Конгресові слухання: Понад 1000 громад долучилися до обговорення проєкту Національного плану з енергетики та клімату
Конгресові слухання: Понад 1000 громад долучилися до обговорення проєкту Національного плану з енергетики та клімату

Стратегічний документ, спрямований на узгодження енергетичної та кліматичної політики для забезпечення сталого розвитку та відновлення економіки України - проєкт Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК), обговорили в ході Конгресових слухань 14 березня.


Захід залучив понад 1000 представників органів місцевого самоврядування всіх рівнів з усієї України, а також їх асоціацій.

Організатори – Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міністерство економіки України.

За словами Олексія Соболєва, заступника Міністра економіки України, плани з енергетики та клімату – це вимога до всіх країн-членів ЄС та договірних сторін Енергетичного Співтовариства. Для України розробка НПЕК та його подальша реалізація – одне із важливих завдань в процесі набуття членства в Європейському Союзі.

Він також зазначив, реалізація НПЕК стане фундаментом для зеленого переходу і відкриває для країни значні бізнес-можливості, зокрема в енергетичному секторі, переробній промисловості, виробництві зеленої сталі та інших галузях.

 

 

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України зазначив, що розробка та майбутня реалізація Плану потенційно відкриває двері до нових можливостей для громад і областей України. Це обумовлює необхідність працювати над документом спільно органам виконавчої влади та місцевого самоврядування. Більше того, за словами керівника Офісу Конгресу, Стратегії розвитку громад мали б бути синхронізовані із майбутнім НПЕК. Це дозволить залучати кошти структурних фондів на реалізацію завдань з розвитку сфери енергетики та захисту клімату.

 

 

За словами Віктора Микити, голови Палати регіонів Конгресу, голови Закарпатської обласної військової адміністрації, Національний план з енергетики та клімату створює унікальну можливість для місцевих рад активно впливати на зміни в енергетичному секторі та сприяти зеленому розвитку в регіонах.

Він нагадав про процеси децентралізації, які тривають в країні, і наголосив на важливості забезпечення енергетичної автономії кожної громади, яка, за його словами, є ще і питанням безпеки громад.

Віктор Микита також звернув увагу на потребу розширення завдань Агенцій регіонального розвитку зі створенням у їх структурі підрозділів з розвитку енергетики.

Заступник Львівського міського голови Любомир Зубач назвав Національний план з енергетики та клімату, який поки є проєктом, тим вектором, яким важливо активно рухатися, зважаючи на виклики війни. За його словами, План повинен відобразити в собі баланс між кліматичною політикою і стійкістю.

Ознайомитись з проєктом НПЕК можна тут: https://bit.ly/3UCP1zu.

Ознайомитись з презентаційними матеріалами можна тут: https://bit.ly/3wMrd2r.

Міністерство економіки України координує розробку НПЕК, до якої долучені всі ключові міністерства і відомства, спільно з незалежними експертами під егідою аналітичного центру DiXi Group та ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» за підтримки Посольства Великої Британії та Net Zero World Initiative.

Національний план з енергетики та клімату Україна планує схвалити не пізніше червня 2024 року.

Views: 543
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: energy efficiency
Read more: