Інноваційні ваучери для малого та середнього бізнесу: перший досвід реалізації програми в Івано-Франківську
Інноваційні ваучери для малого та середнього бізнесу: перший досвід реалізації програми в Івано-Франківську

Минулого року в Івано-Франківську вперше провели Конкурс підтримки інноваційного розвитку малого та середнього підприємництва, переможці якого отримали інноваційні ваучери – кошти в розмірі до 60 000 гривень на розвиток бізнесу.


Міська рада Івано-Франківська виділила фінансування 1 200 000 гривень для 20-ти переможців – представників малого та середнього бізнесу міста. Цей конкурс відбувся в межах проєкту Нова економіка Івано-Франківська, який фінансується Європейським Союзом  за програмою “Мери за економічне зростання”. Підприємці реалізували проєкти і вже зараз можна говорити про вплив програми на мікро- та малий бізнес, а також про плани щодо майбутніх конкурсів.

Про те, як пройшов конкурс, які висновки можна зробити після першої програми та що це дає міській економіці ми поспілкувались із Галиною Овенко, начальником відділу роботи з міжнародними організаціями Департаменту інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради, та Володимиром Воробеєм, керівником агенції економічного розвитку PPV (м.Львів).

Міська влада ІваноФранківська в цьому конкурсі виділила фінансування в розмірі 1 200 000 гривень для 20-ти підприємців. Це нова програма, яка має фокус на інновації та вперше проводилася в місті в межах проєкту Нова економіка Івано-Франківська. Чому міській владі важливо підтримувати бізнес через такий інструмент як інноваційні ваучери?

Галина Овенко: Для міської влади важливо підтримувати бізнес через інноваційні ваучери з кількох причин. По-перше, це підтримка малого та середнього бізнесу. Це допомагає зміцнювати економіку міста та створювати нові робочі місця. Фінансування в межах конкурсу є стимулом для розвитку підприємництва, появи нових ініціатив. Це можливість розвивати підприємницьку діяльність завдяки впровадженню маркетингової стратегії  та залученню  консалтингових послуг – це два із трьох напрямів фінансування проєктів в межах конкурсу. По-друге, це підтримка інновацій. Міська влада використовує інноваційні ваучери для фінансування проєктів, які сприяють впровадженню новаторських технологій, продуктів або послуг, що забезпечують подальший розвиток міста. Таким, до прикладу був проєкт технології вирощування шкіри з міцелію гриба, які завдяки ваучеру зареєстрували торгову марку Mycelia Tech та подали заявку на патентування технології, або ще один приклад інноваційної технології – проєкт зі створення акустичних панелей  з залишків швейного виробництва. І всі ці продукти з високою доданою вартістю можуть створюватись в нашому місті. Також, це залучення талановитих людей, адже підтримка інновацій через ваучери є привабливим фактором для талановитих підприємців та фахівців, які бажають реалізувати свої ідеї в міському середовищі.

Загалом, підтримка бізнесу через інноваційні ваучери дозволяє міській владі активно сприяти економічному та соціальному розвитку свого регіону.

 

Галина Овенко під час презентації результатів проєкту

 

Володимир Воробей: Функція інноваційних ваучерів – пожвавити інноваційну діяльність діючих підприємців та бізнесів. Часто компанії хотіли би розробити новий продукт, оновити маркетингові матеріали, дослідити ринок, оцінити доцільність певного проєкту, – але не мають часу, коштів, фахівців для цього. Це транслюється у рішення “не на часі” – і так міська економіка втрачає, – втрачає нові продукти, бізнеси втрачають конкурентні позиції, підрядники не отримують замовлення. 

Інноваційні ваучери притишують цей фактор – власне уможливлюють для підприємців та бізнесів забрати психологічний блок “не на часі” – розблокувати рішення. 

У такому форматі інноваційні ваучери – це спосіб, механізм для пожвавлення інноваційної активності для місцевої влади та громади загалом. Механізм, який є відносно дешевим і доступним. Звичайно, щоб ми відчули вплив інноваційних ваучерів, має пройти час та кілька раундів програми ваучерної підтримки – разові програми будуть маловідчутні.

 

Володимир Воробей

 

Галино, яким був цей першим досвід для команди Івано-Франківської міської ради? Якої команди для адміністрування потребує така програма?

Галина Овенко: Це був перший наш публічний конкурс для робочої групи Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста. Робоча група складалася з 4-х осіб і ми старались чітко йти за затвердженим механізмом його проведення, щоб унеможливити різні непорозуміння.

Важливо було переглянути всі проєкти на відповідність затверджених форм, додатків, перевірити реєстрацію ФОПів та компаній у Івано-Франківській територіальній громаді та надати конкурсній комісії для розгляду всі пропозиції.

Щодо труднощів – складною виявилась організація публічної демонстрації проєктів. На конкурс подали більше 57 заявок. Потрібно було спланувати графік виступів, всіх попередити, домовитись як з учасниками, так і з конкурсною комісією, адже презентації усіх поданих проєктів тривали протягом двох днів.

Конкурс проводився в межах проєкту Нова економіка Івано-Франківська, який ми реалізовуємо спільно з партнерами. І окремим напрямом роботи була комунікаційна кампанія, спрямована на залучення учасників конкурсу. Комунікаційна команда створила зовнішній вигляд ваучера, сторінку про проєкт на сайті https://neweconomy.if.ua/, підготувала описи, забезпечила промо. Це також варто враховувати при плануванні таких консурсів. Також, за підтримки партнерів ми провели презентаційну кампанію щодо початку проведення конкурсу, де знайомили всіх зацікавлених з умовами.

Подача заявок відбувалася наживо в офісі Департаменту на Промприладі та на електронну пошту – ми створили окрему скриньку для отримання заявок. Подальша комунікація відбувалася в чаті, де підприємці могли задавати свої питання. Ми відповідали як в робочий час, так і у позаробочий. Також на сайті були розміщені контакти, за якими люди могли телефонувати і отримувати відповіді на питання, які їх цікавлять.

Які висновки можна зробити після реалізації першого конкурсу? Як це впливає на місцевий бізнес Івано-Франківська?

Галина Овенко: Така підтримка з боку місцевої влади необхідна бізнесу, особливо малому  та мікро- підприємництву. Наше місто особливе в тому, що тут переважає малий та мікробізнес і потрібно їх підтримувати, щоб вони продовжували працювати,  розвиватись та сплачувати податки до міського бюджету. Вони пережили ковід, зараз війна і в таких умовах дуже важко працювати та втриматись на плаву.

Кілька прикладів того, як бізнес реалізував профінансовані проєкти:

Магазин Малючок, що продає та здає на прокат автокрісла для дітей, автоматизували роботу з клієнтською базою, впровадивши CRM-систему. Вони  підвищили ефективність взаємодії з клієнтами, це впливає на рівень якості комунікації з клієнтами, що, власне, сприяє збільшенню прибутку.

Компанія, що виготовляє одяг у етно-стилі, завдяки розробленій піар-стратегії для бренду, налагодженні контактів з іноземними інфлюенсерами підвищили впізнаваність бренду Gaptuvalnya в Україні та за кордоном. Бізнесом керує жінка та успішна його діяльність сприятиме започаткуванню нових бізнесів, які хоче відкрити жінка або удосконалення розвитку жіночого підприємництва. Це важливий аспект, особливо під час війни, коли жінка може активно розвивати свій бізнес, створювати нові робочі місця та розвивати економіку.

Сервісна компанія Адамсон – розробили функціонал, який дозволяє автоматизувати процес реєстрації  сертифікату з енергоефективності у ЄДЕССБ для користувачів. Реалізувавши цей проєкт вони стали першими, хто автоматизував процес реєстрації сертифікатів і отримали дуже важливий додатковий фактор для продажу програмного забезпечення. Це продукт, який надає якісний результат, оскільки забрали з процесу реєстрації сертифікатів людський фактор і убезпечили від ризику помилок.

Інші підприємці реєстрували патенти на власну технологію, створювали експортні сайти для виходу на нову міжнародну аудиторію, розробляли маркетингові стратегії для досягнення бізнесом нових цілей тощо.

Наші учасники прагнуть розвивати свій бізнес, розвивати додаткові можливості, впроваджувати нові продукти, послуги, бо люблять свою справу.

Що можна зробити для успіху наступних програм? Чи потрібно щось змінити, покращити?

Володимир Воробей: Фактором успіху ваучерних програм є їхній дизайн – продуманість під потреби реальних компаній, розуміння впливу, якого хоче досягти надавач підтримки (ми хочемо більше нових продуктів, більше продажів чи більше експорту від наших компаній), а також простота адміністрування, – ваучер має бути простим у складанні заявки та використанні (отриманні відшкодування). Громади в Україні, які працюють з ваучерною підтримкою, все ще вчаться дизайнувати цей інструмент підтримки – ще далеко не завжди це зручно і просто, але ваучери для бізнесів вже довели свою результативність.

Галина Овенко: Для наступних програм ми трохи змінили Положення – мова більше про процедурні моменти: чіткіше та зрозуміліше для всіх виписали процедуру проведення конкурсу, оголошення та збір заявок; удосконалили та трохи спростили форми заявки та бюджету; описали, як має відбуватися публічна презентація проєктів. Найбільше питань у підприємців було щодо форми бюджету. Додали в форму заявки не лише назву ФОПа чи компанії, а й назву бренду. Зменшили кількість пунктів в описі заявки. Також в майбутніх програмах плануємо перевіряти податкову заборгованість – побачили таку практику у наших львівських колег. Підприємцям не потрібно буде надавати додаткових документів – ми перевірятимемо це самостійно.

В процесі конкурсу нам надавали рекомендації учасники конкурсної комісії, також чули зворотний зв’язок від підприємців, і намагалися враховувати всі пропозиції. 

Успіх програми в певній мірі залежить від кількості виділених коштів з місцевого бюджету на підтримку малого та мікробізнесу.

За підсумками проведення першого конкурсу ми побачили, що зацікавленість серед підприємців є. Вже після завершення прийняття пропозицій багато хто запитував, чи можна ще подавати заявки. В конкурсній комісії є депутати міської ради, які бачили весь процес і зацікавленість місцевого бізнесу. Тому ми всі разом будемо працювати над тим, щоб якомога більше виділяли коштів з місцевого бюджету на ваучерну підтримку бізнесу в Івано-Франківську.

Цього року ми будемо проводити конкурс для креативної індустрії в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)», що реалізується ПРООН за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт спрямований на підвищення конкурентоспроможності та стійкості українських малих і середніх підприємств, особливо з огляду на вступ до ЄС.

До речі, багатьом учасникам бракує здібностей з публічної демонстрації своїх проєктів, своєї діяльності. Тому ми плануємо цього року провести такі навчання з публічних виступів.

В майбутніх програмах ми б хотіли розширити перелік ваучерів, напрямків, наприклад, додати ваучери для ветеранів та ветеранок, на енергозберігаючі технології, ваучери для переробних підприємств, ваучери для релокованого бізнесу, ваучери на БПЛА. Тобто, якомога ширше надавати допомогу нашим підприємцям, щоб вони працювали, розвивались, зберігали свої робочі місця та створювали додаткові, сплачували податки до бюджету, особливо в теперішній час, в час військового вторгнення росії допомога від міської влади є дуже важливою та необхідною.

Володимир Воробей: Ваучерні програми в Україні стартували з нашого (PPV) спільного проєкту з департаментом економічної політики Львівської ОВА, і з невеликого проєкту на 10 ваучерів у 2018 виросли до великої програми, – минулого року область підтримала 190 бізнесів ваучерами. Львівська міська громада запозичила цей досвід і теж активно використовує для фінансування бізнесів.

Галина Овенко: Представники Департаменту інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради відвідали місто Львів та обмінялись досвідом з представниками Invest in Lviv та Департаментом економічного розвитку,  ознайомились з ваучерною підтримкою суб’єктів підприємницької діяльності у Львівській міській територіальній громаді.

Скажу так, нам є до чого рости і ми будемо це робити.

Фото: Антон Куба


Конкурс підтримки інноваційного розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській міській територіальній громаді. проводився в рамках проєкту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF) – підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську», який фінансується Європейським Союзом в межах програми «Мери за економічне зростання».

Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV та платформа Тепле Місто.

Views: 914
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: business
Read more: