Цифрова трансформація громад: що показав пілотний Індекс
Цифрова трансформація громад: що показав пілотний Індекс

Пілотний Індекс цифрової трансформації територіальних громад України  презентувало Міністерство цифрової трансформації під час форуму Digital Power Summit 2024.


Мета Індексу — відстежити рівень цифровізації громад. Результати допоможуть керівникам громад визначити сильні та слабкі сторони та впроваджувати необхідні цифрові ініціативи.

 «В Україні децентралізація є важливою складовою публічного урядування. Реалізація цього неможлива без громад, які активно залучені в процеси трансформації та впроваджують ініціативи Мінцифри на місцях. Щоб оцінити рівень цифровізації громад, спільно з партнерами розробили перший пілотний Індекс цифрової трансформації територіальних громад України. Як і Digital Economy and Society Index, що відстежують еволюцію держав-членів ЄС, наш Індекс враховує цифрову економіку. Це дозволяє оцінити рівень розвитку інформаційних технологій та доступу до них у громадах. А також забезпечити зростання конкурентоспроможності громад і їхній інноваційний розвиток. Дякую громадам, які долучилися та надали інформацію у форматі самооцінки», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

 

 

 «Амбітних цілей, які ставить перед собою Україна, можна досягнути лише у синергії зусиль на всіх рівнях: від центральних органів влади — до місцевих громад, а також міжнародних партнерів. Ми як партнер Мінцифри можемо надати всю необхідну експертну, організаційну та технологічну підтримку, проте проактивність CDTO на місцях та лідерство громад у цьому процесі значно прискорює його. Надзвичайно вражає те, що існує величезний запит у лідерів громад і громадян на цифровізацію, а також є локальні лідери, сповнені ініціативи та рішучості. Це дає підстави для оптимістичного прогнозу щодо майбутнього цифровізації України», — зазначив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Пілотний Індекс цифрової трансформації територіальних громад України втілено за сприяння Мінцифри, Фонду Східна Європа у межах швейцарсько-української Програми EGAP та за методологічної підтримки Deloitte.

«Минулого року ми спільно з Міністерством цифрової трансформації напрацювали методологію Індексу цифрової трансформації територіальних громад України. Сьогодні ми презентуємо результати пілотного вимірювання у межах України та відзначаємо громади, що мають цифрові успіхи. Ви є першопрохідцями, і ваші зусилля в цифровій трансформації визнані не лише на рівні громад, але й національно», — зазначає Сімон Троллер, заступниця керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

 

 

Для вимірювання Індексу використали наступні показники:

  • цифрова економіка в ТГ
  • розвиток цифрових навичок населення
  • цифрова інфраструктура
  • цифровізація публічних послуг
  • цифрова трансформація ОМС

«Структура Індексу, так само як методологія його обчислення розроблені із врахуванням концепції цифрового розвитку ЄС. Індекс враховує гармонійність розвитку за всіма напрямами і створює не лише можливості для самооцінки і визначення пріоритетів цифрового розвитку громади, але також вказуватиме на точки зростання і підтримки для Уряду, інвесторів та донорів», — зазначив Сергій Гунько, лідер команди регіональної цифровізації швейцарсько-української програми EGAP.

За результатами дослідження першого пілотного Індексу визначили громади, що 2023 року показали вагомий цифровий результат.

«Важливо розуміти, що пілотний індекс — це лише один із інструментів вимірювання цифровізації у громадах, що покликаний мотивувати команду громади до розвитку е-урядування. Індекс дозволяє громадам вперше визначити цифрову зрілість, що залежить від активності влади на місцях і жителів громади. Різниця у показниках між деякими громадами є зовсім незначною. Ми враховували тисячні значення Індексу після коми, щоб визначити сотню громад, де наявні найвищі показники із цифровізації», — додає Тетяна Приходько, координаторка напрямів регіональної цифровізації та інновацій Міністерства цифрової трансформації України та Фонду Східна Європа.

Ознайомитися з першим пілотним Індексом цифрової трансформації територіальних громад України можна за посиланням на бета-версії вебплатформи Цифрова громада.

 

 

У планах на 2024 рік для CDTO та цифрових лідерів на місцях продовжувати роботу в напрямі цифрової трансформації громад. Підтримувати вже наявні проєкти та реалізовувати нові.


Форум Digital Power Summit 2024 ініціювали Міністерство цифрової трансформації України та швейцарсько-українська Програма EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.

Views: 584
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: elektronne vriaduvannia
Read more: