5 порад, як громадам підтримувати та розвивати міжнародні партнерства
5 порад, як громадам підтримувати та розвивати міжнародні партнерства

З перших годин повномасштабного вторгнення українські громади відчули неймовірну підтримку від своїх європейських громад-партнерів, яка триває досі. Для прикладу, за останній рік мережа українсько-німецьких партнерств зросла більш ніж удвічі.

Як розвивати новостворені партнерства, йшлося на спільному семінарі проєкту “Муніципальні партнерства з Україною” Engagement Global/SKEW та ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine “Розбудова новостворених німецько-українських партнерств”.


Участь у онлайн-семінарі, який відбувся у травні, взяли понад 120 учасників та учасниць з українських та німецьких муніципалітетів. Свій досвід презентували експерти  проєктів та досвідчені муніципалітети –  представники тристороннього партнерства Ерланген (DE) – Єна (DE) – Бровари (UA), двосторонніх партнерств Цвікау (DE) – Володимир (UA) , Гуденсбург (DE) – Щирець (UA), Ліндлар (DE) – Радомишль (UA) .

Представники досвідчених партнерств одноголосно зазначили, що муніципальні партнерства є ефективним інструментом для обміну досвідом, розбудови спроможності та впровадження інновацій на місцевому рівні.

Отже, ТОП-5 порад від експертів та громад, як ефективно розвивати міжмуніципальні партнерства:

  1. Фактор успіху - люди

Співпраця між муніципалітетами - це співпраця між людьми - на рівнях мерів, заступників, міжнародних відділів, чи навіть шкіл та інших установ. Будьте відкритими та ініціативними, знайдіть спільні цілі для взаємодії.

Важливою є як й офіційна комунікація на рівні міста, так й особиста.

Інколи неофіційні зустрічі наживо або у віртуальних кімнатах можуть дати неймовірні ідеї та результати.

  1. Навчайтеся у громад, які вже мають досвід у міжнародному партнерстві

Якщо ваше партнерство новостворене, познайомтеся із тими, хто їх вже активно розвиває кілька років. У мережі проєкту “Муніципальні партнерства з Україною” Engagement Global / SKEW - вже 160 партнерств. Дізнайтеся у колег з інших міст, якими напрацюваннями, зразками, документацією чи просто порадами вони можуть поділитися, а від чого можуть вас застерегти.

  1. Подавайте заявки на спільні проєкти

Ніщо так не об’єднує, як спільна праця. Кожен спільний проєкт залучає різних людей із обох муніципалітетів, а це завжди поглиблює співпрацю.

Сьогодні існує багато можливостей для розвитку міжмуніципальної співпраці на міжнародному рівні.

Маючи громаду-партнера у Німеччині, про актуальні інструменти підтримки для спільної роботи можна дізнатися тут:

Пропозиції Engagement Global

Пропозиції Cities4Cities| United4Ukraine

  1. Пропонуйте реальні чіткі проєкти

Чітко укладена ідея з реальними термінами на дійсні потреби - це половина справи. Подавайте тільки ті ідеї, які є необхідними та можливими до виконання у сьогоднішній час. Спрогнозуйте бюджет, команду, необхідні ресурси та визначте доцільність цієї ідеї для сучасних реалій.

Оцініть ваші ресурси та ресурси партнера. Мова йде не лише про фінансову сторону, але й про людський та часовий ресурс. Дізнайтеся, які можливості для співпраці або ж впровадження спільного проєкту є у вашого партнера та плануйте подальшу партнерську діяльність відповідно до спільних узгоджень.

  1. Зверніть увагу на культурні відмінності

Окрема, важлива тема - міжкультурна комунікація у партнерській роботі, – зазначає Д-р Аксана Кавальчук, CLC Consult GmbH. Кожна країна має свої особливості, традиції, стиль роботи.

До прикладу, у співпраці із німецьким муніципалітетом важливо говорити все прямо, наприклад про проблеми та потреби вашої громади.

Фахівці проєкту “Муніципальні партнерства з Україною” Engagement Global / SKEW та ініціативи Cities4Cities| United4Ukraine  готують серію корисних поглиблених матеріалів щодо розвитку новостворених партнерств, можливостей фінансової підтримки та міжкультурної комунікації. Тож, слідкуйте за оновленнями.

Engagement Global

Cities4Cities| United4Ukraine.


Про ініціативу:

Cities 4 Cities | United 4 Ukraine – партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022 року та офіційно підтвердили це 27 лютого 2023 року на Форумі муніципального партнерства в Зіндельфінгені, підписавши Меморандум про взаєморозуміння.

Платформа Cities 4 Cities заснована містом Зіндельфінген (Німеччина) під егідою Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Платформа була запущена 29 березня 2022 року в Страсбурзі в присутності мера міста Др. Бернда Фьорінгера, посла України Бориса Тарасюка, тодішнього Генерального секретаря Конгресу Андреаса Кіфера та керуючого директора STAR Cooperation Олівера Мессера.

Ініціатива United 4 Ukraine була започаткована SALAR International та міською владою Львова (Україна) за підтримки Шведського агентства з питань міжнародного розвитку (Sida).

Cities 4 Cities, що базується в місті Зіндельфінген, Баден-Вюртемберг (Німеччина), є провідною організацією для наступних проектів: вантажівки з гуманітарною допомогою, PHOENIX4UA, дитячі та молодіжні табори, проектні партнерства, наприклад, у сфері медичних, культурних та освітніх закладів (наприклад, садочків чи шкіл).

United 4 Ukraine, що базується у Львові (Україна), відповідає за довгострокові (офіційні) партнерства / побратимство міст.

Стратегічними партнерами ініціатив є Асоціація міст України та Всеукраїнська Асоціація ОТГ.

Views: 1474
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: partnership
Read more: