, — традиційний день. Тим не менш, ми розуміємо, що будь-яка українська територія все одно повинна мати зв’язок зі своїми громадянами, надавати їм послуги, попри усі важкі обставини. І я вдячний, зокрема й Лабораторії законодавчих ініціатив, за те, що нам вдалося розпочати цей процес. Сподіваюся, що це дослідження ляже в основу формування державної політики, яка стосується деокупованих територій, втім які знаходяться на вкрай малій відстані до ворожих позицій”, - сказав Віталій Безгін.

Дослідження було підготовлене в рамках проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні (PASS Ukraine), який Лабораторія реалізує спільно з Парламентським центром (Канада) у співпраці з Верховною Радою України та за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади в рамках Програми розбудови миру та стабільності (PSOPs).

ЗАВАНТАЖИТИ ДОСЛІДЖЕННЯ: Оцінка стану публічних послуг у деокупованих громадах. Херсонська область

Assessment of the state of public services in de-occupied communities. Kherson Oblast

Фото: Лабораторія законодавчих ініціатив

Attached files:
Views: 379
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: repair
Read more: