Понад 65% громад готові взяти участь у розробці реформи адміністрування місцевих податків – результати опитування

65,8% громад України готові взяти участь у розробці змін податкової системи, які передбачають підвищення ролі органів місцевого самоврядування у процесі адміністрування місцевих податків. Найбільшу готовність декларують селищні громади – 78,4% опитаних, готовність міських та сільських громад – 58,1% та 61,5% відповідно.


Про це свідчать результати опитування громад, проведеного Асоціацією малих міст України в січні-лютому 2023 року. Опитування було проведено у межах реалізації Асоціацією малих міст України та GR-компанією «Магонова і партнери» проєкту «Сприяння вдосконаленню місцевого податкового законодавства щодо адміністрування місцевих податків в цілях забезпечення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та після нього» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Мета опитування – аналіз рівня підтримки громадами реформи фіскальної децентралізації, оцінка спроможності органів місцевого самоврядування щодо розширення їх функцій із адміністрування місцевих податків та вивчення актуальних проблем громад у контексті місцевих фінансів.

За результатами дослідження:

  • 42,7% громад України заявляють, що зацікавлені взяти на себе функції адміністрування місцевих податків, не зацікавлені – лише 13,4% громад. Ще 43,9% громад обрали варіант «важко відповісти».
  • Найбільшу готовність взяти на себе функції адміністрування місцевих податків демонструють міські громади – «за» висловились 50% опитаних. Готовність на рівні селищних та сільських громад складає 35,3% та 43,7% відповідно.
  • 37,8% громад зазначили, що готові взяти участь у розробці проєкту реформи фіскальної децентралізації і водночас зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.
  • 29,4% громад, які перебували у зоні активних бойових дій, і 28,5% громад, які досі перебувають у зоні активних бойових дій, зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.
  • 47% громад зазначили, що питання фіскальної децентралізації має дуже високий пріоритет для них, для 28,7% – високий пріоритет, для 17,7% – середній, для 3,6% – низький, ще для 3% – дуже низький.

Фіскальна децентралізація є можливістю реалізувати більше освітніх, інфраструктурних, соціальних проєктів (так вважають 56,8% опитаних), інструментом збільшення інвестиційного потенціалу (47,5%), способом пришвидшенням відновлення країни після війни (19,8%), інструментом збільшення незалежності громад (18,5%). При цьому 33,3% опитаних вважають, що фіскальна децентралізація може означати збільшення навантаження на громади, а 21% респондентів потребують більше інформації про концепцію реформи.

Отримані дані будуть використані для розробки законодавчих ініціатив, які передбачають розширення фіскальних повноважень органів місцевого самоврядування і сприятимуть збільшенню наповнюваності місцевих бюджетів.

 

 

 


Про методологію дослідження

Метод збору інформації – самозаповнення анкет онлайн.

Кількість заповнених анкет – 164, серед яких 74 – міські громади, 51 – селищні, 39 – сільські.

Період збору даних – 18 січня – 6 лютого 2023 року.

Tags:

survey budget

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...