Започатковано платформу співпраці з когортою розробників містобудівної/землевпорядної документації

Проєкт USAID “ГОВЕРЛА” ініціював створення платформи взаємодії когорти розробників містобудівної/землевпорядної документації та Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури України.


Задля налагодження діалогу між розробниками містобудівної/землевпорядної документації та фахівцями Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” у Києві було проведено дискусійну панель “Якісний комплексний план територіальної громади - вимоги, виклики та рішення”. У заході взяли участь представники Мінвідновлення та організацій-розробників містобудівної та землевпорядної документації з усієї України.

Євген Плащенко, директор Департаменту просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури зазначив:

«Хотів би потягувати нашим партнерам Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за те, що допомогли і організували такий надважливий захід, який допоможе зрозуміти та висвітлити проблеми, які наразі існують при проєктуванні і загалом при розробленні містобудівної документації».

Катерина Степчук, експертка Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з просторового планування додала:

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» є одним із ключових партнерів міністерства у розвитку теми комплексного просторового планування. Дійсно, ми накопичили вже шалений досвід, напрацювали механізми. Саме підтримки громад на етапі формування завдання на розроблення комплексного плану. І переходимо до другого етапу, основного етапу - безпосередньої розробки документації з комплексного просторового планування».

Під час зустрічі експерти з просторового планування Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” промодерували дискусійні панелі, присвячені процедурі розроблення, складу та змісту комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, вихідним даним для їх розроблення, а також геопросторовим даним, що створюються за результатами розроблення комплексних планів, та їх введенню до системи містобудівного кадастру.

Григорій Мельничук, заступник директора Департаменту просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, зазначив:

«Захід, який сьогодні відбувся, є надзвичайно важливим впровадження реформи в частині містобудівної документації, поєднання її з земельною, запровадження цифровізації і подальшого розвитку відкритості в просторовому плануванні. Пропозиції, зауваження, побажання, які ми сьогодні отримали, стануть основою певних змін, як на рівні законодавства, так і на рівні окремих порядків, методологій, а також будуть враховані при створенні містобудівного кадастру на державному рівні»,

За результатами дискусії визначено масив проблемних питань у сфері розроблення містобудівної документації місцевого рівня та потенційних шляхів їх вирішення. Усі висловлені у ході заходу пропозиції були впорядковані та опрацьовані експертами з просторового планування Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” та передані до Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури України для спільного подальшого напрацювання необхідних змін до чинних нормативно-правових актів, що регулюють розроблення містобудівної документації місцевого рівня.

За словами Анастасії Олещенко, експертки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з просторового планування, ідея заходу народилася доволі природньо, оскільки розробники є невід’ємною складовою процесу створення містобудівної документації, створення комплексних планів просторового розвитку громад.

«Ми зрозуміли, що цей захід цей захід має пройти не в звичному форматі. Ми підійшли до формату дискусійної сесії, коли зможемо максимально почути учасників, почути їх ідеї, думки, пропозиції».

Також у ході заходу було визначено механізми подальшої співпраці, обміну матеріалами та пропозиціями, обговорення документів та напрацювань.

 

Views: 1050
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: spatial planning
Read more: