Заборона проросійських географічних назв: закон набрав чинності
Заборона проросійських географічних назв: закон набрав чинності

Сьогодні, 27 липня, набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (законопроект №7253).


Як повідомлялося, проект закону пропонує заборонити присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують, символізують державу-окупанта російську федерацію або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн.

«В місцевих рад є 6 місяців, аби остаточно викорінити всі російські імперські наративи в назвах географічних об’єктів, вулиць, парків — звідусіль. А також демонтувати пам'ятники, пов'язані із запорєбріком… Якщо все російське за пів року не викорінять місцеві ради, повноваження перейдуть безпосередньо до голів громад, на три місяці. Що теж буде хорошим способом перевірити політичну волю. Кому ж її забракне — через 9 місяців естафету переймуть голови ОДА, тобто вертикаль Президента.

Ви спитаєте, що з назвами населених пунктів, які має право змінювати лише Парламент? Все правильно: місцева влада подає пропозиції, а Верховна Рада України — розгляне та ухвалить рішення, на це є 6 місяців відсьогодні. Ми з колегами прослідкуємо, аби не допустити затягування процесу.

Виконуємо те, що Україні слід було зробити 30 років тому.

Прикро що до цих змін ми дозріли такою ціною», - так прокоментував набуття чинності зазначеними змінами Роман Лозинський, народний депутат, член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Читати на тему: Протягом наступних півроку ми звільнимо публічний простір від будь-якого спадку російської колоніальної політики всіх періодів, - народний депутат

Views: 3236
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: not ussr
Read more: