14 громад працюватимуть над вдосконаленням соціальних послуг та захистом прав дітей за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
14 громад працюватимуть над вдосконаленням соціальних послуг та захистом прав дітей за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Громадянська спілка «Українська мережа за права дитини» за підтримки USAID «ГОВЕРЛА» розпочала реалізацію проєкту «Гроші для дитини, дитинство в сім'ї, послуги в громаді».


Метою проєкту є довгострокове вдосконалення соціальних послуг у громадах для задоволення потреб дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від їх форми влаштування. Ця мета буде досягнута шляхом дослідження передумов для зміни системи бюджетного фінансування, підвищення обізнаності посадових осіб місцевого самоврядування та громадськості у сфері охорони дитинства, забезпечення їхніх прав та розвитку послуг у громадах.

За результатми конкурсного відбору участь у ініціативі візмуть участь 14 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:

  • Оржицька та Лубенська громади Полтавської області;
  • Здолбунівська та Рокитнівська громади Рівненської області;
  • Арцизька, Кодимська, Піщанська та Чорноморська громади Одеської області;
  • Рожищенська та Горохівська громади Волинської області;
  • Тетерівська та Чуднівська громади Житомирської області;
  • Виноградівська та Буштинська громади Закарпатської області.

Дослідження чинної системи фінансування догляду й виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування планується провести протягом перших 4 місяців реалізації проєкту, а до кінця 2023 року - напрацювати рекомендації органам місцевого самоврядування щодо організації ефективної системи надання послуг на рівні громади, що найкраще відповідають потребам дитини.

«Наявна система фінансування догляду та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, не заохочує всиновлення, патронат, прийомне батьківство чи опіку над дитиною, натомість цементує систему інституційного виховання, оскільки фінансування спрямоване саме туди. Хоча численні дослідження доводять, що дитина має зростати у сім'ї, а інституційний догляд неймовірно шкідливий для її розвитку і здоров'я. Ми хочемо дослідити, чи можливо спрямувати фінансування для підтримки сімей, а не закладів, для розвитку необхідних послуг у місці проживання дитини, щоб вона могла ходити в школу пішки або їздити туди шкільним автобусом, щоб сім'я у кризі мала підтримку соціальних фахівців і психологів, щоб за медичними чи реабілітаційними послугами не треба було їхати в обласний центр», - пояснює Дар'я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини». - Перерозподіл коштів із закладів на дітей міг би дозволити майбутнім батькам-всиновителям, патронатним вихователям чи опікунам забезпечити дітям належний рівень догляду, а громадам — відкрити чи розвинути послуги для їхньої підтримки».

Views: 3833
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: social services
Read more: