За участі членів Комітету ВРУ та Сейму Литви відбувся відкритий діалог з громадами Львівщини про виклики реформ у час війни
За участі членів Комітету ВРУ та Сейму Литви відбувся відкритий діалог з громадами Львівщини про виклики реформ у час війни

13 вересня 2023 року у Львові відбувся Відкритий діалог з представниками територіальних громад Львівщини щодо обговорення проблем та перспектив розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях.


Захід пройшов за участі народних депутатів України – членів Комітету, членів Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування, Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні, представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Львівської обласної державної адміністрації (Львівської обласної військової адміністрації), представників органів місцевого самоврядування Львівщини та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, експертів.

«Ми добре розуміємо, які виклики стоять перед Україною. Багато наших громад страждають від окупації, руйнується інфраструктура через російську агресію. Майже 20% нашого населення зараз за кордоном. Понад 200 тисяч м2 землі заміновані. Орієнтовно 6 мільйонів людей – вимушені переселенці. Щоденно ми боремося з тими викликами. Після перемоги нашу країну очікує велике відновлення і тут йдеться не лише про відбудову, але й впровадження нових європейських правил життя. Серед них – сповідування принципів децентралізації, нові підходи до містобудування, виконання усіх рекомендацій Європейської комісії, які отримала Україна, обов’язкове впровадження антикорупційної політики на всіх рівнях, тотальна цифровізація», – розповіла Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

 

 

Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка акцентував, що Литва готова співпрацювати і ділитися досвідом з Україною.

«Комітет Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування вже співпрацює з Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Невдовзі ми підпишемо про це угоду. Впевнений, що наш 19-річний досвід членства в ЄС стане в нагоді Україні. Після входу України в ЄС, нас чекає багато роботи з імплементації фінансових механізмів та інвестицій, які Європа може принести у вашу країну», – повідомив Річардас Юшка.

 

 

«Коли ми говоримо про те, що Україна має стати частиною ЄС і НАТО – це аксіома. Одним з основних механізмів, які дозволять Україні стати частиною Європейського Союзу, є децентралізація. Адже саме спроможні громади з лідерами на місцях, чітке розподілення повноважень між органами місцевого самоврядування та органами центральної влади допоможуть досягнути тих результатів, які потрібні нашій державі. За нас цю роботу ніхто не виконає. Ми бачимо приклад єдності Литви, яка змогла визначити свій єдиний шлях і вступити в ЄС та НАТО. А зараз – підтримує нас у боротьбі проти окупантів та на шляху до життя в родині європейських держав. Надихаємося цим прикладом, дякуємо за всю підтримку і рухаємося до головної мети. Дякую учасникам зустрічі за конструктив», – сказав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

Ігор Парасюк, керівник компоненту «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації», Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив:

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжуватиме підтримувати діалог між Урядом України, Верховною Радою та органами місцевого самоврядування. Постійний діалог між законодавчою та виконавчою гілками влади з громадами є вкрай важливим для продовження реформи децентралізації».

Також під час заходу було презентовано Аналітичний портал Львівщини, який розроблено за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Портал містить інформацію про соціальну та адміністративну інфраструктуру області, можливості для інвесторів, донорів, зокрема у наданні допомоги ВПО, які живуть на Львівщині. Система дозволяє аналізувати статистичні показники та представляти їх у вигляді таблиць, графіків, карт, звітів і дашбордів. Вона дозволяє здійснювати аналіз даних для території всієї області, її районів, громад, старостатів, населених пунктів тощо.

Views: 1228
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: