«Харків житиме, школи працюватимуть, і сама ця робота теж є нашим опором окупанту», - інтерв’ю Ігоря Терехова

Харківський міський голова Ігор Терехов. © Рух ЧЕСНО

 

Харківський міський голова Ігор Терехов розповів, як працюватимуть школи міста в умовах війни.

Автор: Дмитро Синяк


Харків – не тільки місто-герой, але й місто-мученик: щодня на його вулиці сиплються російські снаряди і ракети. І в цих жахливих умовах місто продовжує не тільки боротися, але й жити – життям настільки звичайним, наскільки дозволяє війна. Частиною цього звичайного життя є робота шкіл. Про те, як триває ця робота, «Децентралізації» розповів Харківський міський голова Ігор Терехов.

Інтерв'ю підготовлено у межах кампанії "Громади і освітяни у війні" за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE.

 

Що можна сказати про підготовку до нового навчального року в умовах війни? Якими є її головні особливості?

- На території Харківської області ведуться активні бойові дії, значна її частина перебуває під окупацією російських військ, постійно проводяться ворожі артобстріли житлових будинків та інфраструктурних об’єктів, у тому числі закладів освіти. Оскільки ракетні удари здійснюються з прикордонних територій російської федерації, час підльоту ракети становить 40–60 секунд, що не дає можливості та часу заховатися в укриттях. Це стосується й учасників освітнього процесу. Тобто вчасно заховатися від російських ракет немає можливості. Тому згідно з рішенням Ради оборони Харківської області від 15 серпня цього року, з 1 вересня на всій території Харківської області запроваджено дистанційну форму навчання – в усіх у закладах освіти. Це найбільш оптимальна та безпечна форма організації освітнього процесу в умовах воєнного стану. Однак залежно від безпекової ситуації форма навчання може бути змінена протягом навчального року. Співробітники ДСНС у серпні завершили обстеження будівель і територій закладів освіти Харкова на відповідність їхніх укриттів встановленим вимогам. І там, де є зауваження, ми проводимо ремонт, облаштовуємо укриття всім необхідним.

 

Випускний в одній зі шкіл Харкова. Літо 2022. Фото: Суспільне/Олександра Новосел

 

Як оцінюєте готовність міста до навчального року?

Війна не дає нам перейти до нормального навчання. Внаслідок ворожих обстрілів у місті різною мірою пошкоджено 108 закладів (59%), або 112 будівель закладів загальної середньої освіти. Пріоритетом для нас є забезпечення максимально можливої безпеки кожної дитини, кожного працівника системи освіти. Тому навчання відбуватиметься, як я вже сказав, онлайн. Усі заклади загальної середньої освіти комунальної форми власності Харкова готові до роботи у дистанційному форматі. Щоб це стало можливим, ми забезпечили їх високошвидкісним інтернетом. На сайтах шкіл розміщено електронні версії підручників, за якими здійснюватиметься освітній процес у кожному класі.

Наскільки до цієї підготовки залучається міська громада? Що залежить від неї?

- Дуже важливим зараз є розуміння батьківської спільноти міста того факту, що дистанційна форма навчання у закладах освіти нашого міста є єдиною безпечною формою навчання на період дії воєнного стану. Ще за мирного життя у Харкові було налагоджено роботу дієвої моделі педагогіки партнерства з батьківською громадськістю. Активною була тоді і залишається зараз позиція Харківської міської батьківської ради, яка з перших днів війни долучається до спільної справи наближення перемоги над ворогом. Займаючись волонтерською діяльністю у складі громадської організації «Віддзеркалення», батьки надавали мешканцям міста та внутрішньо переміщеним особам продукти харчування, засоби гігієни, ліки, корм для тварин; лікарням – медичні інструменти та багатофункціональні ліжка, медичний одяг, фармпрепарати та засоби гігієни; комунальникам – професійні поліуретанові чоботи, школам міста – одноразові медичні маски. Батьківська рада нашого міста-героя допомагає також захисникам. Українським воїнам було передано декілька дронів, рації, медичні аптечки та приладдя, тактичні рюкзаки, засоби захисту від комах тощо.

Батьки також готуються брати участь у написанні ґрантових проєктів для залучення інвестицій до освітньої сфери міста.

 

Школа Харкова, зруйнована окупантами. Фото: ТСН

 

Що вимагає робота в умовах війни від колективів навчальних закладів?

- Освітній процес розпочнеться в умовах відчуття небезпеки, стресових ситуацій для всіх його учасників, а також суму, тривоги тих, хто мешкає поза межами Харкова. Це новий виклик для дітей, сімей та усіх педагогів. Завданням для освіти Харкова наразі є організація ефективної системи дистанційного навчання на рівні класу, школи, міста, системи, що здатна зберегти освітянські традиції міста, високий рівень успішності харківських учнів і, найголовніше, зберегти життя і здоров’я учнів та вчителів. Перед такими викликами ані вчителі, ані діти, ані батьки раніше не стояли. Їм усім слід підійти до організації освітнього процесу по-іншому. Вони мають дбати і про цивільний захист населення, і про пожежну та мінну безпеку, і про надання домедичної допомоги, якщо це знадобиться. Департаментом освіти Харківської міської ради підготовлені «Методичні рекомендації щодо організації дистанційного навчання у 2022/2023 навчальному році в закладах загальної середньої освіти м. Харкова в умовах воєнного стану». Ми також плануємо працювати з педагогічними працівниками на спеціальних тренінгах та коуч-сесіях, щоб вирішувати проблеми, котрі виникають при організації уроків у дистанційному режимі.

Що можна сказати про готовність укриттів у місті?

- Робота щодо приведення до ладу у закладах загальної середньої освіти захисних споруд та найпростіших укриттів триває. Із 184 закладів загальної середньої освіти укриття є у 126 закладах (68%), у 101 із яких (55%) можливо буде організувати освітній процес у форматі офлайн, коли дозволить безпекова ситуація в місті. Так, приймати учнів на очне навчання зможуть лише ті школи, які обладнані укриттями, що відповідають нормам. Тому учні 83-х шкіл, які не мають укриттів, будуть переміщені до закладів, які такі укриття мають.

Чи зможуть продовжувати освіту у школах міста ті діти, які водночас навчаються за кордоном?

- Міністерство освіти і науки України рекомендувало визначати форму навчання для дітей згідно з рішенням батьків та спроможності шкіл забезпечити укриття для всіх школярів.

Діти, які водночас навчаються за кордоном, зможуть продовжувати освіту у школах міста у дистанційному форматі, як у синхронному, так і в асинхронному режимі. У синхронному режимі вчитель та учні одночасно перебувають в електронному освітньому середовищі або спілкуються за допомогою засобів аудіо- та відеоконференції. Синхронний формат передбачає швидкий зворотний зв’язок від педагогів, організацію групових активностей, розвиток навичок комунікації та співробітництва, мотивацію до навчання в процесі спілкування тощо. В асинхронному режимі вчитель та учні взаємодіють між собою із затримкою в часі. Асинхронний режим характеризується гнучкістю графіка, можливістю засвоювати навчальний матеріал у власному темпі, доступністю навчальних матеріалів у зручний час, розвитком навичок самоорганізації та вміння вчитися. Так що можливість вчитися за будь-яких умов буде у кожного школяра.

 

Так виглядають класи харківських шкіл після визволення окупантами. Фото:ТСН

 

Чи будуть зміни у навчальній програмі та у навчанні дітей? Чим програми цього навчального року відрізнятимуться від попереднього?

- Справді, повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України зумовила перегляд та оновлення змісту навчальних програм загальної середньої освіти. Тому з урахуванням нових історіографічних напрацювань внесено зміни до навчальних програм з історії України та Всесвітньої історії для 6–11-х класів, а також до інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ», котрий викладається у 10 класі. В оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також зміни у навчальних програмах орієнтують дітей на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ ст. зазнавали українці, а й інструментів опору йому. Суттєві зміни пропонуються у частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Передбачено повний (окремим навчальним блоком) розгляд сьогоднішньої війни проти України, що розпочалася у 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії рф та міжнародній підтримці України. Оновлено перелік термінів, серед яких з’явилися такі, як: «присвоєння суверенітету» (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УРСР союзним центром), «русскій мір», «рашизм» тощо. Замість вислову «політика русифікації» застосовано вислів «політика російщення», який точніше відбиває сутність явища і процесу; уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

А щодо інших предметів?

- Перш за все, посилено військово-патріотичну складову у змісті навчальної програми предмета «Захист України». Програму доповнено інформацією про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Також переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги і цивільного захисту.

У програмі предмета «Основи здоров’я» розширено зміст першого розділу «Безпека і здоров’я людини», який тепер вивчатиметься на початку навчального року у кожному класі. Додано питання, що пов’язані з ризиками воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо. Українці мають навчитися жити в умовах війни.

Наскільки багато у школах міста учнів та педагогів-переселенців – насамперед з окупованих територій? Чи є якась особливість у їхньому навчанні або роботі? Чи будуть здійснюватися ті чи інші заходи, які б полегшили їхню адаптацію до роботи-навчання на новому місці?

- Із 184 шкіл Харкова у 128 закладах надають освітні послуги 654-м внутрішньо переміщеним здобувачам освіти (переселенцям 2022 року), причому 441 учень прибув з окупованих територій. У 30 школах міста взяли на роботу 91 педагога-переселенця, з них 37 педагогів прибули з окупованих територій. Усі вони працюватимуть дистанційно. Харків житиме, школи працюватимуть, і сама ця робота теж є нашим опором окупанту, який сподівався зруйнувати у тому числі й систему української освіти. Наша держава боротиметься за свою свободу! І ми обов’язково переможемо!

Tags:

education war report war stories special project

Область:

Харківська область

Громади:

Харківська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...