Всеукраїнська асоціація громад створила Комітет з питань життєдіяльності монопрофільних громад
Всеукраїнська асоціація громад створила Комітет з питань життєдіяльності монопрофільних громад

Всеукраїнська асоціація громад створила Комітет з питань життєдіяльності монопрофільних громад для розв’язання проблем таких громад, спричинених війною, а в подальшому – і вирішення питань в період відбудови.


Монопрофільні громади – це не лише ті, на територіях яких функціонують теплоелектростанції чи вугледобувні шахти, але і історичні, курортні, гірські населені пункти. Їхній сталий розвиток також потребує прийняття відповідних рішень, які Асоціація готова ініціювати, представляючи і захищаючи інтереси громад.

Наразі одним з головних завдань комітету стане підготовка до опалювального сезону 2024-2025, зокрема розв’язання питання забезпечення монопрофільних громад альтернативними джерелами енергії для надання безперебійного централізованого водо- та теплопостачання.

«Створення комітету свідчить про те, що ми приділятимемо цьому питанню, зокрема підготовці до опалювального сезону у монопрофільних громадах, особливу увагу. Від залученості членів комітету ВАГ залежатиме, як ми реагуватимемо на ті чи інші нормативно-правові акти органів влади, які власне впливають на життя громад. Важливо, щоб комітет робив експертизу і виносив рішення щодо певних питань на розсуд Правління, а вже потім ми формуватимемо позицію Асоціації. Це буде важлива справа для всіх громад України», – зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

За словами заступниці Міністра енергетики України Світлани Гринчук, внаслідок руйнувань було втрачено понад 9 гігават маневрової потужності.

«Ми активно працюємо з міжнародними партнерами, і всередині країни з різними сторонами, щоб максимально до зими встановити додаткові генеруючі потужності розподіленої генерації. Навіть якщо вони будуть невеликої потужності, адже великі станції – ціль номер один для росіян. Тому йдеться, наприклад, про газотурбінні, газопоршневі установки», – сказала вона.

Міністерство всіляко допомагатиме громадам, якщо в них є можливості швидкого встановлення таких установок і забезпечення власної енергонезалежності.

Більше того, наразі оператори систем розподілу, місцеві обленерго, отримали спрощення процедур приєднання. Саме тому і міністерство, і громади спільно та оперативно працюватимуть над тим, щоб покращити ситуацію для споживачів у громадах у зимовий період.

Зі свого боку новообраний голова комітету Тарас Келеберда наголосив на важливості спрощення регуляторних процедур. Це дозволить скоротити час підготовки для забезпечити альтернативним теплом мешканців населених пунктів монопрофільних громад.

«Ми готуємось до можливих ризиків, пов’язаних із загрозою стабільності отримання комунальних послуг у зимовий період. Саме тому важливо оперативно рухатись в питанні забезпечення резервним чи альтернативним теплопостачанням наші громади», – зауважив він.

Також у межах засідання учасники разом з експертами обговорили важливість використання когенераційних установок, вітчизняного обладнання для забезпечення теплопостачання, необхідність створення експертної групи з розробки швидких технологічних рішень, а також залучення представників профільних міністерств до обговорення питань забезпечення монопрофільних громад альтернативними системами теплозабезпечення.

Окрім того, на засіданні було обрано керівний склад Комітету:

Голова:
Келеберда Тарас Володимирович,
Добротвірський селищний голова, Червоноградський р-н, Львівська обл.

Заступники:
1. Андрусяк Павло Васильович,
Дубовецький сільський голова, Галицький р-н, Івано-Франківська обл.,

2. Одоєвцев Віктор Миколайович,
Миколаївський сільський голова, Синельниківський р-н, Дніпропетровська обл.

Секретар:
Воронкін Олександр Володимирович,
експерт, координатор програм Громадської спілки «мереж АМЕР»

Views: 216
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: energy efficiency
Read more: