Головні тези з Форуму муніципального партнерства у Львові
Головні тези з Форуму муніципального партнерства у Львові

Це підсумкова подія Сities4Cities | United4Ukraine, присвячена налагодженню муніципальним партнерства Україна-ЄС. Захід відбувся вперше та об’єднав понад 200 учасників — представників міст-побратимів з 45 українських громад та 11 європейських країн. Серед ключових тем: публічна дипломатія українських міст в умовах війни, участь громад в європейських програмах та проєктах, співпраця уряду, парламенту та громад у процесі європейської інтеграції, а також досвід європейських громад для європейської інтеграції України.


 

Ініціатива Сities4Cities | United4Ukraine цьогоріч проводить форум вперше, проте організатори зазначають, що він стане щорічним

 

“Ми налагоджуємо муніципальні партнерства Україна-ЄС для посилення європейської інтеграції та післявоєнної відбудови України. Ініціативі Cities4Cities | United4Ukraine лише за півтора року діяльності вдалося налагодити 36 активних партнерств між українськими громадами та містами з шести європейських країн: Німеччини, Швеції, Польщі, Франції та Італії”,  - розповіла Світлана Крижанівська-Блінова, координаторка ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine.

“Муніципальні партнерства можуть створюватися на короткотерміновій основі, але також можуть мати довготривале майбутнє. Наприклад, після розпаду Радянського Союзу, шведські, норвезькі та данські муніципалітети почали налагоджувати партнерства із країнами Балтії й ми знову ж таки бачимо, що багато з цих партнерських відносин все ще живуть повноцінним життям”, - поділився досвідом радник ініціативи, експерт SALAR International Магнус Ліллестрьом.

 

Координаторка ініціативи Сities4Cities | United4Ukraine Світлана Крижанівська-Блінова та радник ініціативи, експерт SALAR International Магнус Ліллестрьом

 

“Без успіху громад, країна не зможе бути успішним членом Європейського союзу” — заявив під час онлайн-включення Нормундс Поппенс, заступник директора DG Regio  — департаменту Єврокомісії, який відповідає за міську і регіональну політику ЄС. Саме ця інституція відіграватиме ключову роль у європейській інтеграції України на місцевому рівні. - Ми хочемо впевнитися, що управління регіональним розвитком відповідатиме нашим принципам. Для нас, зокрема, важливо, щоб проєкти сприяли максимальному залученню усіх зацікавлених сторін до розв’язання проблем місцевого розвитку”.

 

Онлайн-включення заступника директора DG Regio Нормундса Поппенса під час Форуму муніципального партнерства у Львові

 

Зокрема, на панельній дискусії про публічну дипломатію українських громад в умовах війни зазначили, що партнерства є ключовим інструментом у зміцненні міжнародного співробітництва та у боротьбі за свободу.

 

Мери Мелітополя, Орхуса, Львова та голова Львівської обласної військової адміністрації під час панелі на форумі

 

«Сьогодні працюючи з містами, які є лідерами у своїх країнах, ми можемо дуже швидко перейняти їхній досвід. Два тижні тому ми підписали спільну декларацію про партнерство в розбудові UNBROKEN з мером Ліверпуля, мером Манчестера і також мер Орхуса доєднався, будуть ще інші. Ми увесь цей досвід передаємо для українських громад, які сюди приїжджають і тут є оце партнерство», – розповів Андрій Садовий.

 

Мер Мелітополя Іван Федоров та мер данського Орхуса Якоб Бундсгаард

 

«Місто Орхус, як і його мешканці та люди з усієї Данії відчувають нагальну потребу допомагати українцям в будь-який спосіб. Країна, яка перебуває в облозі, яка переживає агресію росії – це те, що має хвилювати кожного з нас. Ми повинні допомагати Україні. А також зазирнути в майбутнє, коли Україна знову стане вільною і зможе побудувати ще кращу країну, ще кращі громади міст», – розповів Якоб Бундсгаард, мер Орхуса.

У рамках форуму представники міст-побратимів поділилися цінними історіями свого партнерства, розкривши унікальні аспекти співпраці та взаєморозуміння між їхніми громадами. Зокрема, напередодні заходу, міський голова Копичинців Богдан Келічавий запросив Пʼєрфранческа Мунарі, мера італійського міста-побратима Каварцере, до громади. Угоду про парнерство вони підписали у вересні цього року.

 

Пʼєрфранческо Мунарі у Копичинцях

 

Форум також був майданчиком, на якому представники органів влади розповіли про законодавчі та управлінські напрацювання, які мають допомогти муніципалітатам налагоджувати швидше та ефективніше міжнародні партнерства.

Ростислав Томенчук, директор Департаменту координації міжнародної технічної допомоги Секретаріату Кабінету Міністрів України:

"Три короткі поради. По перше, наймайте проєктних менеджерів — ключ до успішного завершення міжнародних проєктів. По - друге, чітко ставтеся до володіння земельними ділянками, бо інвесторам може нічого не залишитися. По третє, пам'ятайте про важливість довіри та перспективного погляду на майбутнє. Залучайте європейські міста, не соромтеся запитуватися у них та взаємодіяти"

Віталій Безгін, народний депутат України, член комітету організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

"Наша стійкість — це заслуга Збройних Сил та місцевих органів самоврядування. Співпраця з ЄС майже повністю відбувається на рівнях муніципалітетів та регіонів. Зараз маємо ситуацію, коли міста в різних умовах: від відтоку населення в одних громадах, до відновлення в інших. Вважаю, що для нашого комітету важливо, аби громади ставили перед нами завдання. Ми ж повинні вибудувати політику винагород для тих, хто розвиває партнерства і залучає ресурси”

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, член комітету організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

"Ми говоримо сьогодні з впевненістю, що розпочнемо процедуру вступу до ЄС, і ми маємо все законодавче поле підготувати для того, щоб воно ще до вступу було абсолютно синхронізоване із законодавством ЄС. Для цього з колегами підготували законопроект № 9450. Він розширює повноваження органів місцевого самовпядування як рівня громад, так і обласного“.

Артем Гусак, радник заступника керівника Офісу Президента України:

"Варто зосередитися не лише на партнерствах міжнародних, а й всередині країни. Вже зараз маємо приклади, коли Львів співпрацює з громадами з прифронтових регіонів у тристоронніх партнерствах. Маємо приклад ініціативи «Пліч-о-пліч» із гуртуванням наших громад і регіонів для відбудови найбільш постраждалих областей України. Це дивовижний приклад спільнотворення та підтримки. Розвиваємо разом концепцію як зовнішнього, так і внутрішнього патронату задля відновлення та розвитку".

 

Виступ представників органів влади на Львівському форумі муніципального партнерства.

 

Які плани ініціативи наступного року?

У майбутньому ініціатива Cities4Cities | United4Ukraine планує

  • поглибити експертизи громад у налагодженні міжнародної співпраці та проєктному менеджменті
  • Розширення географії партнерств українських громад на нові країни й континенти буде важливим стратегічним кроком у 2024 році
  • Для цього допоможуть муніципалітетам створити ще більше англомовних портфоліо на порталі cities4cities.eu, які є візитівкою для ефективнішого знайомства з партнерами
  • У Cities4Cities | United4Ukraine продовжуватимуть проводити резиденції ідей щодо важливих тем для місцевого самоврядування, під час яких управлінці міст знайомляться з кращими практиками Львова. Lviv Urban Forum стає ключовою подією, яка теж буде щорічною.

Слідкувати за новинами та подіями Cities4Cities | United4Ukraine можна тут.

Автор фото: Роман Балук

Львівський форум міжмуніципального партнерства — це щорічний захід ініціативи Cities 4 Cities | United 4 Ukraine, який має на меті просування ідеї міжмуніципального партнерства між муніципалітетами в Україні та ЄС, шляхом обміну кращими практиками, посилення співпраці, відкриття можливостей та координації зусиль між національними, міжнародними та місцевими гравцями для швидкого відновлення після російської війни та європейської інтеграції України на місцевому рівні.

Форум реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» та проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» Шведської асоціації місцевих і регіональних влад SALAR International.

Views: 570
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: partnership
Read more: