Стратегія регіонального розвитку: нові виклики, плани та цифрові технології - тези з конференції
Стратегія регіонального розвитку: нові виклики, плани та цифрові технології - тези з конференції

Інструменти регіональної політики України мають виходити з викликів, що стоять перед Україною, та в той же час відповідати вимогам ЄС.


Про це заявив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков під час конференції «Виклики та завдання для України: актуалізація державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року».

Мінвідновлення запропонувало бачення комплексного планування, яке інтегрує Державну стратегію регіонального розвитку, План відновлення та розвитку регіонів, Програми комплексного розвитку громад, а також секторальних стратегій, які мають бути оновлені відповідними міністерствами.

На першому рівні планування – розробка стратегії «Український план», яка формує бачення розвитку держави до 2027 року, та є свого роду дорожньою картою зі структурних реформ та інвестиційних проєктів, які Україна планує реалізувати в наступні 4 роки. Другий рівень - секторальні стратегії та цільові програми, що визначають середньострокові пріоритети відновлення та розвитку для ключових галузей України, готують міністерства. Вони більш детальні і містять конкретні показники розвитку. На регіональному та місцевому рівнях формуються плани і програми відновлення.

«При актуалізації стратегії потрібно врахувати потреби всіх регіонів та оцінити, як будуть захищені інтереси регіонів, що більше постраждали від військових дій. Спільно з Єврокомісією ми розробляємо «Український план», розрахований до 2027 року, що співпадає з тим, що в цей період ми переходимо до спільного середньострокового планування. Ми б хотіли повністю синхронізувати інструменти регіональної політики нашої держави з тими інструментами, що є в ЄС», - зауважив Олександр Кубраков.

 

 

Заступник Керівника Офісу Президента Олексій Кулеба зазначив, що важливо зберігати суспільний діалог при визначенні стратегії розвитку.

«У першу чергу, ми маємо визначити пріоритети регіонального розвитку з огляду на безпекові та інші умови існування Української держави, які дуже змінилися за півтора роки після повномасштабного вторгнення. Тут важливий діалог суспільства. Україна потребує нової політики територій - про що говорив Президент України в запропонованій до загальнонаціонального обговорення Доктрині» - сказав Олексій Кулеба.

 

 

Міністерство відновлення працює над синхронізацією планових документів з ІТ-рішеннями з метою побудови чіткої екосистеми відбудови. Перший тип документів - це просторові плани, які пов'язані з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва. Ця система акумулює всю інформацію про об'єкти будівництва та пов'язана з усіма державними реєстрами. Наступний тип - плани розвитку та відновлення на національному та місцевому рівнях. Вони містять пріоритетні проєкти, які будуть пов'язані з системою ГІС, яка дозволяє в цифровому вигляді викладати поточні і планові показники, відслідковувати виконання, тощо, та системою DREAM - єдиною цифровою екосистемою для підзвітного управління відбудовою.

«За останніми даними 8,2 млн українців знаходяться за кордоном, лише 56% з них планують повертатися. І в тому числі від, від того, яким буде бачення регіонального розвитку України, залежить повернення наших співвітчизників додому. Важливо орієнтуватися на цифрові системи та інструменти в формуванні стратегії. Це і РПЗМ, де відображаються дані не тільки про житло, а й втрати бізнесу, держави, громад, а також ГІС та екосистема DREAM», - підкреслила Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

 

«Наш дедлайн – кінець жовтня. У нас є Український план, який запропонований Євросоюзом. В тому числі ініційоване Єврокомісією створення спеціального Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility), що передбачає виділення до 50 мільярдів євро для підтримки України на період 2024-2027 років. 38 мільярдів з них – це макрофінансова допомога. Ми маємо унікальний шанс використати те, що Міністерство, яке відповідає за відновлення, за регіональну політику і розвиток місцевого самоврядування, синхронізує всю роботу, пов’язану з відновленням країни в контексті трансформації до 2027 року і якраз таки нашу регіональну політику», - підсумувала Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

 

 

Перегляд стратегії відповідно до нових викликів вимагає формування довгострокового підходу до регіонального відновлення та розвитку. В рамках роботи над Стратегією сформовано 7 експертних груп, що відповідають за різні напрямки розвитку регіонів, а саме: людський капітал, інфраструктуру, економіку, інституції, захист довкілля, безпеку та електронне урядування.

Views: 1258
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: regional development
Read more: