Війна не сприяє розвитку місцевої демократії і демократії в цілому, тому демократичні країни мають робити усе можливе для перемоги України, - В’ячеслав Негода

 

Відбулася зустріч заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди з Програмним директором транснаціональної організації «Європейський регіональний фонд розвитку», кандидатом на посаду Генерального секретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи паном Мет’ю Морі.

«Війна не сприяє розвитку місцевої демократії і демократії в цілому. Колеги з інших країн дивуються, як нам в умовах війни вдається забезпечувати ефективне функціонування місцевого самоврядування. І дійсно, якби ми не провели децентралізацію, не створили спроможні громади, здатні забезпечувати власну безпеку, підтримувати одне одного, допомагати армії, ми мали б зараз набагато гіршу ситуацію в країні. Війна довела правильність реформи місцевого самоврядування, її необхідність для втілення і захисту демократичних цінностей в Україні. Тому впевнений, що демократичні країни і надалі робитимуть усе можливе для нашої перемоги, яка буде не лише перемогою України, а всього демократичного світу», - сказав В’ячеслав Негода.

У свою чергу Мет’ю Морі зазначив, що його надихає і вражає побачене в Україні.

«Вражений тим, що побачив тут. Перебуваючи у стані війни, ви вже маєте конкретні проекти з відбудови громад і країни. Ви вірите у свою перемогу і тому в неї вірять ваші партнери. Впевнений, що після війни Україна досягне ще більш високого рівня демократії, в тому числі, і завдяки децентралізації. Ми бачимо, як мужньо спроможні українські громади протистоять викликам, а отже вони мають величезне бажання і потенціал для розвитку і захисту демократичних цінностей. Тому ми і надалі готові допомагати і підтримувати вас. Впевнений, Україна стане зразком того, як навіть у надскладних умовах можна розвивати місцеву демократію і впроваджувати децентралізацію», - сказав Мет’ю Морі.

В ході зустрічі В’ячеслав Негода нагадав, що для поглиблення співробітництва між місцевим самоврядуванням України та країн-членів Ради Європи, Мінрегіон за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» розпочав роботу зі сприяння територіальним громадам України в розширенні співпраці з муніципалітетами інших країн.

«Завдяки партнерству з муніципалітетами інших країн українські громади залучають гуманітарну допомогу і зміцнюють міжнародну підтримку України у всьому світі. Вже сьогодні завдяки такій співпраці ми маємо велику підтримку у вирішенні невідкладних проблем деокупованих територій. Очевидно, що розвиток таких партнерств і в подальшому буде відігравати значну роль у відновленні України. Сподіваюсь, що Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи також підтримає нашу ініціативу і сприятиме зміцненню міжмуніципальних відносин українських громад з муніципалітетами країн-членів Ради Європи», - зазначив В’ячеслав Негода.

Як відомо, у березні 2022 року під патронатом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи створена онлайн-платформа «Cities4Cities» для кращої координації необхідної допомоги, зокрема гуманітарної, між українськими та європейськими містами.


Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи є консультативним органом, який представляє інтереси органів місцевих і регіональних влад 47-и держав-членів Ради Європи. Пріоритетами Конгресу є захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами в цих країнах.

Attached images:

Tags:

international support V.Nehoda Metiu Mori

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...