Продовжуємо послідовну роботу з асоціаціями органів місцевого самоврядування, - Олександр Кубраков
Продовжуємо послідовну роботу з асоціаціями органів місцевого самоврядування, - Олександр Кубраков

Сьогодні у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України відбулася зустріч з Українською асоціацією районних та обласних рад. У Міністерстві нагадали, що з початку року вже мали робочі зустрічі з Всеукраїнською асоціацією громад, Асоціацією міст України, Всеукраїнською Асоціацією об'єднаних територіальних громад.


Ключове питання сьогоднішнього обговорення – участь місцевого самоврядування у процесах відбудови. Головна умова для цього – розбудова інституційної спроможності органів місцевого самоврядування.

Регіональний розвиток та реформа децентралізації

У 2023 році ми оновили План заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади до 2027 року. Ми визначили конкретні завдання для подальшої реалізації реформи децентралізації з урахуванням викликів які ставить перед нами війна і набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Також оновили Державну стратегію регіонального розвитку (ДСРР) до 2027 року. До цього процесу залучили понад 300 українських та міжнародних профільних експертів. ДСРР буде синхронізована з Планом України — дорожньою картою структурних реформ та інвестиційних проєктів, які Україна планує реалізувати в наступні чотири роки на шляху до ЄС.

Планування на місцевому рівні

У наших планах також оновити архітектуру планувальних документів. Це дозволить врегулювати підходи до бачення розвитку та відновлення, а також синхронізувати всі наявні планувальні документи, які стосуються просторового, бюджетного та стратегічного планування.

Тарифна політика

Звертаємо увагу і на тарифну політику. На сьогодні серед населення і підприємств ТКЕ є суттєва частка боргів. Уже маємо розроблений законопроєкт №10383, щодо надання компенсації різниці в тарифах. Ним передбачено компенсацію за тепло та постачання гарячої води, тарифи на які згідно з мораторієм заборонено підвищувати. Передбачену законом субвенцію можна буде витрати для погашення боргу за спожитий природний газ. Її сума залежить не напряму від обсягу боргу, а саме від різниці між тарифами.

Прозорість відбудови

Водночас разом з ми рухаємося до того, щоб вся відбудова на місцевому рівні була прозора. Для цього маємо Державну цифрову екосистему управління відновленням DREAM. Зараз у системі вже понад 1 900 проєктів відновлення і їхня кількість постійно зростає. Екосистема забезпечує зручність, ефективність і найголовніше – підзвітність впровадження проєктів відновлення і модернізації. Вся інформація про проєкти є відкритою та доступна через публічний модуль аналітики. Будь-хто – у першу чергу громадськість та міжнародні партнери – може побачити, як і на що використовуються кошти. Наш план на 2024 рік – зробити використання DREAM обов’язковим на законодавчому рівні. Таке рішення буде суттєвим кроком у втіленні реформи децентралізації, адже саме громади є основними драйверами відновлення, створюючи і впроваджуючи проєкти. Використання цифрових інструментів спрощує та пришвидшує роботу органів місцевого самоврядування, допомагає ініціювати проєкти відновлення та залучати фінансування на їхню реалізацію.

Views: 5191
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: Oleksandr Kubrakov
Read more: