Децентралізація середньої освіти: об'єднання та скорочення

Початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей. А учні 5-х класів і вище зможуть їздити у школи шкільними автобусами. Заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей розповів на "Громдському радіо" про реформу у системі загальної шкільної освіти.

Євген Павлюковський: Арсеній Яценюк 25 січня повідомив, що пілотним проектом 2016 року стане створення нових регіональних шкіл. Що це будуть за школи, як буде відбуватися цей процес і де на нього візьмуть гроші?

Павло Хобзей: Якщо ви послухаєте виступи прем’єр-міністра, то через раз в них згадується про те, що 2016 рік буде роком змін у середній освіті. Люди справді чекають на такі зміни. Я сподіваюся, що парламент незабаром прийме закон про освіту, який регламентуватиме основні тенденції щодо освіти на найближчі 15-20 років. Певні кроки також робляться паралельно.

В Україні сьогодні відбувається процес децентралізації. Ми вже давно говорили про освітні округи. Те, що раніше було освітнім округом, зараз є об’єднаною територіальною громадою. Ці громади є різної величини. Йдеться передусім про сільську місцевість. Ми вибираємо певну школу, даємо їй певні критерії, а школи, що є навколо неї, стають її філіями. Призначається один директор. Для цього у нас існують інвестиційні програми, які допоможуть створити хорошу матеріальну базу. В бюджеті цього року закладено 200 мільйонів гривень для інвестування  пілотних опорних шкіл.

Євген Павлюковський: Опорні школи знаходитимуться в великих селах і містечках, а філії опорних шкіл будуть знаходитися в менших селах?

Павло Хобзей: Так. Початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей. А учні 5-х класів і вище зможуть їздити у школи шкільними автобусами. Ми хочемо давати гранд тим школам, які подадуть кращий проект розбудови шкільної системи у своєму районі. Сума складатиме від 3 до 5 мільйонів гривень на одну школу. Ці кошти мають бути витрачені на шкільні автобуси, лабораторії, енергозберігаючі технології, навчання вчителів.

Євген Павлюковський: Як розпоряджатися цими коштами вирішуватиме громада?

Павло Хобзей: Вирішуватиме область. Таких шкіл у області буде не так вже і багато — 3-5 шкіл. Але треба рішення громади щодо проведення реорганізації. Ми не прийматимемо такі рішення, їх прийматиме лише територіальна громада. Адже основою децентралізації є саме самоврядування.

Євген Павлюковський: Діти з 5 класу будуть їздити до опорної школи у більшому населеному пункті?

Павло Хобзей: Так, у об’єднаній територіальній громаді. Це може бути невелике містечко. Але за нашими вимогами мінімальна кількість учнів у головній школі має складати не менше 360 осіб.

Анастасія Багаліка: Де саме в першу чергу будуть впроваджені опорні школи?

Павло Хобзей: Це залежить від рішення місцевих органів влади. А завдання Міністерства освіти — виставляти певні рамки в цьому процесі. Конкурс щодо цього буде відбуватися на рівні області. Виграє конкурс той, хто подасть найкращий план. Але ініціатива має йти знизу.

Євген Павлюковський: Регіоналізація освіти передбачає не лише розширення повноважень, а і фінансову відповідальність. До неї готові всі регіони?

Павло Хобзей: Ви правильно кажете. Якщо держава передає на місця свої повноваження, вона повинна  забезпечити ці місця фінансовим ресурсом. Цей фінансовий ресурс у нас є. Він називається освітня субвенція. Звісно, ми б хотіли у 10 разів більше, але держава в умовах війни дає те, що може. Ці кошти ми ділимо між певними територіями. Їх отримують міста обласного значення, райони і об’єднані територіальні громади. Там, де шкільна мережа є не оптимізованою, цих коштів, звісно, буде не вистачати. В таких випадках треба приймати відповідні рішення. Для середньої освіти сьогодні держава гарантує певний стандарт.

Євген Павлюковський: Чи передбачає програма реформування середньої освіти скорочення кількості шкіл?

Павло Хобзей: У нас закриваються школи, де немає учнів. У нас близько сотні шкіл, де існує менше 10 учнів. Така система освіти є неефективною. 

Євген Павлюковський: Як бути в такому випадку з викладацьким складом?

Павло Хобзей: Очевидно, що скорочення буде. Але для нас дуже важливо знайти механізми залишити найкращих вчителів.

05.02.2016 - 13:53 | Views: 20329
Децентралізація середньої освіти: об'єднання та скорочення

Tags:

education Ministry of Education and Science P.Khobzey hub school

Source:

Громадське радіо

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 July 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 July 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 July 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...