Від волонтерства в громаді до створення благодійного фонду: досвід молодіжної ради Зборівської громади

 

Молодіжні ради України з початку війни стали надійним (хоч і юним) тилом для військових, тимчасово переселених осіб та всіх, хто потребує допомоги й підтримки. Вони створюють волонтерські штаби, ініціативи, благодійні рахунки та залучають все більше нових волонтерів Про одну з таких – далі у матеріалі.

 

Від молодіжної ради до найпотужнішого волонтерського осередку в громаді

 

Команда Молодіжного конгресу з перших днів свого створення активно включалася в життя Зборівської територіальної громади, що на Тернопільщині. Молодіжна рада перебрала на себе всі функції органу, який повинен опікуватися розвитком молодіжної політики та організації дозвілля для молодих людей. Учасники Молодіжного конгресу проходили низку навчань, долучалися до заходів в громаді та були зацікавлені у залученні додаткових ресурсів для розвитку своєї організації.

Саме це спонукало президентку Молодіжного конгресу Зборівської громади Лесю Голояд включатися в проєктну діяльністю та напрацювати ідеї, які згодом лягли в основу низки проєктів.

Крок за кроком молодіжній раді вдавалося втілювати нові проєкти, на які вони отримували підтримку від програм міжнародної технічної підтримки. У громаді почав діяти молодіжний медіацентр, який зібрав у своїх стінах активну молодь, зацікавлену в комунікаційній діяльності. На базі центру проводяться тренінги з медіаграмотності, діють гуртки для різних вікових груп та створюють унікальні медіа-продукти про молодь та усю Зборівську громаду.

 

 

У 2021 році Молодіжний конгрес Зборівської громади із своїм проєктом «Збільшення соціальної відповідальності молоді у Зборівській громаді» став переможцем в конкурсі від Програми «U-LEAD з Європою». Проєкт стосувався навчання та створення ініціативних груп волонтерів серед молоді громади.

У громаді було створено 5 ініціативних команд волонтерів, які розпочали працювати з різними категоріями населення – дітьми, пенсіонерами, медиками, мешканцями та малозабезпеченими сім’ями. Одна із ініціативних груп волонтерів розпочала акцію збору продуктів та речей для одиноких пенсіонерів.

 

 

Ініціативні групи напрацювали проєкт програми «Розвитку волонтерської діяльності серед молоді Зборівської громади на 2021-2024 роки». На сесії Зборівської міської ради затвердили цю програму та передбачили кошти в сумі 200 тис грн. на її втілення.

– У Зборівській територіальній громаді активна місцева молодіжна рада, яка багато працює над розвитком своєї громади. Проєкт, який вони реалізовували, важливий, адже стосувався розвитку культури волонтерства серед молоді. Команда Молодіжного конгресу проводила цікаві активності в рамках проєкту, багато працювала з молоддю над розвитком навиків волонтерства, проєктного менеджменту чи медіаграмотності. Як результат – у громаді діє програма підтримки розвитку волонтерської діяльності серед молоді, а молодь продовжує волонтерити, що в теперішніх умовах відіграє важливу роль, – коментує Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області.

Молодіжний медіацентр розробив вісник громади «Що там у громаді», де публікувались актуальні новини про проєкт, ініціативи, які проводились у рамках проєкту,  оголошення та інформація про Сovid-19.

У вересні 2021 року з ініціативи волонтерів, за підтримки соціальних працівників та батьків відбувся 5-денний захід «Табір добра». Ці заходи відбулись на базі ігрового центру для дітей з багатодітних родин та тих, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також для дітей із реабілітаційного центру. Волонтерські групи, взявши участь у заході, організували додаткову ініціативу зі збору канцелярії та одягу для дітей.

 

 

– Ми проводили чимало заходів для відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування  підопічних у с. Перепельники. У рамках заходів «Онук на годину» молоді вдалося поспілкуватися з підопічними закладу та провести для них різноманітні акції, включаючи залучення аніматора-актора. Життєві обставини, пандемія, віддаленість - все це стало причиною низького рівня комунікації/спілкування пацієнтів стаціонарного відділення КУ «Центр надання соціальних послуг» з родичами та знайомими. За підтримки програми «U-LEAD з Європою» у них з’явилась можливість спілкуватись із рідними через Інтернет, який провела Зборівська міська рада, та придбаного ноутбука за кошти локальної субсидії. Крім того, для пацієнтів/підопічних тепер діє спільна зона відпочинку з доступом до телебачення, що дозволяє розбавити дозвілля цієї вікової категорії, – ділиться Леся Голояд, президентка Молодіжного конгресу Зборівської громади.

Малі кроки у волонтерстві переросли у великі проєкти та плани команди Молодіжного конгресу. Молодь загорілася можливістю втілювати волонтерські проєкти та допомагати людям, які цього потребують. Отримавши теоретичні знання з волонтерства та закріпивши їх практичним досвідом, молодіжна рада стала потужним осередком розвитку волонтерства у Зборівській громаді.

 

Молодіжній раді з маленької громади довірили більше 1 000 000 гривень

 

У перший день війни Молодіжний конгрес Зборівської міської ради відкрив оперативний Штаб молоді на базі Молодіжного медіацентру DRUZI, який рада завдяки гранту заснувала у 2019 році. Напрямки роботи стосувались збору речей та продуктів для військових та для осіб, які приїхали у місто Зборів з інших куточків країни у пошуках безпеки. Волонтери сортували продукти, засоби гігієни, одяг та плели маскувальні сітки. До молодіжної ради долучились школярі, педагоги та жителі міста.

Коли потреби військових стали серйознішими та стосувались амуніції – молодіжна рада відкрила рахунок на одного із членів. На сьогодні лише у гривнях Молодіжний конгрес зібрав більше 1 млн грн. Здебільшого за ці кошти купують прилади нічного бачення, військове взуття, плитоноски, тактичні рукавиці, джгути-турнікети та аптечки. Завдяки злагодженій роботі команди молодіжної ради ними налагоджено базу перевізників з інших країн, адже більшість військових речей команда замовляє саме там.

Кошти збирали за допомогою піару роботи штабу у соціальних мережах. Поширенням новин та рахунків займались і члени молодіжної ради, і місцеві жителі. У цьому питанні молодь отримала неабияку довіру від жителі громади, які перебувають за кордоном. Щотижня вони перераховують кошти з Америки та країн Європи, де живуть або ж працюють.

- Для нас було приємною несподіванкою, що люди активно долучились до нас і людськими ресурсами, і матеріальними. Жителі нашого міста допомагають нам з продуктами, додатковим транспортом, контактами, виготовленням готової продукції та енергетичних батончиків. – розповідає Вікторія Романів, заступниця президентки Молодіжного конгресу.

 

 

Перші поїздки на передову та термінові збори потреб

 

Згодом команда і сама почала відвідувати військових. З 24 лютого Молодіжний конгрес вже 7 разів їздив власним транспортом на передові позиції Миколаївщини, Харківщини, Сумщини. Планують робити це й надалі.

Кожна з подорожей – це емоції та історії, які після перемоги стануть спогадами. Зламані елементи авто, витягування з болота штабного транспорту у полі поблизу обстрілів ворога, вдячні сльози людей, яким Молодіжний конгрес привіз воду.

Найбільш «екстремальні» збори тривають кілька годин і є не запланованими. За цей час треба встигнути заповнити весь бус штабу. Допомагають у цьому звичайні люди. Коли виникає брак чи відсутність чогось – команда поширює оголошення на міський телеграм-канал. І якщо просять у людей 5 футболок (наприклад), то вже звикли, що їм принесуть не менше 15-ти. Підкреслюючи цим фактом щедрість наших цивільних.

- Одного разу, напередодні поїздки на Миколаївщину, ми зв’язались з волонтеркою, яка проживає безпосередньо у місті Миколаєві, де тоді і зараз є проблема з постачанням води. Ми не розгубились і вирішили їм її доставити. Так-так, аж зі Зборова. Та не мали відповідного розміру ємкостей. Знову ж таки, почали поширювати оголошення, а вже за 5 хвилин були дзвінки від людей, які віддавали нам з будинків всі великі пляшки, – діляться однією з історій волонтери Молодіжного конгресу.

 

 

Багато хто з місцевих питає молодіжну раду чи їм не страшно вирушати у далеку і не завжди безпечну дорогу. Ті ж відповідають, що після першого разу страх минає, а мотивація волонтерити тільки зростає.

- Ми не звикли до таких умов, на щастя. Я про поїздки та перебування у зонах бойових дій. Але це наш обов’язок і найменше, що ми можемо зробити. Можна і не спати більше доби у дорозі, головне знати, що ми допомогли наблизити перемогу. Передаємо все, що просять по нашому списку, а також передачі від рідних. Комфорт військових наближає нашу перемогу, ми впевнені. – розповідає Назарій Коваль, координатор військового напрямку та водій під час поїздок Молодіжного конгресу Зборова.

 

 

Створення благодійного фонду

 

Для того щоб забезпечувати такий великий обсяг роботи і фінансів, Молодіжний конгрес створив та зареєстрував власний Благодійний фонд «Сила дії молоді», до нього увійшли члени молодіжної ради та молоді підприємці громади.

Офіційно зареєструвати свою благодійну діяльність у Молодіжному конгресі вирішили через місяць після початку війни і активної волонтерської роботи. До складу засновників фонду увійшли повнолітні члени Молодіжного конгресу та молоді підприємці громади, які працювали на базі волонтерського штабу конгресу Зборова.

Благодійний Фонд планує працювати і після перемоги, охоплюючи багато сфер, зокрема і роботу з дітьми, людьми похилого віку, організацію благодійних заходів та акцій. Ці всі заходи Молодіжний конгрес робив і до того.

- Мабуть, ми зрозуміли наскільки важлива наша діяльність зараз. Ми стали координаторами волонтерського руху у громаді. Лише на нашому каналі понад 2500 людей, які щодня нас читають. Це великий показник для невеликого міста. Офіційна благодійна діяльність допоможе нам залучати великих меценатів з бізнесу та бути ще більш прозорими у своїй роботі. – коментує Леся Голояд.

 

Не забували і про молодіжну політику

 

За час повномасштабного вторгнення у раді встигли реалізувати і молодіжні ініціативи. Так молодіжка розробила триденну програму навчання для школярів віком 10-14 років, де їх навчили писати проєкти і реалізовувати їх. Участь взяло 22 школярів з громади, проєкти, які перемогли на пітчингу буде реалізовано дітьми спільно з конгресом.

Нещодавно Молодіжний конгрес розпочав реалізацію ініціативи «7 сіток – 7 фільмів», в рамках якої місцева молодь збирається для плетіння маскувальних сіток для наших захисників. У перервах молодь переглядає патріотичні фільми та планує свою діяльністю.

 

 

 

Команда Молодіжного конгресу Зборівської громади своїм прикладом показала, що молодь – це не майбутнє, а теперішнє кожної громади та України в цілому. Попереду на нас чекає тривалий відновлення України, у якому ключову роль відіграватиме саме молодь.

Tags:

youth war stories war

Область:

Тернопільська область

Громади:

Зборівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...