На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD
На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD

Коли завершується навчальний рік 2022-2023? Як відбувається оцінювання учнів, які паралельно навчалися у двох школах? Як формується річна оцінка? Чому вчителі не мають жаліти оцінок для дітей? На ці питання відповів Сергій Дятленко, експерт «U-LEAD з Європою», фахівець з управління освітою.


Коли діти підуть на канікули?

У законі про повну середню освіту зазначалося, що до 1 липня навчальний рік мусить бути завершений. На період дії воєнного стану ця норма була знята, як і норма про 175 навчальних днів. Згідно з Постановою КМУ №711 від 24 червня 2022 року навчальний рік триває з 1 вересня по 30 червня. Через «по 30 червня» в освітян і виникають питання: чи всі мають працювати до цієї дати й коли можна йти у відпустки?

Хочу прояснити. Тривалість навчального року визначена постановою, але навчальний рік – це не тільки уроки. Скільки вчитися визначає освітня програма закладу, прийнята рішенням педради і введена в дію наказом його керівника. Усі наші навчальні програми розраховані на 35 тижнів. І якщо в школі їх виконали, то можна відпускати дітей на канікули. В іншому випадку уроки можуть тривати до 30 червня.

Чому так важливо, щоб учні опрацювали заплановану навчальну програму?

Зараз розглядається питання про освітні втрати. Їхньою причиною є блекаути, повітряні тривоги, дистанційне навчання, бойові дії тощо. Але однією з причин може стати те, що заклад освіти не мав можливості виконати навчальні програми. Тому я раджу вчитися 35 тижнів, щоб винуватим в освітніх втратах не вийшов сам заклад.

Повернення учнів та їхнє оцінювання

Перше. Після повернення на територію проживання всі учні зараховуються до навчальних закладів, де вчилися до вимушеного переміщення. Для цього достатньо заяви одного з батьків.

Друге. Якщо діти проживали (проживають) на неконтрольованій або деокупованій території, або в населених пунктах на лінії зіткнення, і не могли понад шість місяців навчатися за однією з форм здобуття освіти, то їх поновлюють у школі, учнями якої вони були, або зараховуються до іншої на території України на підставі заяви одного з батьків. Для таких учнів проводяться предметні діагностичні роботи та коригується освітній процес. Оцінки, отримані в закладах освіти на окупованих територіях, не враховуються.

Результати учнів, які навчалися в інших українських школах або за кордоном, обов’язково враховуються. За рішенням педагогічної ради можуть бути зараховані оцінки, отримані в закладах позашкільного навчання (музика, фізкультура, технології, малювання тощо).

Третє. Я знаю, що є вчителі дуже принципові: «Учень не виходив на зв’язок, невчасно надсилав роботи, не поставлю». Але варто врахувати, що семестрове оцінювання може здійснюватися не лише на основі тематичного, але й на основі поточного оцінювання. Це може бути діагностична, контрольна абр підсумкова робота, навіть усна співбесіда по телефону.

Намагайтеся стати на сторону дитини і зробіть це оцінювання, а потім разом із нею будете надолужувати недоотримані знання. Не намагайтеся загнати себе й дитину в кут, з якого потім буде важко знайти вихід. Оцінка має бути стимулом до навчання, а не покаранням учня.

Про державну атестацію та переведення на наступний рівень

Цьогоріч учні всіх класів звільнені від проходження державної підсумкової атестації.

Щодо переведення на наступний навчальний рік. Якщо виникають складні ситуації, то є два правила, якими варто користуватися. Перше, читайте порядок переведення учнів загальної середньої освіти на наступний рік. Друге – при розгляді спірних чи не врегульованих законодавством питань оцінювання та переведення учнів до наступного класу, педагогічна рада може приймати власні рішення в межах автономії на користь дитини.

Views: 2142
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: education
Read more: