Виклики та рішення для просторового планування – про що говорили на «Діалоговій платформі»
Виклики та рішення для просторового планування – про що говорили на «Діалоговій платформі»

Понад 700 учасників з різних регіонів України взяли участь у Конференції з просторового планування «Діалогова платформа» від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», де обговорили виклики та рішення щодо просторового планування. Онлайн-захід організований у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру.


До участі в конференції долучилися представники органів державної та регіональної влади, фахівці, які розробляють містобудівну документацію та документацію з землеустрою, зокрема сертифіковані архітектори та землевпорядники, керівництво територіальних громад та очільники місцевих уповноважених органів  з питань містобудування та архітектури та інші.

Під час заходу презентували концепцію Діалогової платформи «Комплексне просторове планування: Влада-Громада-Експерти», мета якої - налагодити співпрацю між сторонами, долученими до розроблення комплексних планів просторового розвитку територій громад, щоб разом долати виклики та підвищувати компетентності у цій сфері.

Ігор Санжаровський, в. о. заступника керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», у вітальному слові зазначив, що Проєкт співпрацює зі 100 громадами в 11 областях і, зокрема, надає підтримку в питаннях планування:

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає громадам з розробкою низки планувальних документів. Це і стратегії розвитку, і плани їх впровадження, і програми комплексного відновлення, і комплексні плани просторового розвитку. Сьогодні ми обговорюємо потреби та можливості громад. Сподіваюся, що спільними зусиллями разом з Мінвідновлення і Держгеокадастром зможемо втілити різні проєкти. Наша мета – допомогти громадам реалізувати свою мрію».

Дмитро Макаренко, в. о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, підкреслив, що для більшості учасників конференції Держгеокадастр є джерелом вихідних даних, а доступ до кадастрової карти є одним з найгостріших питань:

«Незважаючи на обмеження, які встановлені законотворцями щодо доступу до публічної кадастрової карти, хочу зазначити, що ми підключали й надалі підключатимемо користувачів до системи Державного земельного кадастру. Для сертифікованих інженерів-землевпорядників нині опрацьовуємо окремий функціонал, який дасть можливість переглядати кадастрову карту, що повинно суттєво спростити діяльність відповідних фахівців. Цей функціонал перебуває в активній стадії розробки й буде доступний на початку березня».

Експерти з просторового планування поділилися власним досвідом і кращими практиками щодо подолання сучасних викликів у сфері просторового планування, ознайомили аудиторію з напрямами діяльності Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» задля підтримки просторового планування в Україні, а також обговорили партнерську співпрацю в цій сфері.

Безпрецедентна активність учасників тренінгу засвідчила, що попри ситуацію в країні існує значний запит на обмін оперативною фаховою інформацією, підтримку професійних комунікацій та побудову конструктивного діалогу у сфері просторового планування.

Views: 1523
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: spatial planning
Read more: