У НАДС розповіли, як впроваджують план з імплементації Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»
У НАДС розповіли, як впроваджують план з імплементації Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Серед головних пріоритетів у впровадженні плану з імплементації Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» - підготовка підзаконних актів та методичних рекомендацій щодо практичного застосування органами місцевого самоврядування процедур, передбачених Законом, проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії та професійна підготовка службовців місцевого самоврядування. Про це сказала голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час дискусійної панелі «Згуртована команда та сильний лідер: що допомагає ОМС залишатися стійкими в умовах війни?» в рамках ІV Форуму керуючих справами.


За словами Наталії Алюшиної, наразі п'ять підзаконних нормативних актів є затвердженими та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України. Це типове положення про службу управління персоналом, а також чотири типових порядки, що передбачають введення нових HR-інструментів щодо оцінювання результатів службової діяльності, складання індивідуальної програми професійного розвитку, ведення та зберігання особових справ, стажування службовця місцевого самоврядування.

Щодо професійної підготовки службовців місцевого самоврядування, планується розробка навчань за окремими темами з використанням сучасних освітніх інструментів. Що ж до форм навчання, то це будуть як онлайн-аходи, так і офлайн-навчання. Окремо також планується провести навчання для керуючих справами. Оскільки за Законом №3077 у керуючих справами з'являться повноваження щодо управління людськими ресурсами

Розповіла Наталія Алюшина й про розробку професійного стандарту для керуючих справами. Важливо що до його розробки долучились 327 керуючих справами, переважна більшість яких - це представники з міських, селищних та сільських рад. Тобто НАДС діє за принципом «нічого для нас – без нас».

Наголосила голова Агентства й на важливості розвитку організаційної культури в колективах. Як це правильно робити – завжди готові підказати в НАДС. Так, спільно з міжнародними партнерами напрацьовано низку інструментів, які стануть у нагоді як керуючим справами, так і фахівцям підрозділів з управління персоналом. Так, вже втретє відкрито очну частину загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Управління конфліктами в органах публічної влади». Незабаром  вийде цікавий курс про стажування, за результатами якого ПРООН та НАДС відберуть громади, які отримують підтримку на реалізацію їх проєктів щодо впровадження стажування в органах місцевого самоврядування.

Втім, досвід важливо не лише акумулювати, а й ділитися ним. Тут у пригоді стане конкурс кращих практик управління персоналом. Наталія Алюшина висловила сподівання що і цього року представники громад долучаться до активного обміну кращими практиками щодо формування підтримки ментального здоров’я у колективі, адаптації ветеранів і ветеранок на публічній службі та сприяння мотивації до вивчення англійської мови.

Views: 274
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: service in local self-government
Read more: