«Допомогли громаді першими після ракетної атаки»: як під час війни працює Оброшинська добровільна пожежна команда
«Допомогли громаді першими після ракетної атаки»: як під час війни працює Оброшинська добровільна пожежна команда

«Я почув, як над моїм будинком пролетіла російська ракета, вийшов на балкон і побачив вибух. Відразу зрозумів, що треба збиратися. Наша команда зреагувала за лічені хвилини і першою прибула на місце події, хоч тривога тривала і працівники ДСНС ще не мали права виїжджати».

Так описує день, коли росія завдала масштабного ракетного удару по громаді, Роман Васьковець  — член добровільної пожежної команди, начальник відділу будівництва, економічного розвитку, міжнародної співпраці та інвестицій Оброшинської сільської ради, що на Львівщині.

 

 

Тоді було пошкоджено 35 будинків і  постраждало близько 100 сімей. А новостворена пожежна команда відіграла важливу роль у допомозі.

«Ми швидко допомогли людям вибратися з-під уламків, надали їм домедичну допомогу, перекрили газ, відключили електроенергію, аби не сталося пожежі. У таких ситуаціях вкрай важливо діяти негайно. Цей випадок показує, що місцева команда найкраще знає свою громаду і може діяти найоперативніше з усіх служб», — додає Роман.

Добровільна пожежна команда діє в Оброшинській громаді вже рік. Раніше це була добровільна пожежна дружина без належного інвентарю та устаткування, а з грудня 2022 року це повноцінна команда   з 14 добровольцями, пожежною автоцистерною та аварійно-рятувальним пікапом, які отримали від міста-побратима з Німеччини. Також 10 захисних костюмів та професійне рятувальне обладнання надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». У день ракетного обстрілу пожежна команда також розгорнула на місці чотири місткі намети від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» — у них розмістили оперативний штаб та місце для речей постраждалих.

 

Роман Васьковець показує уламок ракети, якою росія вдарила по громаді

 

“Одна із найбільших пожеж сталася минулого грудня у сусідній громаді —  горіло приміщення з займистими рідинами. Тоді загалом працювало аж 13 одиниць транспорту та 65 рятувальників  — разом з працівниками ДСНС та нашою командою. Це було пекло! Від високої температури деформувалось бетонне перекриття. Дуже не вистачало води, тож наша бригада допомагала її доставляти, бо в нас є цистерна на 5 тонн”, — пригадує Роман.

За рік команда мала 15 викликів на надзвичайні ситуації та ще кілька дрібних — чи то хтось із мешканців палив траву, чи то дерево заблокувало дорогу після буревію.  Опалювальний сезон буде особливо небезпечний, кажуть у громаді — бо люди вмикають пічне опалення та електрообігрівачі, тож ризик пожеж і перевантаження мереж значно зростає.


 

Усі члени команди — це волонтери: хтось із них працює в місцевій раді, хтось самозайнятий, тож за допомогу громаді зарплати не отримує. Кожен з добровольців пройшов навчання за програмою ДСНС у межах Проєкту “Цивільний захист з Добровільними пожежними командами для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»”. Ще частина команди пройшла курс навчання у Німеччині.

“Команда працює на волонтерських засадах, проте завдяки нашим партнерам вона дуже добре підготовлена до усіх надзвичайних ситуацій і завжди готова прийти на допомогу!” — підсумовує Роман Васьковець.

Фото: Роман Васьковець, Черіто Крусперо

Views: 631
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: volunteers
Read more: