Львівська агломерація: якісна стратегія може бути сформована тільки за участі громадськості
Львівська агломерація: якісна стратегія може бути сформована тільки за участі громадськості

За підтримки Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» триває розробка Стратегії розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року (далі – Стратегія розвитку Львівської агломерації). Згідно із методологією стратегічного планування місцевого розвитку, розробленою Центром експертизи доброго врядування Ради Європи, публічні консультації є обов’язковим елементом цього процесу.


Консультування з громадськістю особливо важливо, коли мова йде про таку комплексну та актуальну справу, як розвиток агломерацій. Адже мешканці і мешканки громад мають чітко знати та усвідомлювати, що таке агломерація і яку вигоду від неї вони отримають.

Власне щоб обговорити ці питання, консультанти Ради Європи започаткували зустрічі з мешканцями і мешканками громад майбутньої Львівської агломерації. Такі зустрічі вже відбулись у 6-ти з 18-ти її громад: Бібрській, Жовківській, Городоцькій, Івано-Франківській, Новояричівській та Оброшинській. У них взяли участь місцевий актив, спільноти громадських організацій, локального бізнесу, депутати місцевих рад – загалом близько ста учасників та учасниць заходів. До обговорень долучалось і представництво Львівської міської ради та Львівської обласної військової адміністрації.

Під час зустрічі голова Новояричівської селищної громади Петро Соколовський зазначив:

«Агломерація відбудеться, якщо в результаті буде визначено одну або декілька стратегічних ідей, навколо яких зможуть об’єднатись її майбутні громади – члени агломерації».

А Городоцький міський голова Володимир Ременяк на зустрічі з активом громади наголосив, що на агломерацію слід дивитись, як на нову можливість для розвитку її громад.

 

 

На зустрічах з мешканцями та мешканками громад також йшлося про покращення транспортного сполучення та впровадження єдиного квитка, забезпечення мешканців та мешканок чистою водою, організацію спільних зусиль влади, бізнесу та навчальних закладів для підготовки кадрів робітничих професій як передумову залучення нових інвестицій, створення спільної мережі реабілітаційних центрів тощо. Такі консультації відбудуться в усіх громадах майбутньої Львівської агломерації.

Збір ідей щодо можливих проєктів співпраці громад розпочався одночасно і в онлайн-форматі. Пропозицію щодо проектів співпраці можуть подати окремі мешканці і мешканки громад, громадські організації та усі зацікавлені. Їх ідеї будуть ретельно розглянути при формування плану реалізації Стратегії. Для того, щоб ваша ідея проєкту співпраці була розглянута, заповніть анкету за цим посиланням.

 

 

Представники та представниці усіх 18 громад також беруть участь в 7 робочих групах, сформованих відповідно до розпорядження начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького. А голови громад – у роботі сформованого тим же ж розпорядженням керівного комітету щодо розробки Стратегії.

До цього часу вже відбулись зустрічі 12 фокус-груп за участі різних категорій зацікавлених сторін. Зокрема із представництвом молодіжних та екологічних неурядових громадських організацій, соціальних організацій, бізнес-асоціацій і структур підтримки бізнесу, деяких бізнес-кластерів, екосистеми підтримки інновацій, культурної спільноти, експертного середовища щодо місцевого розвитку, закладів вищої освіти тощо. Загалом своє ставлення до перспектив формування Львівської агломерації та її пріоритетів висловили понад 150 осіб. Майже стільки ж представників і представниць різних зацікавлених сторін пройшли також індивідуальні інтерв’ю.

Ще одним важливим джерелом врахування громадської думки при розробці Стратегії стало опитування мешканців і мешканок громад майбутньої агломерації «Думки і погляди населення Львівської агломерації», проведене КМІС у лютому-березні 2023 року, за участі понад 3000 респондентів і респонденток.

Про усі етапи роботи над Стратегію консультанти Ради Європи, представники Львівської обласної військової адміністрації і органів місцевого самоврядування громад майбутньої агломерації також постійно інформують громадськість через місцеві медіа і соціальні мережі. Попереду консультації з активом та населенням інших громад потенційної Львівської агломерації.

Запрошуємо брати участь у публічних обговореннях та ділитись своїми ідеями проєктів співробітництва. Участь громадян у прийнятті рішень – запорука демократичного суспільства і держави, в якій кожному та кожній буде комфортно та безпечно жити.

Views: 1658
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: agglomeration
Read more: