Можливості городництва в громаді: які вони є та чому ними варто скористатися

Підтримка продовольчої безпеки в громадах та економічне зростання країни критично важливе для нашої перемоги. Для відвоювання територій надійний тил необхідний так само, як і гарна зброя. Ця задача сьогодні лежить передусім на керівництві громад, але надійною підтримкою тут можуть виступити не лише виробники сільськогосподарської продукції, а й самі домогосподарства. Яким чином всі дотичні сторони можуть почати вирощувати городину, де і як брати землю – саме про це - у матеріалі ініціативи «Сади Перемоги».

 

Які є варіанти доступу до сільськогосподарських земель

Земельний кодекс України передбачає різні варіанти доступу до сільськогосподарських земель як для громадян, так і юридичних осіб. Це й аукціони для державних та комунальних с/г земель, і безоплатна передача (для ведення особистого селянського, фермерського господарства та садівництва), оренда приватних ділянок, емфітевзис, оренда для городництва чи сінокосіння і випасання худоби. Тут ми докладніше розглянемо саме оренду земельних ділянок для городництва.

Можливість оренди землі для городництва була певний час заблокована. Під час воєнного стану ухвалили закони України №2145 та №2247, які заборонили формувати земельні ділянки для городництва й дозволяли виключно для товарного сільськогосподарського виробництва.

Землі для городництва надавалися виключно в оренду, тому на них не можна було закладати багаторічні плодові насадження та споруджувати капітальні будівлі. Можна було звести тимчасову споруду для інвентарю чи укриття від дощу, але після закінчення оренди її потрібно було демонтувати за власний кошт.

Але 19 жовтня 2022 року Парламент зняв цю заборону, підтримавши законопроєкт № 7636, яким повертається можливість формувати та надавати земельні ділянки для городництва.

Земельним кодексом (ст. 36) передбачено, що земельні ділянки державної та комунальної власності до 0,6 га можуть передаватися в оренду для городництва громадянам або об’єднанням громадян. Можна отримати декілька ділянок, адже обмеження щодо їх кількості не встановлені. І для підтримки продбезпеки в громаді важливо, щоби якнайбільше домогосподарств мали доступ до землі та долучалися до вирощування власних Садів Перемоги.

Насправді родині з трьох осіб вистачить і однієї такої ділянки (якщо бути точнішими, то 0,5 га), щоб забезпечити річну потребу в харчових продуктах, які дають можливість якісно і повноцінно харчуватися, отримувати вітаміни та поживні речовини.

Якщо хочете дізнатися більше про потреби, площі ділянок, кількість посадкового матеріалу, необхідного для вирощування харчових продуктів, скористайтеся Калькулятором ініціативи «Сади Перемоги».

 

Як отримати ділянку для городництва

Ділянки для городництва значно доступніші відносно інших с/г земель. Адже, відповідно до законодавства, вони передаються в оренду без торгів.

Для того, щоб отримати земельну ділянку для городництва, необхідно звернутися з клопотанням до місцевої ради за місцем розташування бажаної ділянки. Радимо завітати до них особисто, адже вам не лише нададуть зразок потрібної заяви, а й проконсультують щодо подальших кроків.

Тож якщо ваша громада зацікавлена в городництві, то допоможе вам із пошуком ділянки. А якщо ви вже пригледіли її собі, – і тоді у вас високі шанси долучитися до Городніх військ України.


Ініціатива «Сади Перемоги» вболіває за городництво та його розвиток, адже це суттєво допоможе як із продовольчою безпекою окремих родин, так і загалом із ситуацією в громадах та всій Україні.

Небайдужих мешканців громад та внутрішньо переміщених осіб закликають скористатися цією законною можливістю та долучитися до городництва. Ви зможете якщо не повністю, то принаймні частково забезпечувати себе харчовими продуктами.

16.11.2022 - 11:30 | Views: 3438
Можливості городництва в громаді: які вони є та чому ними варто скористатися

Tags:

food security

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...