Безбар’єрний доступ до культурно-історичних пам’яток: Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» сприяє розвитку інклюзивного туризму

 

У громадах Львівської, Волинської, Закарпатської та Рівненської областей відбулися п’ять круглих столів і громадських аудитів доступності, присвячені формуванню доступного простору для осіб з інвалідністю. Заходи були проведені в рамках проєкту «Безбар’єрне суспільство як елемент взаємоповаги між людьми та запорука розвитку громади», який реалізовується Львівською Асоціацією Розвитку Туризму в партнерстві з ГО «Реабілітація осіб з інвалідністю» та Музеєм Митрополита Андрея Шептицького за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

У безбар’єрних ініціативах взяли участь 111 осіб, серед яких – керівники міських рад, обласних військових адміністрацій, туристично-культурно-просвітницьких інституцій, громадські активісти та, зокрема, люди з інвалідністю (користувачі крісла колісного й особи з порушеннями зору). Вони об’єдналися для створення туристичних маршрутів із забезпеченням доступності головних туристичних об’єктів у чотирьох областях України. Моніторинг охопив 25 об’єктів культурної спадщини й 10 установ, які надають соціальні послуги мешканцям (ЦНАП та управління соціального захисту населення).

Ірина Маруняк, заступниця Львівського міського голови з питань житлового господарства, зазначила:

«Попри війну нам вдалося зробити майже все, що було заплановано у 2022 році. Усі зусилля ми спрямовуємо на те, щоб вирішувати проблеми всіх, хто потребує підтримки, зокрема й осіб з інвалідністю, залучаючи міжнародну спільноту й місцеву громаду. Нині як ніколи дуже важливою є співпраця громадських організацій міста і Львівської міської ради у вирішенні питань з покращення умов інклюзивності й формування безбар’єрного середовища культурно-історичної спадщини Львова. Дякую Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та керівникам Львівської асоціації розвитку туризму і ГО «Реабілітація осіб з інвалідністю» за ініціативність у розробці та за підтримку нового інклюзивного проєкту».

У Західному регіоні розташовано понад 4,5 тис. будівель, датованих ХІІ-ХХ століттями, які підлягають захисту і становлять до 30% усіх пам’яток в Україні. Завдяки наявності такої кількості культурно-історичних об’єктів туризм до війни динамічно розвивався, однак для людей з інвалідністю доступ до пам’яток здебільшого незабезпечений. Нині в Україні люди з інвалідністю становлять приблизно 7% населення, однак цей показник зростатиме внаслідок вторгнення Російської Федерації.

Голова правління ГО «Реабілітація осіб з інвалідністю Ярослав Грибальський окреслив поширені проблеми, пов’язані з доступністю об’єктів:

«Кожен з вас, проходячи по вулицях Львова, нерідко звертав увагу на красиві пандуси, зроблені за всіма державними будівельними нормами, з якісним покриттям, нікельованими поручнями, і це похвально. Але практика показує, що часто до такого пандуса важко або неможливо під’їхати людині в кріслі колісному через розбите або неякісне покриття тротуару або відсутність обладнаного виїзду з автостоянки. Комплексна доступність об’єкта – це не тільки пандус, це як мінімум три критерії: обладнана спеціальним місцем для особи з інвалідністю автостоянка, якісна прилегла територія та, звісно, сам вхід. Зауважу, не тільки пандус, а цілий вхід, до якого належить і ширина отвору дверей, і необхідна висота порогів. Також важливо продумати доступність внутрішньої частини приміщення».

 

 

У рамках наступного етапу реалізації проєкту, за результатами аналізу безбар’єрності головних туристичних пам’яток, доступні об’єкти будуть додані до інтерактивної мапи, інклюзивного вебсайту та путівника для незрячих та слабозорих. Будуть розроблені поради з удосконалення чинних міських і обласних програм з розвитку туризму та безбар’єрності, а також проведені онлайн-заняття в Школі інклюзивності.

Tags:

tourism social services culture

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...