Громади лише трьох областей найчастіше використовують інструмент співробітництва. Дані Моніторингу реформи
Громади лише трьох областей найчастіше використовують інструмент співробітництва. Дані Моніторингу реформи

За перший квартал 2024 року 66 територіальних громад уклали понад п’ять десятків договорів про співробітництво. Всього ж після місцевих виборів 2020 року інструментом співробітництва громад скористалися 714 територіальних громад, уклавши 467 договорів.

Про це свідчать дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проведеного Мінінфраструктури станом на 1 квітня 2024 року.


Найчастіше налагоджують між собою співпрацю громади Полтавської, Рівненської та Дніпропетровської областей. Здебільшого, таким чином вони вирішують спільні питання у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту (267 договорів).

Нагадаємо, Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в березні провели опитування щодо стану співробітництва територіальних громад. На основі даних опитування зараз готується аналітичний звіт із висновками та пропозиціями подальших кроків розвитку інструменту співробітництва громад.

Раніше керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода сказав про те, що інструмент співробітництва громад не отримав належного застосування та впливу на місцевий розвиток і рівень якості послуг. За його словами, це свідчить про існування певних проблем:

«А щоб їх вирішити, потрібно зрозуміти, які це проблеми, з чим пов’язані, чи мають вони системний характер. Тільки тоді можна буде приступити до їх вирішень».

Більше інформації про співробітництво громад – новини, законодавство, бібліотека - у рубриці «Співробітництво громад».

Views: 486
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: cooperation
Read more: