Відновлення Одещини: влада і бізнес зібралися на форумі, щоб обговорити просторовий розвиток регіону
Відновлення Одещини: влада і бізнес зібралися на форумі, щоб обговорити просторовий розвиток регіону

28 вересня в Одесі пройшов Форум відновлення Одещини «Регіональний розвиток. Просторове планування». Цей форум став вже четвертим заходом за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» про відновлення й післявоєнний розвиток Одеського регіону.


Захід організовано Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» спільно з Агенцією регіонального розвитку Одеської області, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Одеською обласною військовою адміністрацією та Одеською обласною радою.

На заході було презентовано напрацювання до Стратегії відновлення і розвитку Одеської області, це аналітика та проміжні висновки, що свідчить про те, що завдяки мультидонорській команді експертів ми рухаємося дуже швидко і впевнено. Форум став важливою ініціативою, спрямованою на сприяння сталому розвитку Одещини через ефективне просторове планування та залучення громад до стратегічних рішень.

«Відбудова нашої країни після повномасштабної війни — це складний і тривалий процес, невід’ємною частиною якого є просторове планування. Одеська область — пріоритетний регіон нашої держави, а планування розвитку території — це важлива складова впровадження подальших позитивних змін в територіальних громадах регіону. Попри усі труднощі, пов’язані з повномасштабною війною та постійними обстрілами ворога, продовжується наша інтенсивна робота з розробки Стратегії відновлення і розвитку Одеської області, яка має стати ключовим фундаментальним документом регіону», — підкреслив начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

«Просторове планування допомагає будувати візію розвитку регіонів та громад. Саме тому цей напрямок роботи є одним з ключових для Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Незважаючи на виклики, ми активно працюємо з нашими громадами-партнерками у напрацюванні комплексних планів просторового розвитку із залученням цифрових інструментів, що дозволяють приймати рішення на основі перевірених даних», — сказала керівниця компоненту «Посилення спроможності органів місцевого самоврядування» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Галина Семенець.

Одещина, як і будь-який інший регіон, повинна зосередитись на плануванні територій, адже це допоможе регіону створити прозору та гнучку стратегію розвитку, яка враховує потреби та вимоги сучасного суспільства.

 

 

Основними маркерами вірно вибудуваного підходу у просторовому плануванні та стратегічному плануванні розвитку територій стануть:

  • сталість розвитку;
  • оптимізація ресурсів;
  • економічний розвиток та розширення можливостей.

Форум відновлення Одещини «Регіональний розвиток. Просторове планування» об'єднав: експертів, науковців, представників органів державної влади та місцевого самоврядування та громадських активістів обговорення тем точок зростання Одеського регіону.

Серед ключових тем, які обговорювались на заході:

  • Роль громади у просторовому та стратегічному плануванні територій та сталому розвитку Одеського регіону;
  • Землевпорядне та містобудівне планування. Інноваційні рішення;
  • Зелений курс Одещини в стратегічному плануванні.

Трансляція заходу доступна за посиланням.

Views: 1168
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: spatial planning
Read more: