«У всіх громад є сусіди. Але хтось зводить паркани, а хтось – мости». Як на Полтавщині громади співпрацюють
«У всіх громад є сусіди. Але хтось зводить паркани, а хтось – мости». Як на Полтавщині громади співпрацюють

Авторка: Марія Марковська (Булейко)


У Градизькій селищній громаді, що на Полтавщині, розповідають, що співпрацювати із сусідньою Піщанською громадою їх стимулював Швейцарсько-український проєкт DECIDE. Попри те, що керівники відділів і голови громад давно спілкуються та подекуди дружать, офіційних договорів про співпрацю ніколи не укладали.

А от коли побачили, що стартував конкурсний відбір громад з Одеської, Полтавської, Івано-Франківської та Чернігівської областей із метою налагодити співробітництво територіальних громад, одразу вирішили взяти участь.

Нині це один із найважливіших напрямів реформи місцевого самоврядування. Проєкт DECIDE сприяє розв’язуванню проблемних питань у сфері загальної середньої, інклюзивної, позашкільної освіти, а також професійного розвитку педагогічних працівників на місцевому рівні.

Не останнім стимулом для Градизької громади став мінігрант, який DECIDE мав виділити для громад, що уклали чи мають намір укласти договори про співробітництво територіальних громад. Ідеться про 130 тисяч гривень, які треба було спрямувати на розвиток освіти в громаді.

«Ми вирішили запропонувати співробітництво сусідній Піщанській громаді. Ідея така: укладаємо договір і надаємо можливість дітям сусідньої громади користуватися студією звукозапису, яку облаштуємо за майбутні грантові кошти. Бо є запит на якісний звукозапис в обох громад – на нашій території проживають багато юних талановитих співаків та музикантів», – розповідає Марина Ніценко, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Градизької селищної ради.

 

 

У цьому тексті читайте про те, як вдалося налагодити співпрацю, чому громадам важливо обʼєднуватися та які на Полтавщині плани на майбутнє.

 

Як усе починалося

 

У Градизькій громаді один заклад позашкілля – Градизька дитяча мистецька школа імені Героя України Олександра Білаша. Навчатися тут мають змогу діти з 5 років.

Є три відділи, серед яких можна обрати:

  • інструментальний відділ: баян, гітара, духові інструменти, ударні інструменти;
  • вокал;
  • мистецький відділ, у межах якого є хореографія та образотворче мистецтво.

 

 

«Загалом школу відвідують 160 дітей. Здебільшого, це діти з Градизької громади, меншість – діти з інших громад, батьки яких мають змогу їх підвозити», – розповідає Григорій Соколовський, директор мистецької школи.

У регіоні школа – одна із найпопулярніших за мистецькими напрямами в позашкіллі. Викладачі готують дітей до виступів на всеукраїнському рівні. А серед викладачів є місцеві та всеукраїнські зірки.

Нині в Україні та за її межами відбувається безліч дистанційних конкурсів і фестивалів, у яких можна взяти участь, не виїжджаючи з дому, як-от «Творчі діаманти України», «Країна Кобзаря», «Yula Art Fest», Всеукраїнський конкурс «Провесінь», Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Prosto Fest», Міжнародний фестиваль «Чарівний світ мистецтва» й багато інших. І це шанс для дітей показати свої таланти.

Однак для участі в цих заходах необхідний якісний аудіо/відеозапис. Тоді як студії звукозапису не було ані в Градизькій, ані в сусідніх громадах.

Розв’язати цю проблему вирішили через об’єднання спільних зусиль із Піщанською ТГ. А тут ще й конкурс від Проєкту DECIDE з мінігрантом, завдяки якому зʼявилася можливість закупити все необхідне для омріяної студії звукозапису.

«Перша причина, чому ми обрали саме цю громаду, – вони поряд. Від нас до Піщаного – 20 кілометрів. Друга – ми давно співпрацюємо з керівництвом відділу освіти Піщанської громади. Допомагаємо одне одному в різноманітних освітніх питаннях, консультуємося, обмінюємося досвідом. Тобто між нами була співпраця, і давно треба було налагодити офіційну», – розповідає Марина Ніценко.

 

Як підписували договір

 

Громади отримали консультативний супровід від експертів Проєкту під час підготовки документів для укладення договору про співробітництво. Експерти допомагали громадам пройти всі необхідні, визначені законодавством, кроки, та підготувати проєкт договору. Зокрема, треба було:

  • підготувати необхідні документи;
  • створити комісію з підготовки проєкту договору;
  • підписати договір;
  • надіслати профільному міністерству для внесення в реєстр.

Так, у 2023 році за експертної підтримки Проєкту DECIDE, вдалося укласти 21 договір про співробітництво між 52 територіальними громадами.

Мирослав Носа, селищний голова Градизька, говорить, що особисто знайомий із сусідніми головами громад і неодноразово з ними зустрічався.

«Першу пропозицію підписати договір про співробітництво територіальних громад я озвучив телефоном. Голова Піщанської громади погодився. За місяць ми його підписали. Усе відбувалося без проблем і зайвих клопотів. Приїхали, підписали, обмінялися договорами. Вдячні Проєкту DECIDE, що стимулював нас до цього й допоміг з усіма бюрократичними процедурами», – зазначає Мирослав Носа.

Перед підписанням договору про співробітництво запросили в гості представників Піщанської громади до Градизька. Обговорили все, провели екскурсію в школі мистецтв.

«Вони побачили, наскільки в нас гарні умови. Продемонстрували їм, що будуть мати їхні діти. А також ми розповіли їм, що є можливість отримати мінігрант від DECIDE, щоби реалізувати дитячу мрію – створити студію звукозапису. Усі погодилися, що ця співпраця потрібна», – розповідає Марина Ніценко.

Укладений договір про співробітництво «Мистецька школа – креативний освітній простір» сприяє розвитку мистецько-професійного рівня дітей Градизької та Піщанської громад і розширює можливості створювати якісні фонограми.

 

Про результати та плани співпрацювати

 

У грудні громади провели два благодійні концерти. Один – у Піщанському клубі, другий – на базі Градизького будинку культури. Виступали дитячі колективи шкіл і колективи клубних закладів.

А 23 березня в мистецькій школі відбувся традиційний огляд-конкурс юних талантів «Повір у себе». Він відбувався щовесни, але цього року став регіональним, адже тепер запросили учасників і глядачів із Піщанської громади.

«Це про обмін досвідом. Для дітей це дуже цікаво, вони тепер мають більше можливостей розширити кругозір, познайомитися з іншими людьми, подивитися, як роблять інші. У нас стало значно більше можливостей у позашкіллі», – розказує директор мистецької школи.

Також представники відділу освіти Піщаного були в журі на конкурсі в Градизьку.

«У конкурсі вперше брали участь діти з обох громад. Ось цей формат співпраці перейшов від керівників до дітей. І це основне, заради чого це все робилося», – впевнений Мирослав Носа.

 

Начальниця відділу освіти також розповідає, що Піщане та навколишні населені пункти розташовані неподалік із Кременчуком. Тому відвідувати позашкільні заклади дітям зручніше там. Але, наприклад, від села Максимівка Піщанської громади до центру Градизької громади значно ближче.

«Із заступником Піщанського голови та з начальником відділу освіти ми нещодавно говорили про те, що можна подумати над питанням підвезення дітей із села Максимівка до нашої мистецької школи», – розповідає Марина Ніценко.

Голова Градизької громади говорить, що в майбутньому можна розширювати співпрацю у сфері освіти, зокрема, у напрямі реформування старшої профільної школи, шкільного харчування, інклюзивної освіти та професійного розвитку педагогічних працівників тощо.

Також пані Марина розповідає, що необхідно наблизити послуги реєстраторів ЦНАП. І в розв’язанні цього питання також може допомогти співробітництво з громадами-сусідами.

«У нас немає реєстратора. Тому ми возимо людей у Кременчук, із цим є певні проблеми. От я і замислилася: можна ж також укласти якусь домовленість, щоб їхній реєстратор обслуговував нашу громаду. Адже це значно ближче, ніж Кременчук. Я думаю, що якщо ми вже почали цю співпрацю, то згодом вийдемо на якийсь інший рівень», – міркує Марина Ніценко.

 

Про додатковий мінігрант і здійснену мрію

 

Громади, які пройшли конкурсний добір та уклали договір про співробітництво територіальних громад, отримали від DECIDE мінігрант – 130 тисяч гривень. Мета – підтримати та допомогти громадам втілити свої ідеї в життя, спрямовані на розвиток освіти, а також показати громадам, що реалізовувати проєкти та шукати рішення разом значно легше.

«Раніше наша «студія» була такою: у кабінеті директора стояв мікрофон, який був обладнаний поролоновою загорожею. Так ми виходили зі становища й робили звукозаписи. Звісно, вони не були настільки професійними, як хотілося б», – пригадує Марина Ніценко.

За кошти мінігранту вдалося закупити все потрібне обладнання. За додаткові кошти від Градизької селищної ради в сумі 100 тисяч гривень зробили капітальний ремонт у приміщенні й купили цифрові барабани та піаніно, дві домри, гітару та баян.

 

 

«Усього цього нам не вистачало, щоби повноцінно працювати. Багато дітей хочуть співати, беруть участь у різноманітних конкурсах. А щоби більш професійно виглядати та брати участь у цих конкурсах, часто потрібен якісний запис», – пояснює пані Марина.

Раніше за аудіозаписи потрібно було платити кошти й шукати, де це зробити. Тепер скористатися студією звукозапису можуть і юні таланти Піщанської громади.

 

 

«Тепер це безоплатно. У будь-яку хвилину охочі можуть зателефонувати до директора школи, домовитися про годину – і зробити потрібний запис», – говорить Олександра Гулій, начальниця відділу культури та туризму виконавчого комітету Піщанської сільської ради.

 

 

Чому громадам важливо та корисно обʼєднуватися

 

Олександра Гулій із Піщанської громади говорить, що найважливіше в цій ініціативі – це, власне, співпраця:

«Утворюється багатогранне середовище, налагоджується обмін досвідом. Градизьк приїжджав до нас, ми – до них. Бачимо їхніх вокалістів, для наших глядачів це щось нове, можна урізноманітнити вільний час жителів громади. Це про спільну роботу, позитивний професійний результат. Для нас важливий обмін досвідом. І ми радіємо, що складається хороша комунікація між громадами».

 

 

Тоді як Марина Ніценко впевнена: щоб досягати будь-яких результатів, треба комунікувати та допомагати один одному.

«В Україні немає жодної громади без сусіда, однак хтось будує паркани, а хтось – мости. Водночас більшість населених пунктів, особливо менших, за логістикою та з багатьох інших питань тісно пов’язані із сусідніми громадами. І будь-яка проблема рано чи пізно з однієї громади плавно переходитиме в сусідню. І, якщо кожен буде будувати паркан навколо своєї громади й говорити: «Це моє, а сусід нехай розв’язує свої проблеми сам, то це не про розвиток. Ми ж не феодальний лад налагоджуємо в межах децентралізації. Обʼєднуватися дуже важливо», – завершує Мирослав Носа.

 

Більше про співробітництво громад читайте у спеціальній рубрці порталу "Децентралізація". 

Views: 729
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: cooperation
Read more: