За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл
За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл

Ці школи у містах і селах Харківської, Чернігівської та Київської областей безпосередньо постраждали від російського вторгнення чи окупації. Організатори прагнули зробити їх навіть кращими, ніж вони були до війни.


Директор Благодійного Фонду «Сміливі» Віталій Селик під час презентації результатів проєкту «Відновлення місцевих шкіл для стійкості» повідомив, що 12 шкіл у Харківській, Чернігівській та Київській областях, які постраждали від російського вторгнення чи окупації, були відновлені у рамках їхньої співпраці з «U-LEAD з Європою».

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий подякував громадським організаціям, які займаються відбудовою української освіти, в тому числі благодійному фонду «Сміливі», фонду savED і GIZ Україна, яких представляє U-LEAD:

«Ви заходите туди, куди не заходить ніхто інший, ви дієте дуже швидко, робите дуже якісно. Ті продукти, які я бачив - це дійсно висока якість, людиноцентризм, орієнтованість на потреби громади, добросовісність. Ми це, як міністерство, дуже цінуємо і просимо наших партнерів продовжити підтримувати цю важливу роботу», - наголосив урядовець.

 

 

Директор Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель розповів про виклики в період військової агресії рф проти України:

«Першочерговою потребою є відновлення доступу до освіти для учнів пошкоджених шкіл. Одне з основних завдань - створення безпечного освітнього середовища. Ми раді, що попри усі виклики U-LEAD зміг забезпечити підтримку муніципалітетам, забезпечити освітні процеси на місцевому рівні», — сказав він.

Файгель зауважив, що внаслідок спільної роботи U-LEAD, Служби інструментів зовнішньої політики Європейської комісії та фонду «Сміливі» учні шкіл, обраних для реалізації проєкту, мають змогу навчатися офлайн.

Водночас директор Програми висловив щирі сподівання, що після того, як безпекова ситуація стабілізується, учні відновлених шкіл Харківського регіону зможуть повернутися до новеньких класів.

«Я вважаю, що таке успішне завершення проєкту є поштовхом для майбутнього відновлення України для найкращого майбутнього для наших діток, забезпечуючи якісну, безпечну, стабільну освіту»,- акцентував він.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна відзначила, що за час повномасштабного вторгнення українці показали себе як націю, що здатна працювати гуртом.

Вона також поінформувала, що в Україні вже відновлено 800 об’єктів освіти.

Своєю чергою Віталій Селик наголосив, що під час проєкту організатори прагнули не лише відновити пошкоджені російською агресією школи, але й зробити їх кращими, ніж вони були до війни.

«Ми відновили школи в тих селах і містах, які безпосередньо постраждали від російського вторгнення, школи, в які безпосередньо були влучання, в яких жили окупанти, які знаходились безпосередньо на межі зіткнення», - пояснив він.

 

 

Було відновлено Чернігівську школу N°3, Шаповалівську школу, Лихачівський ліцей, Дорогинський ліцей, Кухарський ліцей, Маковищанську гімназію, Новобиківську школу, Роганський академічний ліцей, Балаклійський ліцей N°5, Русько-Лозівський ліцей, Печенізький ліцей, а також Ізюмський ліцей N°11.

Більше - у брошурі.

Зокрема Лихачівський ліцей волонтери благодійного фонду «Сміливі» відновили за давньоукраїнською технологією хати-мазанки. Після виконання оздоблювальних робіт, навчальний заклад розписала художниця, а всередині зробили сучасний ремонт.

«Це не тільки історія про те, щоб відбудувати цеглинки, а про те, щоб допомогти відбудувати громади, про взаємодію з громадою, про те, щоб дати шанс, дати надію на те, що майбутнє є, навіть в такі кризові часи», - акцентував директор БФ.

Віталій Селик додав, що усього за час проєкту було зроблено 6 дахів, поставлено 140 дверей, 370 вікон, 925 точок електрики, а також відремонтовано 45 приміщень, 7 вбиралень. Він також зауважив, що до процесу відновлювальних робіт активно залучалися волонтери та громади, що дозволило оптимізувати результати проєкту.

Проєкт реалізовано Благодійним фондом «Сміливі» у рамках Шкільної ініціативи Програми «U-LEAD з Європою» та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії (FPI).

Attached files:
Views: 1775
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: repair
Read more: