«Ми, як країна, повинні повністю впровадити засади пропорційності та субсидіарності», - Олена Шуляк про систему місцевого самоврядування
«Ми, як країна, повинні повністю впровадити засади пропорційності та субсидіарності», - Олена Шуляк про систему місцевого самоврядування

Продовження децентралізації - серед пріоритетних напрямків роботи на найближчу перспективу Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.


Про це в інтерв’ю «Голосу України» напередодні Дня місцевого самоврядування розповіла голова Комітету Олена Шуляк.

«Серед пріоритетних напрямків - продовження децентралізації, посилення участі організацій громадянського суспільства та громадських активістів у процесах вироблення рішень у громадах, вдосконалення реалізації прав громадян на участь у місцевому самоврядуванні, зокрема у контексті відбудови. Також — робота над розвитком та поширенням практик створення органів самоорганізації населення та багато іншого. Власне, всі наші законодавчі напрацювання та плани синхронізовані з Дорожньою картою децентралізації Міністерства відновлення і передбачають подальшу реформу місцевого самоврядування», - сказала Олена Шуляк.

Відповідаючи на питання про роль місцевого самоврядування і завдання Комітету на шляху євроінтеграції України, його очільниця  наголосила на важливості чіткого розподілу повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів.

«Якщо ми говоримо про місцеве самоврядування, то ми, як країна, повинні повністю впровадити засади пропорційності та субсидіарності (управління за принципом «знизу вгору». — Ред.). Для цього необхідно врегулювати питання розподілу повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також — між різними рівнями самоврядних органів. Ідеться про оновлення закону про місцеве самоврядування, а також галузевого законодавства. Щоб повноцінно забезпечити реалізацію згаданого принципу субсидіарності, слід також впровадити механізм нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування. Тобто розглянути та прийняти законопроект № 4298 про місцеві державні адміністрації в частині створення органів префектурного типу».

Олена Шуляк також сказала про необхідність оновлення законодавства, що регулює транскордонне співробітництво (законопроект № 9450 очікує на друге читання), який, за її словами, дасть громадам змогу стати більш активними у реалізації програм співробітництва з ЄС, а в подальшому — і в роботі з іншими фінансовими інструментами Євросоюзу.

«Також мусимо й далі оновлювати закон про засади регіональної політики, бо він дозволить Україні перейти до реалізації політики згуртованості — основної політики ЄС, що спрямована на чесний і рівний розвиток регіонів Європи. Але це ще не всі завдання. На законодавчому рівні потребує врегулювання й питання управління структурними фондами ЄС відповідно до вимог статей 174 та 175 Договору про функціонування Європейського Союзу».

Більше – про військове ПДФО, про реформу державного управління, про законопроект № 7476, за яким члени заборонених партій втрачають мандати місцевих депутатів та інші важливі для місцевого самоврядування питання – в інтерв’ю Олени Шуляк.

Views: 390
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: Olena Shuliak
Read more: