Енергетична безпека: як громади готуються до зими
Енергетична безпека: як громади готуються до зими

Минула зима стала одним із найскладніших викликів, з яким довелося зіткнутися всім українцям під час війни. Обстріл енергетичної інфраструктури, тривалі відключення світла, перебої в роботі підприємств – це все знайомо громадам в усіх регіонах України. Як підготуватися до зими 2023/24? Які найкращі практики минулого року органи місцевого самоврядування можуть застосувати і цього сезону? Які пріоритетні завдання нині ставить перед собою уряд?


Ці та інші питання були обговорені під час брифінгу мерів «Енергетична безпека: підготовка громад до зими 2023/24», в якому взяли участь представники профільних міністерств, керівники органів місцевого самоврядування, експерти. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наголосив, що брифінг з мерами, – це платформа, котра дає можливість створити діалог між місцевою та центральною владою:

«Тема підготовки громад до зими є надзвичайно важливою. Ми входимо у прийдешній зимовий сезон з меншими спроможностями, ніж були минулого року, через те, що не все вдалося відновити. Місцеве самоврядування стоїть на передньому краю підготовки комунальних підприємств до зими. Тому Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надзвичайно раде допомагати місцевому самоврядуванню готуватися до можливих викликів через наш Проєкт «ГОВЕРЛА».

 

 

Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив:

«Виклики прийдешньої зими є надзвичайно складними. І питання не лише в наявності спеціального обладнання. Серед викликів є також питання бюджету, демографії, надання послуг громадянам, міжмуніципального співробітництва та взаємодії з іншими донорськими організаціями для виявлення найефективніших та спільних рішень для подолання викликів, з якими громади стикаються. Я сподіваюся, що наше сьогоднішнє обговорення підготовки до зими допоможе визначити виклики, з якими стикаються місцеві органи влади у контексті потреб під час зимового періоду, і щоб національний уряд міг визначити та поширити свої ініціативи».

 

 

Голови громад поділилися своїм досвідом, завдяки чому їхнім громадам вдалося вистояти минулої зими. Зокрема, Микола Боровець, Звягельський міський голова, розповів, що навесні 2022 року він з командою моделювали можливі проблемні питання, з якими доведеться стикнутися взимку, передбачали, яке обладнання може знадобитися, і саме це допомогло підготуватися до викликів:

«Спочатку ми навіть теоретично не допускали: як може генератор забезпечити потужність котельні? Ми не знали, що є такі потужні генератори, що могли б забезпечити технологічний вузол водоканалу або тепломережі. Проте коли ми дослідили це питання, напрацювали концепцію, прорахували потребу, виявилося, що це реально. Крім шістьох потужних генераторів, які ми отримали від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», ми виділили 7 млн грн з міського бюджету. У такий спосіб ми повністю забезпечили технологічний вузол альтернативним джерелом енергії. Вихід – це децентралізація у питанні тепла. По своєму місту я точно можу судити, що це позитивний момент, коли є 29 котелень, а не одна. А також варто замінювати традиційні джерела електроенергії на альтернативні: наприклад, на сонячну енергетику».

 

 

Сергій Соломаха, Миргородський міський голова, висловив вдячність Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за надану допомогу у вигляді обладнання. Завдяки отриманим генераторам громада минулої зими була забезпечена на 50% альтернативним джерелом енергії, а тепер – на всі 100%. Сергій Соломаха перерахував виклики, з якими громаді довелося стикнутися під час зими, і перший з них – блекаути.

«Ми в громаді пережили кілька блекаутів, найбільший з яких тривав 20 годин. Але вже через дві години після зникнення електроенергії вода поступала до мешканців. Наступний виклик – брак кадрів. Комунальні підприємства на початку минулого року були забезпечені на 90% кадрами, зараз – на 70%. Зважаючи на це, цього року ми провели реорганізацію на базі двох підприємств. З «Водоканалу» і «Теплоенерго» створили одне підприємство – «Тепловодсервіс».

Питання підвищення фінансової спроможності підприємств залишається одним з найболючіших. Про це розповів Олександр Бутенко, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, додавши, що цим питанням міністерство займалося з кінця попереднього опалювального сезону й до підготовки до нового:

«Ми продовжуємо цей складний діалог. Ми розуміємо, що зараз є пріоритети – видатки на потреби безпеки та оборони. Але при цьому розуміємо й те, що галузь критичної інфраструктури без тих зобов’язань, які дає держава щодо компенсації різниці в тарифах, буде дуже складно функціонувати. Обсяг цієї заборгованості збільшується. У нас є Закон про мораторій, який ми дещо модифікували, обмеживши мораторій тільки в частині тарифів на тепло для населення. Дали можливість  щоб ціни на газ та тепло для бюджетних установ були стабільними і прогнозованими, а тарифи на тепло для інших споживачів - були гнучкими *залежно від зміни ціни на газ на біржі.

Наразі активно працюємо над тим, щоб бюджетна сфера, зокрема та, яка опалюється за рахунок альтернативних джерел енергії, могла встановлювати економічно обґрунтовані тарифи, змінюємо підхід до ціноутворення».

 

 

Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики України, повідомила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, зафіксовано понад 350 ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, з них ракетних – близько 290, решта – комбіновані із застосуванням дронів:

«Це призвело до безпрецедентних наслідків: було втрачено майже 50% генерації. Один раз, 23 листопада 2022 року, країна була в повному блекауті. Не буде перебільшенням сказати, що мало хто в світі на собі відчував такі наслідки. Але ми змогли вистояти спільними зусиллями. Що нам вдалося зробити з кінця минулого опалювального сезону й дотепер? Зокрема, було відновлено велику кількість об’єктів, відбулася ремонтна кампанія. Нещодавно вийшов з ремонту дев’ятий, останній з тих, що нам підконтрольний, блок атомних електростанцій, тож усі дев’ять блоків будуть у роботі протягом зими. Це забезпечить велику частину потужностей, близько 50%».

Більше про найкращі практики та можливості підтримки громад у підготовці до зими, а також пріоритети уряду, можна дізнатися у повному записі брифінгу мерів.

Views: 1060
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: energy efficiency
Read more: