Експерти U-LEAD пропрацьовують з громадам новий етап реформи охорони здоров’я

Реформа змінює систему охорони здоров'я ґрунтовно і масштабно. «U-LEAD з Європою» навчають фахівців громад Запоріжжя та Дніпропетровщини працювати в умовах змін.


У липні 2022 року набув чинності Закон України №2347-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги». Відтоді в країні стартував інфраструктурний етап реформи системи охорони здоров'я. Про основні повноваження громад на цьому етапі реформи, чинники і ризики, які слід враховувати місцевому самоврядуванню при управлінні медичними закладами в нових умовах, представники громад Запорізької і Дніпропетровської областей дізналися під час інформаційної сесії.

Експерти «U-LEAD з Європою» розповіли представникам ОМС про зміни, які планують впроваджувати у сфері охорони здоров'я впродовж 2022-2023 років, а також надали рекомендації, на що звернути увагу:

"В Україні триває війна. В кожній громаді різна ситуація: на території одних ідуть бої; є тимчасово окуповані, які продовжують надавати медичні послуги своїм мешканцям; є ті, хто приймає переселенців і забезпечує надання послуг в умовах обмежених ресурсів. Проте реформа системи охорони здоров’я продовжується, і перед громадами постають нові виклики і можливості", - зазначила Тетяна Бордюг, керівниця Регіонального офісу у Запорізькій області.

З фахівцями громад працювала Аліса Макаріхіна, зовнішня експертка U-LEAD. Вона ознайомила учасників з основними принципами формування та кластеризації госпітальних округів, розповіла про систему ЕСОЗ, яка є основою для контрактування, оплати та моніторингу НСЗУ та висвітлила підходи до управління медичними закладами з огляду на черговий етап реформи. Крім того, в ході інформаційної сесії розглянули індикатори визначення ефективності роботи закладів охорони здоров’я для ОМС на основі знеособлених електронних медичних даних.

За словами Аліси Макаріхіної, цей етап медреформи є одним з найскладніших та найважливіших.

"Інфраструктурний етап докорінно змінює принцип, за яким мешканці будь-якої громади будуть отримувати медичну допомогу. Він вплине на кожного: і на громади, які є власниками медичних закладів, і на громади, що не мають таких у своїй власності. Ці зміни можна порівняти зі змінами, які відбувалися під час реформування первинного рівня медичної допомоги, коли змінили принцип фінансування та управління закладами охорони здоров’я“, - наголосила експертка.

Вона нагадала учасникам визначення госпітального округу і кластеру, звернувши увагу на основні принципи їхнього формування.

"Кожна область визначена як єдиний госпітальний округ, який складається з госпітальних кластерів. Кластери будуть обслуговувати територію з населенням від 150 тисяч громадян і з радіусом доїзду до закладу високоспеціалізованого рівня в межах 90 хвилин. Має бути сформована єдина ефективна медична мережа. А такий поділ на кластери та госпітальні округи дозволяє оптимально розрахувати потоки пацієнтів і забезпечити рівномірний доступ до медичної допомоги", - зазначила пані Макаріхіна.

І додала, що кластери не визначаються межами адміністративних одиниць. Вони формуються поданням госпітальної ради та обласного департаменту охорони здоров’я до Міністерства охорони здоров’я і закріплюються постановою Кабінету Міністрів України. В одному випадку один район може мати кілька госпітальних кластерів, а в іншому – на території двох-трьох районів може бути один кластер – нова лікарня, яка буде виконувати функції основної лікарні.

"Все залежить від розрахунків потреб населення у медичних послугах, логістичних маршрутів і спроможності лікарень та громад-власників закладів“, - наголосила експертка.

Учасники сесії отримали рекомендації щодо ефективного управління медичними закладами з огляду на інфраструктурний етап реформи системи охорони здоров’я. Громадам необхідно:

  • створити наглядову раду, активно залучати її до процесу адаптації ЗОЗ до нових умов;
  • закріпити бачення розвитку сфери охорони здоров’я у документах громади, місцевих програмах, тощо;
  • визначитись із мінімумом медичних послуг, який необхідний мешканцям громади, та із маршрутами пацієнтів до отримання цих послуг;
  • розвивати кадри, мотивувати персонал медичних закладів отримувати додаткові спеціалізації, вчити працювати з електронними сервісами;
  • постійно проводити аналіз діяльності на основі знеособлених медичних даних, на базі яких можливо приймати більш зважені рішення щодо управління, інвестування та розвитку.
22.11.2022 - 17:29 | Views: 3417
Експерти U-LEAD пропрацьовують з громадам новий етап реформи охорони здоров’я

Tags:

healthcare war

Source:

Програма «U-LEAD з Європою»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...