Громади Львівщини повірили у перспективи агломерації, тому мають шанс першими відчути усі переваги такої співпраці, - В’ячеслав Негода
Громади Львівщини повірили у перспективи агломерації, тому мають шанс першими відчути усі переваги такої співпраці, - В’ячеслав Негода

У спілкуванні з головами громад Львівщини, помітно, що вони повірили у великі перспективи створення Львівської агломерації. Львівщина взяла лідерство у цьому питанні і має великі шанси першою в Україні відчути переваги співпраці громад у такому форматі.


Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода, під час установчого засідання керівного комітету з формування стратегії розвитку Львівської агломерації.

За словами В'ячеслава Негоди, з точки зору містобудування та просторового розвитку Львівська агломерація була, є і буде, і вона об'єднує спільні інтереси громад, які є на цій території.

Він нагадав, що проект закону, який врегулює організаційні та фінансові питання створення і функціонування в Україні агломерацій, готує Асоціація міст України.

«Сподіваюсь, ми вже зовсім скоро отримаємо якісний законопроект від представників місцевого самоврядування. Але відсутність спеціального закону не заважає вже зараз створювати стратегію розвитку Львівської агломерації. Розпочати можна в межах чинного законодавства - законів про місцеве самоврядування, про співробітництво територіальних громад, інших законодавчих актів, у тому числі, - регіональної стратегії розвитку Львівської області», - сказав заступник Міністра.

За його словами, розроблення стратегії займе чимало часу. Це буде складна дискусія, але її треба пройти.

«Наявність такої стратегії розвитку Львівської агломерації дозволить громадам регіону розробляти і реалізовувати конкретні спільні проекти соціального, економічного розвитку. І ці проекти будуть мати великі переваги перед проектами інших громад в доступі до державних фондів, до допомоги міжнародних партнерів та до інших джерел фінансування. Помітно, що громади Львівщини мають великі очікування від майбутньої співпраці. Впевнений, що за ефективної організації, взаємної підтримки і довіри, ці очікування справдяться», - зазначив В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, 22 вересня у Львові, в ході IX Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування, за підтримки та модерації Ради Європи відбулася публічна дискусія про роль агломерацій в умовах війни і повоєнної відбудови. Під час заходу була презентована концепція законопроекту про агломерації, яку розробляє Асоціація міст України.

Учасники і учасниці дискусії – від Парламенту, Уряду, місцевого самоврядування та експерти – пояснювали, чому агломерація потрібна і громадам, і державі, а також чому саме зараз презентовані у концепції підходи мають шанс стати нарешті законом.

Views: 451
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: agglomeration
Read more: