Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування: тези обговорення
Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування: тези обговорення

Які можливі сценарії реінтеграції деокупованих територій? Відповіді на це питання шукали на конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування», де експерти, представники влади та громадського сектору обговорювали інституційне відновлення деокупованих регіонів з особливим фокусом на Донецькій та Луганській областях.


Захід був організований за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах Глобального Тижня Відкритого Уряду у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Після деокупації на нас чекає багато викликів, і ми повинні бути готовими до їхнього подолання. Маємо завчасно напрацювати відповідні механізми у контексті співпраці держави, місцевого самоврядування, громадянського суспільства, представників бізнесу та міжнародних організацій», – звернувся до учасників Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

 

 

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко погодився, що розробляти план реінтеграції тимчасово окупованих територій необхідно вже зараз.

«Ми як фонд підтримуємо зусилля експертів, державних діячів, представників органів місцевого самоврядування, активістів з тим, щоби розробити ясну картину, яким чином підступитися до цієї проблеми. Які ресурси потрібні, які рішення мають бути ухвалені заздалегідь, які кадрові резерви мають готуватися», – зазначив Олександр Сушко.

На конференції було декілька панельних дискусій. Перша дискусія стосувалась державної політики.

«Треба тримати у фокусі, як швидко повертати ці території ментально, організаційно, економічно, соціокультурно, демографічно. Дуже багато вимірів цієї проблеми. Тому ми маємо готувати кадрові резерви і пам’ятати, що коли цей момент прийде, необхідно мати команду, яка буде ефективно все виконувати», – зауважив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

 

 

«Не слухайте тих, хто нам розповідає, що це потрібно робити після деокупації. Ні, це потрібно робити вже, під час того, як наші хлопці та дівчата зі зброєю у руках відвойовують нашу землю», – додала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.


 

Після виступів спікерів та серії запитань керівниця проєкту Асоціації сприяння самоорганізації населення Ірина Гайдучик та директор програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський представили результати дослідження, в якому аналізували головні виклики для інституційного відновлення деокупованих територій. У межах дослідження були проведені фокус-групи, анкетування, інтерв’ю з великою кількістю респондентів.

«Ми зупинилися на чотирьох складових: перше – проаналізували систему органів влади, друге – з’ясували, де брати кадри для органів влади, яка працюватиме після деокупації. Третє – що робити з адміністративно-територіальним устроєм. І четверте – як включати людей у процес прийняття рішень в межах цього перехідного періоду, який рано чи пізно настане», – зауважив Олексій Орловський.

 

 

Спікери проговорили результати дослідження кожної з означених чотирьох тем і озвучили рекомендації, сформовані за підсумками дослідження.

«Була спеціально створена комунікаційна платформа «Майбутнє Сходу», на якій можна знайти розширені результати проведеного дослідження та всі інформаційні матеріали, які висловлюють експертні позиції щодо інституційного відновлення Донеччини та Луганщини. Ми закликаємо активістів, владу та всіх небайдужих користуватись платформою, знайомитися із матеріалами та спільно напрацьовувати рішення», – зазначила Ірина Гайдучик.

Окрім цього, на панельних дискусіях учасники говорили про наявні та можливі форми та завдання співпраці та взаємодії влади та громадського сектору в процесах реінтеграції деокупованих територій.

 

Переглянути відеозапис конференції можна за посиланнями:

Частина 1:

 

 

Вітальне слово (Олександр Ярема, Олександр Сушко)

Панельна дискусія про державну політику щодо деокупованих терииорій (Олександр Корнієнко, Ірина Верещук, Дарія Марчак, Наталія Козловська)

Доповідь про комплексне дослідження викликів та бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей (Ірина Гайдучик, Олексій Орловський)

Панельна дискусія щодо інституційного відновлення регіонів України після деокупації (Таміла Ташева, Наталія Алюшина, Ігор Коліушко, Артем Лисогор, Олександр Шевченко)

 

Частина 2:

 

 

Панельна дискусія «Партнерство заради відновлення: погляд влади» (Вадим Бойченко, Наталія Петренко, Олександр Марченко, Сергій Левчук)

Панельна дискусія «Партнерство заради відновлення: погляд громадськості» (Світлана Ткаченко, Яна Любимова, Віталій Загайний, Сергій Гармаш, Андрій Грудкін).


Конференція проведена в рамках реалізації проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу», який виконується ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у партнерстві з ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Views: 643
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: repair
Read more: