Над якими важливими для громад законопроектами Парламент працюватиме найближчим часом
Над якими важливими для громад законопроектами Парламент працюватиме найближчим часом

Парламент готується до розгляду проєкту закону, згідно з яким будуть висвітлюватися засідання комісій місцевих рад та публікуватися інформація щодо майна громад.


Про це в інтерв'ю «Главкому» повідомила голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Верховна Рада України невдовзі може розглянути законопроєкт №6401 про прозорість органів місцевого самоврядування, який має значно розширити норми про відкритість місцевих рад.

«Зараз ми готуємося розглядати законопроєкт №6401 про прозорість органів місцевого самоврядування – це про те, щоб висвітлювати усі засідання постійних комісій місцевих рад, публікувати всю інформацію про майно, яке належить громаді. От зараз я, як представник київської громади, взагалі не знаю, чим вона володіє, наскільки громаді міста належить той же «Київміськбуд», і таких питань у мешканців сотні», – сказала Олена Шуляк.

Також Парламент хоче надати органам самоорганізації населення можливість реалізовувати проєкти необоронного характеру, пов'язані з розвитком району чи кварталу, та отримувати на це фінансування з місцевого бюджету (законопроект №6319).

Крім того, народні депутати планують розглянути у другому читанні законопроект №4298 про перетворення місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу.

«Також чекає дуже важливий законопроєкт №4298 про переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу. До 2016 року нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування була прокуратура. Потім вона такі повноваження втратила, і сьогодні у нас є органи місцевого самоврядування, є децентралізаційна реформа, яка передала на місця кошти, повноваження, великі земельні ділянки і відповідне майно. Але питання контролю над усім цим залишилось невирішеним. Тому для нас цей проєкт є в пріоритеті», – зазначила Олена Шуля.

Нагадуємо, інфографіка про 10 законопроектів, важливих для підтримки та розвитку громад і територій, є за посиланням.

Views: 545
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: law
Read more: