Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти
Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулося під головуванням Президента України Володимира Зеленського.


«Уряд України отримав чітке завдання, а саме: розробити пакет рішень, щоб наші люди, всі українські громади, українські компанії могли пройти цю ситуацію та забезпечити реальну можливість для себе отримати енергію попри російський терор (…) Потрібне повне сприяння для громад, для людей, для компаній, бізнесу. Дуже важливо, щоб на місцях можна було створювати нові генерувальні потужності та відбувалася реально поширена на всю державу децентралізація енергетичного потенціалу України», – наголосив Володимир Зеленський.

В Уряді повідомили, що сьогодні український бізнес може отримати кредити до 150 млн грн за програмою «5-7-9» на купівлю та встановлення електрогенераційних установок, які працюють на газу, наприклад, газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок. Термін кредитування складатиме до 10 років під 5-9%. При цьому для підприємців на прифронтових територіях діятимуть ще більш пільгові умови із відсотковою ставкою до 1% на перші два роки та 5% з наступного року.

Крім того, бізнес, який хоче взяти кредит на суму більше ніж 150 млн грн, зможе отримати пільгові кредити на реалізацію проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. 19 найбільших банків України об’єдналися і підписали відповідний меморандум.

Бізнес, який хоче долучитися до програм з відновлення, залежно від сегмента може отримати від 500 тис євро, до 25 млн євро. Термін кредитування становитиме до 5-7 років.

Базова відсоткова ставка для кредитів в національній валюті в рамках базового продукту на перший рік складатиме 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%. Подати заявку можна у будь-якому із банків партнерів. Такі заявки будуть розглядатися першочергово.

Важливо, що для отримання такого кредиту немає необхідності у заставі. На відновлення енергетики заставою буде саме обладнання, яке бізнес купує. Це значно спростить процес отримання кредиту і зробить його більш доступним для підприємців.

Крім того, Уряд працює над скасуванням ввізних мит та імпортного ПДВ на все енергетичне обладнання та комплектуючі до нього, а також працює над спрощення митних процедур ввезення обладнання, яке потрібне для відновлення різних видів генерації: вітроелектростанцій, сонячних електростанцій, гідроелектростанцій, теплових електростанцій, газопоршневих та газотурбінних, накопичувачів електроенергії.

Відповідні зміни до законодавства вже внесено на розгляд Верховної Ради. Норми діятимуть до початку 2026 року.

Повідомляється, що Уряд вжив заходів, спрямованих на швидке встановлення альтернативного енергетичного обладнання без зайвих бюрократичних процедур.

Зокрема, на період воєнного часу для суб’єктів господарювання будь-яких форм власності встановлення відповідних об’єктів генерації не потребуватиме розроблення відповідної містобудівної документації, отримання містобудівних умов та обмежень щодо забудови, проходження процедур відведення землі та оцінки впливу на довкілля, отримання права на виконання робіт, схеми теплопостачання, відведення земельних ділянок і отримання звіту та експертиз.

Зокрема, з 10 до двох днів скорочені терміни отримання техумов на приєднання до електромереж, з семи до двох зменшена кількість документів, а термін надання послуги приєднання до газорозподільчої системи складатиме не більше одного місяця.

Крім того, експлуатувати такі обʼєкти можна буде одразу без отримання відповідних сертифікатів про прийняття в експлуатацію.

Також Уряд ухвалив рішення дозволили державним замовникам закуповувати обладнання для енергогенерації без проведення тендерів. Але з обовʼязковою вимогою щодо звітування у системі Prozorro. Це стосується державних і комунальних підприємств.

Для громадян з 20 липня почнуть діяти безвідсоткові кредити обсягом до 480 тис. грн строком до 10 років. Також вносяться зміни для того, щоб до цієї програми могли долучатися пенсіонери.

Крім того, створена програма «ГрінДІМ» для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів. Для придбання сонячних панелей пропонується безповоротний грант у розмірі 1 млн гривень, а на теплові помпи – 2 млн гривень безповоротного гранту.

Нагадаємо, в червні відбувся діалог з громадами «Децентралізація на зв’язку», на якому обговорили питання забезпечення Урядом та громадами децентралізації енергетики та енергоефективності.

Views: 720
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: energy efficiency
Read more: