Як українським громадам ставати кліматично нейтральними, долучаючись до європейських тематичних програм
Як українським громадам ставати кліматично нейтральними, долучаючись до європейських тематичних програм

В межах курсу «Євроінтеграція для українських муніципалітетів» від Сities4Cities | United4Ukraine про те як українським громадам ставати кліматично нейтральними, долучаючись до європейських тематичних програм, розповідали Октавія Степан, керівниця сектору інтегрованого транспорту та міст, спеціалістка програми "Горизонт Європа", CINEA, та Максим Терлецький, директор Інституту міста Львова про досвід роботи з програмами LIFE та HORIZON.


Онлайн-курс триває за підтримки SALAR International та Львівської міської ради

 

Чому ставати кліматично нейтральними варто саме зараз

 

Найзначущим трендом розвитку європейських регіонів та муніципалітетів сьогодні є реалізація на місцевому рівні Зеленої угоди (The European Green Deal), в рамках якої Європейський континент прагнуть зробити  кліматично нейтральним до 2050 року. Реалізація цієї політики на місцях є значним викликом для громад та потребує значних фінансових та інтелектуальних ресурсів, тож українським громадам вже зараз варто глибше зануритися в тему та підготуватися до вступу в ЄС через участь в тематичних програмах ЄС, що допомагають напрацювати рішення і політики в цій сфері.

Всі тематичні програми ЄС, які сприяють впровадженню Зеленого переходу в ЄС на місцевому рівні зібрані під парасольку Нового європейського Баухаусу – екологічно-економічно-культурної ініціативи ЄС. Він фокусує увагу на розвитку гарних, сталих та інклюзивних громад і територій, а також продуктів і послуг.

«Ми неодноразово чули від європейських політиків, що відбудова України після війни має відбуватися в дусі Зеленої Угоди. Тому ми розуміємо, що треба вже зараз враховувати усі ці важливі аспекти в роботі. Водночас відкривається дуже багато нових можливостей для України, українських громад, неурядового сектору та бізнесу», – пояснює Марта Супрун, експертка з міжнародної співпраці Cities4Cities | United4Ukraine.

 

В яких саме тематичних програмах Україна вже може брати участь

 

Існує ціла низка європейських тематичних програм, які допомагають впроваджувати в життя Зелену угоду, які управляються європейською агенцією з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA) з загальним бюджетом 55,4 млрд. Євро на період 2021-2027 року.

До цих програм належать також програми, які вже зараз відкриті для України:

  • Програма LIFE (у темі охорони навколишнього середовища) з загальним бюджетом 4,7 млрд. Євро
  • Програма Horizon (у темах клімату, енергетики та мобільності) з загальним бюджетом 9,6 млрд. Євро
  • Інструмент Об'єднана Європа (в темі транспортної та енергетичної інфраструктури) з бюджетом 31.1 млрд. євро

Також, в контексті зелених трансформацій на місцевому рівні важливу роль відіграють тематичні мережі цих програм.

Наприклад, CIVITAS є однією з головних мереж, яка допомагає Європейській Комісії досягти амбітних цілей у сфері мобільності та транспорту, а також цілей Європейської зеленої угоди. Завдяки обміну хорошими практиками, налагодженню зв’язків і навчанню, CIVITAS допомагає містам поставити мобільність у центр процесу декарбонізації.

«CIVITAS створює особливе середовище в рамках міст, допомагаючи за одним столом зібрати всіх партнерів, які будуть потім працювати над втіленням ідей. Програма допомагає зростати експериментальним лабораторіям в різних країнах Європи, різних містах, дозволяє обмінюватися досвідом», – розповідає Октавія Степан.

Участь в програмах ЄС для українських муніципалітетів це:

  • практичний інструмент для вивчення досвіду країн ЄС;
  • доступ до досвіду, тематичних досліджень, контактів, тощо;
  • можливість фінансування витрат на персонал і відповідні "м’які" заходи;
  • здатність навчати та інформувати цільові групи: експертів, домогосподарства, підприємства, тощо.

Важливо зазначити, що ці програми не передбачають значних інвестицій в розвиток інфраструктури, окрім невеликих пілотних дій для тестування напрацьованих політик. Водночас, вони гарно працюють як перший крок в проєктах ЄС, які працюють в межах Зеленої Угоди.

 

Які конкурси проєктів будуть відкриті для України найближчим часом?

 

Всі конкурси проєктів в рамках програм публікуються на загальному порталі Європейської Комісії - EU Funding & Tenders Portal.

Нижче подаємо перелік конкурсів, які відкриються найближчим часом і заявниками в яких можуть бути організації з України.

 

Програма Horizon Europe

 

Конкурс Horizon-CL5-2024-D4-02 – Highly energy-efficient and climate neutral European building stock

Відкриття конкурсу: 17 вересня 2024 року/ Дедлайн: 21 січня 2025 року

Орієнтовний бюджет – 50,00 мільйонів євро.

В рамках цього конкурсу  українські громади зможуть долучатися до проєктів із циркулярної відбудови енергетичної системи, повторного використання будівельних матеріалів та впровадження цифрових рішень для планування та управління будівлями та районами.

Конкурс HORIZON-CL5-2024-D6 – Мультимодальний транспорт, інфраструктура та логістика

Відкриття конкурсу: 7 травня 2024 року/ Дедлайн 5 вересня 2025 року

Бюджет – 48 мільйонів євро.

Програма надає можливості розвитку в темах безпечного, надійного транспорту і мобільності для пасажирів і товарів.

В межах цього конкурсу існують наступні тематичні пріоритети:

  • HORIZON-CL5-2024-D6-01-06: оптимізація мультимодальної мережі та керування трафіком, збір даних щодо інфраструктури, мобільності пасажирського та вантажного транспорту;

  • HORIZON-CL5-2024-D6-01-07: розширення логістичних інновацій, які підтримують декарбонізацію вантажного транспорту;
  • HORIZON-CL5-2024-D6-01-08: покращення продуктивності транспортної інфраструктури, використання інноваційних цифрових інструментів та рішень для моніторингу, управління та експлуатації транспортної інфраструктури;
  • HORIZON-HORIZON-CL5-2024-D6-01-09: Політика та управління, які формують майбутні системи транспорту та мобільності.

 

Програма LIFE

 

Конкурси програми LIFE 2024

Загальний бюджет в рамках конкурсу – 571 мільйон євро. Залежно від різних типів грантів можна зголоситись на такі конкурси:

Конкурс передбачає реалізацію стандартних проєктів дій (SAP) у наступних темах:

  • природа та біорозмаїття (155 мільйонів євро);
  • циркулярна економіка та якість життя (65 мільйонів євро);
  • пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптація (61,98 мільйонів євро);
  • перехід до чистої енергії (4 мільйони євро);
  • екологічне управління (10 мільйонів євро);
  • Новий Європейський Баугауз (8 мільйонів євро).

Конкурс відкривається: 17 квітня 2024 року/Дедлайн – 19 вересня 2024 року.

Також в рамках конкурсу можна отримати гранти на координацію та підтримку (CSA) у таких темах:

  • перехід до чистої енергії (77 млн євро);
  • стратегічні комплексні проекти (SNAP/SIP) – (150 млн євро).

Відкривається: 17 квітня 2024 року/Дедлайн – 19 вересня.

Крім цього, конкурсом передбачена технічна допомога для підготовки до стратегічних комплексних проєктів SIP і SNAP (TA-PP) для посилення потенціалу або визначення законодавчих і політичних пріоритетів (26 мільйонів євро).

Відкривається: 17 квітня 2024 року/Дедлайн – 19 вересня.

Детальнішу інформацію про проєкти LIFE 2024 можна знайти за посиланням.

«Нам цікаво працювати з програмою «Life», щоб долучитись до трансформації нашої енергетичної системи, яка б відповідала цілям кліматичної нейтральності, - говорить досвідом реалізації проєкту в рамках програми LIFE, директор КУ «Інститут міста» Львівської міської ради Максим Терлецький. - Наприклад, беремо тему "Схема теплопостачання". Схема на 10 років визначає, як саме ми маємо змінити нашу систему опалення для того, щоб досягнути цілей щодо її трансформації. Українське законодавство не дуже амбітне, а умови теплопостачання не відповідають часто тим директивам, які є в Європейському Союзі. Оскільки ми рухаємося до європейської інтеграції, є сенс враховувати процеси, які вже є в ЄС. Наразі в українських організацій немає достатньої експертизи в цих темах, тому участь в проєктах дозволяє залучати кращий європейський досвід до проєктів в Україні».

 

Як користуватися електронним порталом EU Funding & Tenders Portal?

 

Пошук потрібних конкурсів проєктів на порталі можна розпочати із домашньої сторінки. Тут є можливість користуватися різноманітними фільтрами, та вводити ключові слова, які характеризують вашу сферу інтересів. Також, конкурси можна відсортувати за конкретними програмами, які вас цікавлять.

Також, на порталі можна знайти потенційних партнерів для проєктів. Для цього скористайтеся пошуком партнерів, щоб вибрати організацію на основі її профілю або попередньої участі.

Для того, щоб отримати доступ до всієї інформації обов’язково потрібно створити акаунт на сайті.

Також, якщо ви хочете взяти участь у конкурсах ЄС, ваша організація має бути зареєстрована та отримати 9-значний ідентифікаційний код учасника (PIC). Цей унікальний ідентифікатор можна використовувати для подання заявок та будь-якої взаємодії з Європейським Союзом.

Зареєструвати індивідуальний код учасника можна тут.

«Раджу вам принаймні для початку включитися хоч в якісь проєкти для досвіду, навіть будучи містом-спостерігачем – тобто таким, який не отримує фінансування», – закликає міста Директор КУ Максим Терлецький.


Cities4Cities | United4Ukraine – партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022.  United4Ukraine започаткували SALAR International.org.ua  та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida). Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Більше про тематичні (секторальні) програми ЄС для громад - у рубриці "Європейська інтеграція" на нашому порталі. 

Views: 307
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: dovkillia
Read more: