Енергоменеджери у громадах та децентралізовані електростанції: Микола Різник про нові підходи в енергетиці
Енергоменеджери у громадах та децентралізовані електростанції: Микола Різник про нові підходи в енергетиці

Запровадження енергоменеджерів у кожній громаді, децентралізація електростанцій (як сонячні, так і вітряні), державна підтримка через гранти, скасування ввізного мита на сонячні панелі – це ті кроки, які можуть врятувати Україну від тотального блекаута та зробити громади енергонезалежними.


Про це сказав голова Полтавського обласного відділення Всеукраїнської асоціації громад, Опішнянський селищний голова Микола Різник за підсумками участі в межах програми Угода мерів Covenant of Mayors – East у щорічній конференції Grafting Cities – Energy Cities в Іспанії.

«Сьогодні на конференції обговорюють енергоефективність та енергозбереження, декарбонізацію, нульові викиди в атмосферу та зелену енергетику. Усе це буде запроваджено і в нас, маємо готуватися, але зараз для нас найважливішим залишається питання виживання», – розповів він.

У конференції беруть участь голови чотирьох громад України: Чорткова, Калуша, Пустомитів, Рівного.


 

Усі вони мали можливість обмінятись досвідом розвитку різних міст від представників форуму: мерів Таллінна, Валенсії, Верони.

«Закордонні мери озвучували цікаві ідеї для досягнення енергонезалежності в кожній громаді, наприклад, запровадження енергоменеджера і ми це зробимо. Або децентралізовані електростанції (як сонячні, так і вітряні. Цей досвід для нас вкрай важливий. Адже росія розбомбила майже всі українські ТЕЦи, і наразі немає сенсу їх відбудовувати через постійні обстріли ворога. Проте є шанс перейти повністю на зелену енергетику у громадах. І в цьому досвід та ресурси провідних країн Європи нам дуже знадобляться», – підсумував Микола Різник.

Views: 298
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: energy efficiency
Read more: