В Україні стартував проєкт “Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні”
В Україні стартував проєкт “Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні”

ГО “Еколтава” за підтримки Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” розпочала роботу над новим проєктом “Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні”, в межах якого планується підвищити спроможність органів місцевого самоврядування щодо ефективного управління муніципальними відходами. Участь у проєкті братимуть представники та представниці 65 громад із семи областей: Рівненської, Полтавської, Львівської, Одеської, Житомирської, Закарпатської та Волинської.


9 липня 2023 року набув чинності рамковий закон “Про управління відходами”, що запустив важливу галузеву реформу, яка має на меті наблизити Україну до європейських стандартів поводження з твердими побутовими відходами. Взаємодія і спільна робота на всіх рівнях, – національному, регіональному, місцевому – є надзвичайно важливими для ефективного впровадження цієї реформи. Саме тому проєкт сфокусується на підвищенні спроможності представників та представниць ОМС у стратегічному плануванні та ефективному управлінні у цьому напрямку, а також на поширенні актуальної інформації про реформу серед мешканців громад.

Серед активностей проєкту будуть як навчальні, так і практичні заходи. Зокрема, свою обізнаність та навички з ефективного управління відходами громади-учасниці проєкту будуть поліпшувати під час навчання у Школі муніципального менеджменту відходів (ММВ). Учасники та учасниці школи разом із досвідченими менторами – провідними експертами та експертками України в галузі управління відходами – будуть вчитися розробляти дорожні карти, які стануть основою для створення Місцевих планів управління відходами.

Навчання у Школі ММВ триватиме з жовтня по грудень 2023 року. А вже на початку наступного року слухачі та слухачки Школи будуть працювати над створенням власних Дорожніх карт та в подальшому Місцевих планів управління відходами. Автори 7 найкращих Дорожніх карт отримають у свої громади комплекти великих компостерів.

До того ж, в межах проєкту запланована розробка уніфікованого дизайну станції роздільного збору побутових відходів “Зелена точка”, а також створення посібника з кращими практиками проведення інформаційно-просвітницьких кампаній. Частина накладу цієї збірки буде надрукована шрифтом Брайля.

Нагадаємо, що ГО “Еколтава” має 10-річний досвід роботи з громадами, зокрема в напрямку управління відходами, адаптації до зміни клімату та сталого енергетичного розвитку.

За додатковою інформацією звертайтесь до менеджерки з комунікації ГО “Еколтава” Крістіни Брігіди, k.brigida@ekoltava.org

Views: 1498
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: garbage
Read more: